Jajka w fitodsłonie - nie tylko na Wielkanoc. Ten przepis poleca sama Ewa Chodakowska
Jajka w fitodsłonie - nie tylko na Wielkanoc. Ten przepis poleca sama Ewa Chodakowska
W czasie Świąt Wielkanocnych królują na naszych stołach. Ale kto powiedział, że trzeba jeść je głównie z majonezem? Zaszalej i przygotuj je z pysznym farszem!
Dlaczego warto jeść jajka?
Jedno jajko waży ok. 50 g i dostarcza tylko ok. 75 kcal, a przy tym cały komplet aminokwasów (które są głównym budulcem organizmu) w łatwo przyswajalnej postaci. Ma też inne zalety: dużo witaminy A, D, E i K oraz B2, B12 i PP. W żółtku jest beta-karoten i luteina, która najlepiej chroni oczy przed szkodliwym dla nich promieniowaniem UV.
Uwaga: z najnowszych badań naukowych wynika, że jedząc jajka nawet codziennie nie wyrządzisz sobie szkody. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) możesz zjeść 10 sztuk tygodniowo.
Ale żeby nie było nudno, codziennie wybierz inne dodatki, które odmienią smak jajka.
Polecamy:
Jajko na wykwintnie, czyli z tatarem z łososia i kawiorem
Składniki na 8 porcji:
4 jajka, 100 g wędzonego łososia bez skóry, łyżka oliwy, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 2 łyżki posiekanych kaparów, łyżeczka kawioru, łyżeczka jogurtu naturalnego, sól, pieprz
Przygotowanie:
Łososia posiekaj, dodaj sok z cytryny, oliwę, drobno posiekają cebulę i kapary. Przypraw. Z przekrojonych jajek wyjmij połówki żółtek, w ich miejsce nałóż łososia. Obok (odwrotnie) ułóż żółtka, na nich po kleksie jogurtu. Udekoruj kawiorem.
Więcej przepisów na fitfarsze jajeczne znajdziesz w Be Active 4/2018