Jak stosować olej konopny, by wykorzystać jego właściwości?
© Elroi/Adobe Stock
Styl życia

Olej konopny – jak go stosować, jakie ma właściwości

Olej pozyskiwany z nasion konopi siewnych ma wiele leczniczych właściwości. Sięgają po niego nie tylko wielbiciele zdrowego stylu życia, ale także osoby przewlekle chore, szukające naturalnych środków leczniczych.

Olej pozyskiwany z nasion konopi siewnych ma wiele leczniczych właściwości. Sięgają po niego nie tylko wielbiciele zdrowego stylu życia, ale także osoby przewlekle chore, szukające naturalnych środków leczniczych.

 

Olej konopny pozyskiwany jest wyłącznie z nasion konopi siewnej, nie posiada zatem właściwości psychoaktywnych, za to dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (80 % składu) oraz witamin ma wiele właściwości leczniczych.

Migdałowe ciasteczka świąteczne

Jakie właściwości lecznicze ma olej konopny?

Olej z nasion konopi siewnych wspiera odporność, poprawia wygląd skóry, pomaga usuwać toksyny z organizmu. Podstawą jego składu są kwasy omega-3 i omega-6 we właściwych proporcjach 3:1 (omega-3 do omega-6). Niestety, często w diecie ten stosunek jest zaburzony, co może sprzyjać rozwojowi chorób takich jak miażdżyca, czy nowotwory.

 

Kwasy omega-3:

  • hamują rozwój komórek nowotworowych,
  • łagodzą bóle reumatyczne,
  • regulują poziom cukru we krwi,
  • wpływają pozytywnie na pracę serca, poprawiając krążenie.

 

Kwasy omega-6 wspierają proces gojenia ran oraz prawidłowe funkcjonowanie nerek i wątroby, tylko jeśli są dostarczane do organizmu w odpowiednich proporcjach.

 

Składnikami odżywczymi oleju konopnego są: kwasy tłuszczowe (oleinowy, linolowy, linolenowy i gamma-linolenowy) oraz witaminy i minerały:

  • witamina E, która działa antyrodnikowo i przeciwzapalnie, wspiera aktywność kwasów omega 3, poprawia krążenie,
  • witamina A, odpowiedzialna za prawidłowe widzenie oraz zdrowy stan skóry,
  • witamina K, która odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, wspomaga pracę serca, działa przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie,
  • witamina B, wspierająca układ nerwowy,
  • wapń, który wzmacnia kości,
  • cynk - dba o włosy, paznokcie i skórę,
  • magnez o działaniu uspokajającym, usprawnia koncentrację, niweluje bolesne skurcze.

 

Olej z konopi siewnych działa przeciwbólowo, wspomaga budowę tkanki kostnej, jest pomocny przy chorobach reumatycznych. Stosuje się go w leczeniu chorób na tle nerwowym, gdyż ma działanie przeciwlękowe. Łagodzi też objawy napięcia przedmiesiączkowego.

Stosowanie oleju konopnego dla urody

Olej konopny nie tylko wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i poprawia metabolizm, dzięki właściwościom odżywczym, stosuje się go do zewnętrznej pielęgnacji skóry, ponieważ:

  • jest przeciwbakteryjny,
  • chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem,
  • łagodzi podrażnienia, wspomaga gojenie ran, regeneruje naskórek,
  • reguluje łojotok i zmniejsza świąd, dlatego stosuje się go przy trądziku i innych chorobach skóry.

 

Olej można stosować miejscowo, bezpośrednio na skórę lub dodawać do kosmetyku pielęgnacyjnego, np. kremu. Nawilży skórę, wyrówna jej koloryt, złagodzi podrażnienia.

 

Olejek można przyjmować doustnie w postaci kropli bądź dodawać do potraw (nie wolno używać do smażenia, gdyż traci właściwości).

Olej arganowy
© luisapuccini/Fotolia.com
Styl życia
Zastosowanie oleju arganowego w kosmetyce i kuchni
Olej arganowy stosuje się w kuchni, gdzie docenia się jego smak i prozdrowotne właściwości, oraz w kosmetyce jako eliksir młodości o działaniu pielęgnującym. Jest to najtrudniej dostępny olej na świecie, ponieważ pozyskiwany jest z drzewa arganowego, które występuje tylko w Maroku. Jego pozyskiwanie jest pracochłonne, wytwarzany jest ręcznie.

Olej arganowy stosuje się w kuchni, gdzie docenia się jego smak i prozdrowotne właściwości, oraz w kosmetyce jako eliksir młodości o działaniu pielęgnującym. Jest to najtrudniej dostępny olej na świecie, ponieważ pozyskiwany jest z drzewa arganowego, które występuje tylko w Maroku. Jego pozyskiwanie jest pracochłonne, wytwarzany jest ręcznie.   Wyróżnia się olej arganowy spożywczy i kosmetyczny . Pierwszy wytwarza się z prażonych nasion drzewa arganowego, drugi z nieprażonych ziaren. Olej spożywczy ma ciemnozłoty kolor, orzechowy smak i aromat. Kosmetyczny jest jaśniejszy i ma kwaskowy zapach. Właściwości oleju arganowego wykorzystywane w kosmetyce Olej arganowy zawiera substancje o właściwościach pielęgnacyjnych. Dzięki antyoksydantom , m. in. witaminie E, olej przeciwdziała procesowi starzenia się skóry: zapobiega powstawaniu zmarszczek i spłyca te, które już się pojawiły. Olej arganowy rekomendowany jest dla osób o skórze dojrzałej, podrażnionej i zniszczonej. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju regenerują płaszcz hydrolipidowy naskórka, ponieważ uzupełniają niedobór składników tłuszczowych w skórze.   Olej arganowy chroni skórę przed działaniem wiatru i słońca. Dlatego też jest polecany kobietom o skórze wrażliwej i skłonnej do wystąpienia podrażnień, a także osobom borykającym się z łuszczycą i egzemą. Można go stosować w przypadku trądziku, gdyż reguluje wydzielanie sebum. Ponadto olej arganowy zmniejsza blizny i poprawia elastyczność skóry, więc może być stosowany na rozstępy.   W celu wyleczenia łupieżu lub wzmocnienia włosów można wcierać olej w skórę głowy. Można też go aplikować na rozdwojone końcówki włosów – będą odbudowane i lśniące. Olej arganowy sprawdzi się także w pielęgnacji paznokci. Właściwości prozdrowotne oleju arganowego Olej arganowy jest bogaty w...

