Własnoręcznie robione kurczaczki wielkanocne z masy solnej albo z jajek
Kurczaczki to jeden z symboli i świąt, i wiosny. Dlatego kurczaczki wielkanocne są bardzo popularną ozdobą. Można ją zrobić samodzielnie z masy solnej lub do zjedzenia – z jajek ugotowanych na twardo.
Opublikowano: czwartek, 4 lutego 2016 13:17
Reklama
Kurczaczki to jeden z symboli i świąt, i wiosny. Dlatego kurczaczki wielkanocne są bardzo popularną ozdobą. Można ją zrobić samodzielnie z masy solnej lub do zjedzenia – z jajek ugotowanych na twardo.
Reklama
Kurczaczki wielkanocne z masy solnej
Składniki na :
- 200 g mąki,
- 200 g soli,
- ½ szklanki wody.
Do dekoracji figurek:
- farby plakatowe lub akrylowe,
- piórka,
- klej na gorąco.
Sposób wykonania:
- Połącz mąkę i sól, a potem powoli, ciągle mieszając, dodaj wodę. Po kilku minutach wyrabiania masa powinna stać się plastyczna, wówczas nadaje się do wykonania figurek.
- Aby zabarwić kurczaczki wielkanocne, dodaj do części masy kurkumę.
- Z zabarwionej części zrób dwie kulki – mniejszą i większą, to będzie głowa i tułów kurczaczka. Zrób tyle zestawów kulek, ile chcesz mieć figurek. Uwaga: im większe figurki, tym dłużej schną.
- Połącz kulki z pomocą odrobiny wody w miejscu łączenia. Dolna część powinna być lekko spłaszczona, by kurczaczek mógł stać.
- Doklej figurkom dzióbki i oczy.
- Suszyć kurczaczki wielkanocne z masy solnej możesz na parapecie, na kaloryferze i w piekarniku. Jeśli wybierzesz piekarnik, to powinien on być nagrzany do 70°C, w piekarniku gazowym musisz uchylić lekko drzwiczki podczas suszenia.
- Wysuszone figurki pomaluj farbami plakatowymi lub akrylowymi – dzióbki i oczy.
- Możesz zalakierować figurki, by były bardziej trwałe.
- Klejem na gorąco doklej piórka przy kuperkach i jako skrzydełka.
Jadalne kurczaczki wielkanocne z jajek na twardo
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupy,
- 2 łyżki majonezu,
- mały słoik pieczarek marynowanych,
- 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku,
- opcjonalnie drobno posiekane 4-5 pędów czosnku,
- sól, pieprz,
- pieprz czarny ziarnisty – 16 ziarenek,
- gotowana marchewka lub ½ czerwonej papryki.
Czas wykonania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Liczba porcji: 8
Sposób przygotowania:
Reklama
- Jajka przekrój w poprzek na ⅔ wysokości i wyjmij żółtka.
- Wytnij w obu częściach białka ząbki nożem i odetnij na równo, żeby jajko stało.
- W misce wymieszaj żółtka, pokrojone drobno pieczarki, szczypiorek, pędy czosnku, sól, pieprz i majonez.
- Farsz nałóż do większych części białek – możesz użyć łyżki lub rękawa cukierniczego.
- Zakryj farsz drugą częścią białka.
- Na widocznej części farszu zrób oczy z ziarenek pieprzu i dzióbki z gotowanej marchewki albo z kawałków czerwonej papryki.
- Wstaw kurczaczki wielkanocne do lodówki, by stężały i się nie rozpłynęły.
Reklama
Reklama
Reklama