Paweł Płaczek - Takemycake.eu

Połączenie budyniu i musu w jednym. Kremowy deser z kaszy jaglanej i bananów z dodatkiem owoców. Idealny dla tych, którzy nie mogą pić mleka. Szybki w przygotowaniu, z pewnością poprawi wam humor w te niezbyt pogodne weekendowe poranki! 

 

Mus z kaszy jaglanej z cynamonem  

150 g kaszy jaglanej

1 łyżkę miodu

1 dojrzałego banana

2 łyżeczki cynamonu 

owoce

100 g malin

50 g truskawek 

3-4 łyżki miodu

ulubione owoce do dekoracji i smaku 

 

Kaszę jaglaną prażymy do momentu, aż delikatnie zacznie dymić i w tym momencie zalewamy wrzątkiem (w stosunku 1:2). Gotujemy do całkowitego wchłonięcia wody, nie mieszamy. W tym czasie maliny i truskawki dusimy ok. 10 minut wraz z miodem. Powinny się lekko rozgotować i stworzyć gęsty sos. 

Studzimy i miksujemy wraz z obranym bananem na gładki krem. Dodajemy miód i cynamon. Mieszamy. 

Podajemy z sosem owocowym i świeżymi owocami. 

 

Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu

 

Mus z kaszy jaglanej

Paweł Płaczek - Takemycake.eu

Więcej na temat desery Paweł Płaczek