Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Chłopak prowadzi analizę laboratoryjną
Pixabay/Juliacdrd/ CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Zagęstnik żywności, czyli guma gellan (E418)

Guma gellan to dodatek do żywności o numerze E418. Nie jest wchłaniana przez organizm i została określona jako substancja nieszkodliwa. Gumę gellan można znaleźć w produktach takich jak: galaretki, napoje soki, dżemy, a także w niektórych kosmetykach.

Guma gellan to dodatek do żywności o numerze E418. Nie jest wchłaniana przez organizm i została określona jako substancja nieszkodliwa. Gumę gellan można znaleźć w produktach takich jak: galaretki, napoje soki, dżemy, a także w niektórych kosmetykach.

 

Guma gellan jest zaliczana do grupy dodatków do żywności. Numer przeznaczony dla gumy gellan to E418. Guma gellan to naturalny polisacharyd (wielocukier, cukier złożony) wytwarzany przez bakterie Pseudomonas elodea ze skrobi. Guma gellan to zagęstnik, stabilizator i substancja żelująca. Stosowana jest przede wszystkim do produkcji napojów bezalkoholowych, produktów mlecznych, dressingów, galaretek i mleczka sojowego. Niekiedy wykorzystuje się ją także w przemyśle owocowym, np. jako dodatek do dżemów lub marmolad. Gumę gellan można znaleźć także w kosmetykach takich jak: pasty do zębów, maseczki do twarzy, mleczka kosmetyczne i produkty do pielęgnacji włosów. Guma gellan jest zwykle dodawana do produktów w niewielkich ilościach. Dzienne spożycie E418 nie jest określone. Guma gellan nie jest przyswajana przez organizm człowieka. Spożyta w nadmiarze może powodować biegunkę lub wzdęcia.

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
dojrzałe pomidory
©margo555/Fotolia
Styl życia
Wpływ przeciwutleniaczy na organizm
Antyoksydanty zwalczają powstawanie wolnych rodników i hamują ich niekorzystne działanie. Wolne rodniki wyrządzają szkody w organizmie. Powodują często choroby układu krążenia czy cukrzycę, przyspieszają starzenie się, a dodatkowo mogą się przyczynić do powstania zmian nowotworowych w organizmie.

Antyoksydanty zwalczają powstawanie wolnych rodników i hamują ich niekorzystne działanie. Wolne rodniki wyrządzają szkody w organizmie. Powodują często choroby układu krążenia czy cukrzycę, przyspieszają starzenie się, a dodatkowo mogą się przyczynić do powstania zmian nowotworowych w organizmie.   Antyoksydanty mają temu wszystkiemu zaradzić – chronią przed rakiem, dzięki nim organizm wolniej się starzeje, dbają także o układ krążenia. W jakich produktach obecne są przeciwutleniacze? Przeciwutleniacze obecne są w kosmetykach oraz w żywności. W kosmetykach antyoksydanty mają działanie odmładzające oraz zabezpieczające skórę przed działaniem słońca.   Najskuteczniejszymi (bo naturalnymi) antyoksydantami są przyjmowane w żywności witaminy A, C i E. Działanie witamin jest natomiast wspierane przez karotenoidy i flawonoidy. Karotenoidy można znaleźć w warzywach koloru czerwonego, żółtego albo zielonego, np. w pomidorach, szpinaku czy jarmużu. Flawonoidy obecne są w takich produktach jak: kakao, aronia, czarna porzeczka, żurawina, czerwone wino, zielona herbata czy rośliny strączkowe. Aby regularnie dostarczać do organizmu przeciwutleniacze, zaleca się przygotowywanie posiłków z dużą ilością świeżych warzyw i owoców. Zimą można z powodzeniem spożywać mrożonki. Mrożone owoce czy warzywa mają jeszcze więcej antyoksydantów niż te świeże .   Przeciwutleniacze pojawiają się także w gotowych produktach spożywczych. Występują wtedy jako regulatory kwasowości, wydłużają datę przydatności produktów, a także spełniają rolę stabilizatora . Do najpopularniejszych przeciwutleniaczy obecnych w żywności należy: kwas mlekowy (E 270), kwas askorbinowy (E 300); askorbinian sodu (E 301) i wapnia (E 302) oraz sól wapniowo-disodowa (E 385). Wpływ przeciwutleniaczy na organizm: czy mogą zaszkodzić? Antyoksydanty...

Witamina F - jak wpływa na kondycję skóry?
© Jacob Lund/Adobe Stock
Fleszstyle
Witamina F w kosmetyce - jak wpływa na kondycję skóry?
Mieszanina nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli witamina F, jest cenna w kosmetyce, ponieważ odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka, natłuszcza, chroni przed utratą wody oraz szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Najczęściej stanowi ona składnik balsamów do ciała, serum, a także kremów do twarzy o właściwościach przeciwzmarszczkowych, nawilżających i łagodzących.