Olej konopny
© Daniel Vincek/Fotolia
Fleszstyle
Olej konopny – właściwości kosmetyczne i sposób użycia
Olej z nasion konopi indyjskiej to bogactwo składników, takich jak: nienasycone kwasy tłuszczowe, karoten oraz witaminy A, D, E, K. Zawiera substancje o właściwościach przeciwzapalnych i regeneracyjnych. Olej konopny jest pomocny w leczeniu łysienia, łuszczycy, trądziku, egzemy i atopowego zapalenia skóry.

Olej z nasion konopi indyjskiej to bogactwo składników, takich jak: nienasycone kwasy tłuszczowe, karoten oraz witaminy A, D, E, K. Zawiera substancje o właściwościach przeciwzapalnych i regeneracyjnych. Olej konopny jest pomocny w leczeniu łysienia, łuszczycy, trądziku, egzemy i atopowego zapalenia skóry.   Antyoksydanty obecne w oleju konopnym sprawiają, że produkt ten jest idealnym sprzymierzeńcem w walce z oznakami starzenia skóry. Jest również znakomity do olejowania włosów i świetnie sprawdza się jako serum nawilżająco-regeneracyjne dla wszystkich typów cery. Działanie pielęgnacyjne oleju z konopi indyjskich Olej konopny polecany jest na trądzik , AZS (atopowe zapalenie skóry) i dermatozy. Pod względem chemicznym olej konopny jest bardzo podobny do tłuszczu produkowanego przez ludzką skórę, czyli sebum. Dzięki temu jest doskonały do pielęgnacji cery trądzikowej i skłonnej do łojotoku . Rozrzedzając naturalną warstwę lipidową skóry, olej konopny przyspiesza oczyszczanie porów , dzięki czemu nie dochodzi do powstawania kolejnych zmian ropnych. Olej konopny łagodzi podrażnienia, likwiduje uporczywy świąd, szczególnie w alergiach skórnych, AZS i różnego typu dermatozach , np. w łojotokowym zapaleniu skóry.   Olej konopny polecany jest do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej, mieszanej i tłustej. Stosowany do cery suchej i dojrzałej odbudowuje jej warstwę lipidową, nawilżając głębokie warstwy naskórka i spłycając drobne zmarszczki. Koi wrażliwą skórę i uzupełnia uszkodzenia międzykomórkowe, a w przypadku cery mieszanej i tłustej - reguluje pracę gruczołów łojowych.   Olej z konopi indyjskich rozjaśnia przebarwienia, stymuluje wzrost włosów oraz może być stosowany...

Odżywcze właściwości oleju z zielonej kawy
© MilaK K/Adobe Stock
Fleszstyle
Jakie właściwości ma olej z zielonej kawy?
Z zielonych nasion drzewa kawowego jest pozyskiwany odżywczy olejek. Bogaty w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki ma silne działanie przeciwutleniające nawilżające i regenerujące. Jakie jeszcze właściwości posiada i jakie korzyści dla skóry przyniesie stosowanie oleju z zielonej kawy?

Z zielonych nasion drzewa kawowego jest pozyskiwany odżywczy olejek. Bogaty w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki ma silne działanie przeciwutleniające nawilżające i regenerujące. Jakie jeszcze właściwości posiada i jakie korzyści dla skóry przyniesie stosowanie oleju z zielonej kawy?   Z nasion drzewa coffea arabica powstaje aromatyczna i energetyczna kawa. Natomiast z jeszcze niedojrzałych i zielonych nasion, pozyskuje się żółtawy, bezzapachowy olej, który ma wielorakie zastosowanie w kosmetyce. Olej z zielonej kawy przede wszystkim nawilża i pomaga regenerować skórę. Ma także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, stosuje się go do pielęgnacji różnych typów skóry - zarówno tłustej i trądzikowej, jak i suchej. Olej z zielonej kawy - właściwości pielęgnacyjne Olej z zielonej kawy przede wszystkim ma zdolność zatrzymywania wilgoci w skórze, stymuluje też odnowę skóry. Szczególnie zaleca się stosowanie go na skórę dojrzałą , zniszczoną, a także trądzikową, gdyż przyspiesza gojenie ran i chroni przed powstaniem blizn. Odżywcze właściwości to zasługa bogatego składu: wysokie stężenie roślinnych fitosteroli, które chronią przed utratą nawilżenia, obniżają poziom cholesterolu, pomagają odbudować naturalną barierę naskórkową, kwas linolowy , omega-6 zaliczany do witamin F, który też chroni skórę przed wysuszaniem, wygładza, zmiękcza, zmniejsza przebarwienia witamina E, antyoksydant, uchroni przed powstawaniem wolnych rodników , opóźni procesy starzenia, przywróci skórze jędrność, zahamuje powstawanie przebarwień oraz zmarszczek) kwas chlorogenowy, naturalna ochrona przeciwstarzeniowa wspomagająca regenerację naskórka. Kiedy stosować olej z zielonej kawy Stosuj olej z...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik