sos worcestershire w miseczce
©BillionPhotos.com/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na sos worcestershire z tamaryndowcem, anchois i melasą – do jakich potraw go używać

Sos worcestershire, inaczej worcester, ma mocno korzenny aromat i słodko-kwaśny smak. Można go używać do doprawiania dań mięsnych, mącznych i warzywnych. Sos jest mieszanką bardzo wielu składników, a najbardziej charakterystycznym w nich jest tropikalny tamaryndowiec.

Sos worcestershire, inaczej worcester, ma mocno korzenny aromat i słodko-kwaśny smak. Można go używać do doprawiania dań mięsnych, mącznych i warzywnych. Sos jest mieszanką bardzo wielu składników, a najbardziej charakterystycznym w nich jest tropikalny tamaryndowiec.

Owoce tamaryndowca można kupić w postaci pasty lub suszu w zwykłych marketach. Tropikalne drzewo rośnie w Afryce. Z miąższu jego owoców robi się syropy, sosy i powidła. Z nasion tamaryndowca wytwarza się również krople do oczu.

Przepis na sos worcestershire, krok po kroku

Proces wytwarzania oryginalnego sosu worcester trwa około 18 miesięcy. W domowych warunkach zrobienie korzennego dodatku do dań zajmuje znacznie mniej czasu, bo 3 godziny.

Potrzebujesz:

  • rondla,
  • wyciskarki do czosnku,
  • tarki z małymi oczkami,
  • wyciskarki do soków.

Składniki:

  • 3 średnie szalotki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 łyżek pasty tamaryndowca,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej,
  • 1/2 szklanki syropu kukurydzianego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 anchois,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 1 papryczka chili,
  • 10 łyżek melasy,
  • 2 szklanki octu słodowego,
  • 1 szklanka piwa (najlepiej ciemnego),
  • 2 szklanki wody,
  • 1/2 pomarańczy,
  • 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu,
  • 1 cytryna,
  • 1 limonka.

Czas przygotowania: 3 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu.
  • Dodaj pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.
  • Kiedy cebula się zeszkli, na patelnie włóż pastę z tamaryndowca, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na tarce imbir i drobno posiekaną papryczkę chili.
  • Gotuj całość przez 5 minut.
  • Anchois drobno posiekaj i dodaj do rondla razem z syropem kukurydzianym, melasą, octem, piwem, pastą pomidorową, wodą i pieprzem.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy.
  • Cytrynę i limonkę pokrój w cienkie plastry.
  • Cytrusy i sok pomarańczowy dodaj do reszty składników, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 3 godziny.
  • Worcestershire, po ostygnięciu, najlepiej przechowywać w lodówce w szklanych butelkach.

Gotowe!

Dobrej jakości rondle, które ułatwią Ci przygotowanie sosu, dostępne są w ofercie sklepów internetowych:

Sos worcestershire – do czego używać?

Sosem worcestershire można doprawiać zupy, warzywa, makarony oraz mięsa, zwłaszcza wołowinę. Korzenny dodatek to także składnik koktajlu krwawa mery. Sos worcestershire można także dodawać do sałatek, np. cezara z kurczakiem i grzankami.

Pobierz kod promocyjny Ole Ole i kup blender, którym przygotujesz idealnie gładki sos Worcestershire.

sosy
Pixabay/TW0501/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Sosy do sałatek – 4 sprawdzone przepisy
Sosy do sałatek zupełnie odmieniają smak potrawy – mogą ją zepsuć lub wydobyć smak składników. Wypróbuj 4 sprawdzone przepisy, które znalazły już wielu zwolenników. Sałatki to bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto je jeść. Sosy do sałatek są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Sosy do sałatek zupełnie odmieniają smak potrawy – mogą ją zepsuć lub wydobyć smak składników. Wypróbuj 4 sprawdzone przepisy, które znalazły już wielu zwolenników. Sałatki to bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto je jeść. Sosy do sałatek są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Sos jogurtowo-śmietanowy do sałatki krok po kroku Rada : Jeśli nie masz świeżych ziół, możesz użyć suszonych.   Składniki: 220 gramów jogurtu naturalnego, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 pęczek świeżego koperku, 1 natka pietruszki, pięć gałązek świeżej bazylii, 0,2 szklanki soku z cytryny, sól, pieprz ziołowy. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Dokładnie wymieszaj jogurt ze śmietaną. 2. Koperek, pietruszkę i bazylię pokrój na małe kawałeczki. 3. Wszystkie składniki wrzuć do miski. 4. Połącz sok z cytryny zresztą składników. 5. Dopraw solą i pieprzem. 6. Wszystko wymieszaj. 7. Odstaw do lodówki, żeby składniki mogły się przegryźć. Vinegret – francuski sos do sałatki Rada : Sos możesz przechowywać w lodówce 2 dni.   Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek , 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Czas przygotowania : 15 minut Stopień trudności : łatwe   Sposób przygotowania: 1. Obierz czosnek. 2. Przepuść czosnek przez praskę. 3. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy. 4. Delikatnym strumieniem wlewaj oliwę. 5. Przelej wszystko do słoika. 6. Zakręć słoik. 7. Kilka razy...

