Karob - niskokaloryczny zamiennik kakao, składniki odżywcze. Przepis na wegańskie dietetyczne ciastka z karobem
Karob jest brązowym proszkiem pozyskiwanym z owoców drzewa chlebowego. Nazywany jest mączką z chleba świętojańskiego. Ma smak zbliżony do kakao, z tą różnicą, że jest on mniej intensywny i słodszy. Dzięki tym właściwościom jest doskonałym zamiennikiem cukru i kakao jednocześnie.
Karob jest brązowym proszkiem pozyskiwanym z owoców drzewa chlebowego. Nazywany jest mączką z chleba świętojańskiego. Ma smak zbliżony do kakao, z tą różnicą, że jest on mniej intensywny i słodszy. Dzięki tym właściwościom jest doskonałym zamiennikiem cukru i kakao jednocześnie.
Karob jest słodki, ale nie zawiera glukozy. Jest to „cukier bez cukru”, dlatego może być elementem diety diabetyków. Ponadto jest bogaty w cenne dla zdrowia minerały, takie jak: mangan, miedź, żelazo, wapń, potas i magnez, oraz witaminy: A, D, B3, B2. Karob w kuchni może być wykorzystywany w postaci proszku karobowego lub karobowej melasy.
Karob – składniki właściwości zdrowotne
Włączenie karobu do jadłospisu to bardzo dobry pomysł. Ten smaczny proszek oraz zawierająca go melasa m.in.:
- wspomagają odkrztuszanie i usuwanie wydzieliny w infekcjach górnych dróg oddechowych oraz w czasie rzucania palenia,
- wspierają profilaktykę osteoporozy,
- poprawiają trawienie - są szczególnie pomocne w niwelowaniu objawów refluksu i zaburzeń żołądkowo-jelitowych występujących w przypadku niestrawności.
Przepis na dietetyczne wegańskie ciasteczka z melasą karobową
Składniki na około 25-30 ciastek:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 1 szklanką mąki owsianej lub zblendowanych drobno płatów owsianych,
- 1 szklanka startej na najmniejszych oczkach marchewki,
- szczypta soli,
- 100 g migdałów w płatkach,
- 4 łyżki karobu,
- 1 łyżeczka startego drobno świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół szklanki wody lub mleka roślinnego,
- 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wyjmij z piekarnika blaszkę, ułóż na niej papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Wszystkie składniki umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj tak, by się połączyły. Włóż na 5-10 minut do lodówki.
- Wyjmij ciasto z lodówki i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blaszce i spłaszczaj.
- Włóż ciastka do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Smacznego!