Jak zrobić konfiturę z żurawiny? Prosty przepis na żurawinę do mięs
Jak zrobić konfiturę z żurawiny? Prosty przepis na żurawinę do mięs
Domowa konfitura z żurawiny to pyszny dodatek do mięs, serów i deserów. Jej słodko-kwaśny wyrazisty smak podkreśli każdą potrawę. Mus możesz przygotować zarówno ze świeżej, jak i mrożonej żurawiny. Sezon na żurawinę zaczyna się pod koniec września i właśnie wtedy można się zaopatrzyć w świeże owoce. Domowa żurawina jest prosta w przygotowaniu i dużo smaczniejsza od tej sklepowej. Przygotowaliśmy dla Was bardzo łatwy przepis na konfiturę z żurawiny do słoików.
Przepis na konfiturę z żurawiny
Składniki na konfiturę
- 500 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 250 g cukru białego
- sok z jednej cytryny
- 150 ml wody
- opcjonalnie: łyżeczka cynamonu
Jak zrobić konfiturę z żurawiny?
- Jeżeli korzystasz ze świeżej żurawiny, opłukaj ją i oczyść z resztek listków i łodyżek. Mrożoną żurawinę wystarczy przejrzeć i ewentualnie przebrać. Nie trzeba jej rozmrażać.
- Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Potem zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około pół godziny na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu.
- Gorący mus przekładamy do małych słoików, dokładnie zakręcamy, kładziemy do góry dnem aż do wystygnięcia. Dla pewności możemy zapasteryzować słoiki - wystarczy włożyć je do gorącej wody i gotować przez 15 minut.
Do czego dodać konfiturę z żurawiny?
Żurawina ze słoika świetnie pasuje do mięs, szczególnie pieczonych. Najczęściej podaje się ją do ptactwa: kaczki, gęsi czy indyka, ale również kurczaka czy perliczki. Podkreśli również smak wieprzowiny, wołowiny oraz dziczyzny.
Konfiturę z żurawiną można również podawać do serów. Najbardziej klasyczne połączenie to pieczony lub smażony camembert z dodatkiem tego słodko-kwaśnego musu. Będą tutaj również pasować słonawe sery oraz wędzone, np. domowy oscypek.
Możesz również postawić na danie na słodko, deser lub ciasto z dodatkiem żurawiny nabierze nowego charakteru. Szczególnie polecamy pyszne naleśniki z serem i konfiturą z żurawiny.