cielęcina w plastrach
©BillionPhotos.com/Fotolia.com
Styl życia
Cielęcina duszona z sosem z tuńczyka, anchois i kaparów – pomysł na obiad dla całej rodziny
Duszona cielęcina w białym winie i przyprawach to smaczne mięsne danie, idealne na obiad. Mięso podaje się z kremowym sosem z tuńczyka, anchois, kaparów oraz czosnku. Cielęcina duszona zyska wyrazisty smak, gdy doda się do niej selera naciowego oraz czosnku.

Duszona cielęcina w białym winie i przyprawach to smaczne mięsne danie, idealne na obiad. Mięso podaje się z kremowym sosem z tuńczyka, anchois, kaparów oraz czosnku. Cielęcina duszona zyska wyrazisty smak, gdy doda się do niej selera naciowego oraz czosnku. Cielęcina to jedno z najzdrowszych mięs. Zawiera duże ilości białka, potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz cynk oraz stosunkowo mało tłuszczu. Najlepsze mięso cielęce pochodzi od cieląt między 4. a 8. tygodniem życia, które są karmione głównie mlekiem. Przepis na cielęcinę duszoną z kremowym sosem, krok po kroku Duszona cielęcina w winie to klasyczne danie włoskiej kuchni, nazywane Vitello Tonnato. Mięso podawane jest z gęstym i aromatycznym sosem na bazie: tuńczyka, anchois, kaparów, jajek oraz soku z cytryny . Potrzebujesz: rondla, miski, praski do czosnku, blendera. Składniki: 500 g cielęciny z udźca, 300 ml jasnego wytrawnego wina, 5 łyżek oliwy z oliwek, 4 liście laurowe, 2 łodygi selera naciowego , 2 ząbki czosnku, pieprz i sól do smaku. Składniki na sos z tuńczyka: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 żółtka kurzych jaj, 3/4 szklanki oleju, 2 anchois, 1 łyżka kaparów, 1 cytryna. Czas przygotowania: 1,5 h Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Do rondla wlej niewielką ilość oleju i obsmaż w nim cielęcinę. Dopraw solą, pieprzem oraz podlej białym winem. Seler naciowy pokrój na małe kawałki. Dodaj do rondla liście laurowe, pokrojonego selera oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś całość na małym ogniu przez około 60 minut. Do miski wbij żółtka i powoli dodawaj olej. Mieszaj składniki, aż powstanie majonez. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i wymieszaj. Kapary i...

karp na półmisku obłożony warzywami
©myviewpoint/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na karpia w sosie cytrynowo-pomarańczowym – pomysł na oryginalną potrawę na wigilię
Karp smażony zawsze kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Ryba w sosie cytrynowym to urozmaicenie tradycyjnego świątecznego posiłku. Karp podany z cytrusowym sosem z ostrą nutą musztardy oraz orzechowym posmakiem to pomysł na oryginalną potrawę wigilijną.

Karp smażony zawsze kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Ryba w sosie cytrynowym to urozmaicenie tradycyjnego świątecznego posiłku. Karp podany z cytrusowym sosem z ostrą nutą musztardy oraz orzechowym posmakiem to pomysł na oryginalną potrawę wigilijną. Karp zaliczany jest do ryb średniotłustych. Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba jest również bogatym źródłem witamin z grupy B. Przypis na karpia z sosem cytrynowym, krok po kroku Filety z karpia można zamarynować dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Aby ryba nabrała ostrzejszego smaku, wystarczy oprószyć ją małą ilością przypraw korzennych. Ostry smak karpia złagodzi delikatny sos cytrynowy. Przed smażeniem ryby, należy ją wyjąć z lodówki i poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Karpia najlepiej smażyć na oliwie z oliwek . Rybę podaje się polaną gęstym sosem i przyozdobioną plastrami cytryny. Potrzebujesz: patelni, wyciskarki do soku, rondla. Składniki: 1 duży filet z karpia, szczypta soli i pieprzu do smaku, oliwa z oliwek do smażenia. Składniki na sos: 1 cytryna, 1 pomarańcza, 200 ml oleju z orzechów włoskich , 1 szalotka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli, szczypta przyprawy curry. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Wyjmij karpia z lodówki i odczekaj, aż osiągnie temperaturę pokojową. Dopraw rybę solą oraz pieprzem i odłóż ją na bok. Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy. Posiekaj drobno szalotkę. Obierz skórkę z połówki pomarańczy i pokrój ją na bardzo cienkie paski. Wlej...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner