Do Bożego Narodzenia jeszcze trochę czasu, ale warto już teraz zacząć się zastanawiać nad świątecznym menu! Aby przygotowania przebiegały spokojnie i bez stresu, polecamy zawczasu przetestować nowe przepisy i dokładnie zapoznać się z produktami, aby potem nic nas nie zaskoczyło. Oto pierwszy z naszych (przed)świątecznych przepisów. Prosty i idealny na specjalne okazje!

Reklama

Tort orzechowy

BISZKOPT

4 jajka

Zobacz także

120 g drobnego cukru

80 g mąki

30 g mąki ziemniaczanej

KREM ORZECHOWY

100 g orzechów

100 g nutelli

KREM ŚMIETANOWY

400 ml śmietany 36%

200 g nutelli

PONCZ

50 ml wody

50 ml rumu

100 g orzechów do dekoracji

1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich cukier (po łyżce) i ubijamy, aż będą lśniące i sztywne. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze ok. 5-7 minut. Dosypujemy przesianą mąkę (wymieszaną z ziemniaczaną) i mieszamy pianę szpatułką (delikatnie, aby nie opadła).

Dno tortownicy (o średnicy ok. 20 cm) wykładamy papierem pergaminowym. Przelewamy masę. Pieczemy ok. 30 minut (180°C). Gdy ciasto ostygnie, kroimy je na dwa blaty.

2. Robimy dwa kremy. Orzechowy: orzechy prażymy na suchej patelni, siekamy, mieszamy z lekko podgrzaną nutellą. Śmietanowy: śmietanę

ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z nutellą.

3. Blat nasączamy połową ponczu. Delikatnie rozprowadzamy na nim krem orzechowy. Na nim rozsmarowujemy połowę kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim blatem, delikatnie dociskamy i nasączamy resztą ponczu. Tort smarujemy resztą kremu śmietanowego i posypujemy uprażonymi posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu

Reklama

Tort orzechowy

Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu
Reklama
Reklama
Reklama