Reklama

Kurczaczki to jeden z symboli i świąt, i wiosny. Dlatego kurczaczki wielkanocne są bardzo popularną ozdobą. Można ją zrobić samodzielnie z masy solnej lub do zjedzenia – z jajek ugotowanych na twardo.

Reklama

Kurczaczki wielkanocne z masy solnej

Składniki na :

  • 200 g mąki,
  • 200 g soli,
  • ½ szklanki wody.

Do dekoracji figurek:

  • farby plakatowe lub akrylowe,
  • piórka,
  • klej na gorąco.

Sposób wykonania:

  • Połącz mąkę i sól, a potem powoli, ciągle mieszając, dodaj wodę. Po kilku minutach wyrabiania masa powinna stać się plastyczna, wówczas nadaje się do wykonania figurek.
  • Aby zabarwić kurczaczki wielkanocne, dodaj do części masy kurkumę.
  • Z zabarwionej części zrób dwie kulki – mniejszą i większą, to będzie głowa i tułów kurczaczka. Zrób tyle zestawów kulek, ile chcesz mieć figurek. Uwaga: im większe figurki, tym dłużej schną.
  • Połącz kulki z pomocą odrobiny wody w miejscu łączenia. Dolna część powinna być lekko spłaszczona, by kurczaczek mógł stać.
  • Doklej figurkom dzióbki i oczy.
  • Suszyć kurczaczki wielkanocne z masy solnej możesz na parapecie, na kaloryferze i w piekarniku. Jeśli wybierzesz piekarnik, to powinien on być nagrzany do 70°C, w piekarniku gazowym musisz uchylić lekko drzwiczki podczas suszenia.
  • Wysuszone figurki pomaluj farbami plakatowymi lub akrylowymi – dzióbki i oczy.
  • Możesz zalakierować figurki, by były bardziej trwałe.
  • Klejem na gorąco doklej piórka przy kuperkach i jako skrzydełka.

Jadalne kurczaczki wielkanocne z jajek na twardo

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • mały słoik pieczarek marynowanych,
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • opcjonalnie drobno posiekane 4-5 pędów czosnku,
  • sól, pieprz,
  • pieprz czarny ziarnisty – 16 ziarenek,
  • gotowana marchewka lub ½ czerwonej papryki.

Czas wykonania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Liczba porcji: 8

Sposób przygotowania:

Reklama
  • Jajka przekrój w poprzek na ⅔ wysokości i wyjmij żółtka.
  • Wytnij w obu częściach białka ząbki nożem i odetnij na równo, żeby jajko stało.
  • W misce wymieszaj żółtka, pokrojone drobno pieczarki, szczypiorek, pędy czosnku, sól, pieprz i majonez.
  • Farsz nałóż do większych części białek – możesz użyć łyżki lub rękawa cukierniczego.
  • Zakryj farsz drugą częścią białka.
  • Na widocznej części farszu zrób oczy z ziarenek pieprzu i dzióbki z gotowanej marchewki albo z kawałków czerwonej papryki.
  • Wstaw kurczaczki wielkanocne do lodówki, by stężały i się nie rozpłynęły.
Reklama
Reklama
Reklama