Przepis na sos worcestershire z tamaryndowcem, anchois i melasą – do jakich potraw go używać
Sos worcestershire, inaczej worcester, ma mocno korzenny aromat i słodko-kwaśny smak. Można go używać do doprawiania dań mięsnych, mącznych i warzywnych. Sos jest mieszanką bardzo wielu składników, a najbardziej charakterystycznym w nich jest tropikalny tamaryndowiec.
Sos worcestershire, inaczej worcester, ma mocno korzenny aromat i słodko-kwaśny smak. Można go używać do doprawiania dań mięsnych, mącznych i warzywnych. Sos jest mieszanką bardzo wielu składników, a najbardziej charakterystycznym w nich jest tropikalny tamaryndowiec.
Owoce tamaryndowca można kupić w postaci pasty lub suszu w zwykłych marketach. Tropikalne drzewo rośnie w Afryce. Z miąższu jego owoców robi się syropy, sosy i powidła. Z nasion tamaryndowca wytwarza się również krople do oczu.
Przepis na sos worcestershire, krok po kroku
Proces wytwarzania oryginalnego sosu worcester trwa około 18 miesięcy. W domowych warunkach zrobienie korzennego dodatku do dań zajmuje znacznie mniej czasu, bo 3 godziny.
Potrzebujesz:
- rondla,
- wyciskarki do czosnku,
- tarki z małymi oczkami,
- wyciskarki do soków.
Składniki:
- 3 średnie szalotki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 5 łyżek pasty tamaryndowca,
- 2 łyżki pasty pomidorowej,
- 1/2 szklanki syropu kukurydzianego,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 anchois,
- 1 łyżka startego imbiru,
- 1 papryczka chili,
- 10 łyżek melasy,
- 2 szklanki octu słodowego,
- 1 szklanka piwa (najlepiej ciemnego),
- 2 szklanki wody,
- 1/2 pomarańczy,
- 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu,
- 1 cytryna,
- 1 limonka.
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu.
- Dodaj pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.
- Kiedy cebula się zeszkli, na patelnie włóż pastę z tamaryndowca, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na tarce imbir i drobno posiekaną papryczkę chili.
- Gotuj całość przez 5 minut.
- Anchois drobno posiekaj i dodaj do rondla razem z syropem kukurydzianym, melasą, octem, piwem, pastą pomidorową, wodą i pieprzem.
- Wyciśnij sok z pomarańczy.
- Cytrynę i limonkę pokrój w cienkie plastry.
- Cytrusy i sok pomarańczowy dodaj do reszty składników, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 3 godziny.
- Worcestershire, po ostygnięciu, najlepiej przechowywać w lodówce w szklanych butelkach.
Gotowe!
Sos worcestershire – do czego używać?
Sosem worcestershire można doprawiać zupy, warzywa, makarony oraz mięsa, zwłaszcza wołowinę. Korzenny dodatek to także składnik koktajlu krwawa mery. Sos worcestershire można także dodawać do sałatek, np. cezara z kurczakiem i grzankami.
Pobierz kod promocyjny Ole Ole i kup blender, którym przygotujesz idealnie gładki sos Worcestershire.