Mieszanina nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli witamina F, jest cenna w kosmetyce, ponieważ odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka, natłuszcza, chroni przed utratą wody oraz szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Najczęściej stanowi ona składnik balsamów do ciała, serum, a także kremów do twarzy o właściwościach przeciwzmarszczkowych, nawilżających i łagodzących.   Witamina F, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe , jak: kwas linolenowy, arachidowy, linolowy, oprócz pozytywnego wpływu na kondycję skóry, oddziałuje również na organizm. Cenna substancja wspiera, między innymi, działanie układu odpornościowego i krwionośnego, chroni wątrobę i nerki, wspiera gospodarkę lipidową a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Witamina F - działanie na skórę Witamina F to zespół tłuszczy, które skutecznie odbudowują płaszcz lipidowy skóry , a także pozostawia na niej warstwę ochronną. Substancja dodatkowo silnie natłuszcza oraz przeciwdziała nadmiernej utracie wody z naskórka. Witamina F hamuje procesy starzenia się i reguluje pracę gospodarki wodno-lipidowej. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych łatwo zauważyć, ponieważ wówczas skóra marszczy się i wiotczeje. Źródła witaminy F Najbogatszym źródłem witaminy F są oleje roślinne, zwłaszcza: olej migdałowy , lniany, słonecznikowy, z ogórecznika, z wiesiołka, z dyni a także oliwa z oliwek . Cenna dla skóry substancja znajduje się również w jedzeniu, np.: w orzechach, soi, nasionach słonecznika, morskich rybach, kiełkach pszenicy, mleku. Witamina F w kosmetykach Witamina F, ze względu na cenne właściwości natłuszczające, regeneracyjne oraz ochronne, w kosmetyce wykorzystywana jest najczęściej jako składnik balsamów , kremów oraz...

Krem do twarzy
©Voyagerix/Fotolia
Fleszstyle
Popularny wypełniacz kosmetyków – krzemionka
Krzemionka jest często wykorzystywanym wypełniaczem w różnego typu kosmetykach. Do najcenniejszych właściwości krzemionki należy zdolność absorbowania sebum i rozpraszania światła. Wykorzystywana jest m.in. w pudrach, pastach do zębów i peelingach oczyszczających.

Krzemionka jest często wykorzystywanym wypełniaczem w różnego typu kosmetykach. Do najcenniejszych właściwości krzemionki należy zdolność absorbowania sebum i rozpraszania światła. Wykorzystywana jest m.in. w pudrach, pastach do zębów i peelingach oczyszczających. Właściwości krzemionki – absorbcja sebum, jedwabistość, lepkość Krzemionka to mineralna substancja o naturalnym pochodzeniu. Jest pylista, lekka i biała. Po nałożeniu na skórę krzemionka staje się transparentna i niedostrzegalna dla oka. Jej zaletą jest gładkość i jedwabistość. Ma zdolność wchłaniania wilgoci i absorbowania nadmiaru sebum (łoju skórnego). Do właściwości krzemionki należy także zdolność rozpraszania światła , która daje efekt nieskazitelnej skóry. Przedłuża trwałość produktów kosmetycznych i zapobiega rozwarstwianiu . Poprawia ich przyczepność, zwiększa lepkość i ułatwia aplikację. Zastosowanie krzemionki w kosmetykach – peelingi oczyszczające, pudry, kremy Dzięki lekkiej konsystencji i jedwabistej strukturze, krzemionka dodana do kosmetyków takich jak pudry lub fluidy sprawia, że kosmetyki łatwo się rozprowadzają. Ze względu na swoją chłonność jest zwykle obecna w kosmetykach przeznaczonych do cery tłustej i mieszanej. Krzemionki powinny unikać osoby o skórze suchej i wrażliwej, ponieważ może one powodować podrażnienia i przesuszenia. Krzemionkę znaleźć można w kosmetykach tuszujących zmarszczki i wyrównujących koloryt skóry. Jest składnikiem peelingów i żeli oczyszczających. Ściera martwy naskórek, wygładza, rewitalizuje i oczyszcza. Wykazuje pozytywne skutki w leczeniu trądziku oraz w pielęgnacji niedotlenionej i zwiotczałej skóry. Wzmacnia włosy i paznokcie . Stosowana jako składnik past do zębów gwarantuje trwałą konsystencję pasty i umożliwia ścieranie osadów i płytki nazębnej. 

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner