Mazurek bez pieczenia? To naprawdę możliwe! Przepis na mazurek wielkanocny last minute
Mazurek bez pieczenia? To naprawdę możliwe! Przepis na mazurek wielkanocny last minute
Wielkanoc już za kilka dni! Nie masz czasu na przygotowanie pracochłonnych mazurków? Nie lubisz słodkich, ociekających lukrem tradycyjnych wielkanocnych przysmaków? Mamy coś dla ciebie! Kruchy spód, delikatny krem z dodatkiem masła orzechowego. A do tego ten mazurek nie wymaga pieczenia!
Mazurek z masłem orzechowym
spód
300 g kruchych ciastek
150 g masła
50 g masła orzechowego
masa
200 g śmietany 36%
100 g masła orzechowego
łyżka cukru pudru
dekoracja
czekoladowe jajka
Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciasteczka miksujemy, wlewamy do nich masło i dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy masę. Tak przygotowanymi ciastkami wykładamy formę. Dokładnie całość dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe i delikatnie mieszamy całość do uzyskania kremu (jeśli masło orzechowe jest bardzo gęste, warto je najpierw zmiksować i dodawać śmietanę partiami, aby krem się nie zważył). Przygotowaną masę wykładamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Dekorujemy czekoladowymi jajkami.
Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu
Mazurek z masłem orzechowym