Jak smakuje Peru w Costa Coffee? Poznaj nowy smak kawy z miejsca z którego pochodzą przeurocze alpaki!
Jak smakuje Peru w Costa Coffee? Poznaj nowy smak kawy z miejsca z którego pochodzą przeurocze alpaki!
1 z 9
Niedawno odbył się niezwykły pressday Costa Coffee, na którym mogliśmy zapoznać się z nowym smakiem kawy prosto z Peru i wyprowadzić na spacer zwierzęta, które również pochodzą z tego kraju - alpaki. A wszystko zorganizowała sieć Costa Coffee!
Z jakich ziaren przygotować dzisiaj Twoją kawę? To pytanie będzie można usłyszeć teraz od naszych baristów. Chcemy dać naszym gościom możliwość wyboru, dlatego wprowadzamy zupełnie nową odsłonę kawy i alternatywę dla klasycznej mieszanki Mocha Italia. Od teraz każda kawa z oferty Costa Coffee może zostać przygotowana na bazie limitowanych ziaren z Peru (100% Arabica).
Daj się skusić na krótką podróż w nieznane i zakochaj się w intensywnym, kwiatowym aromacie i cytrusowym smaku z nutą karmelu i czekolady.
Jaka jest zatem nowa kawa?
Zobacz także: Najpopularniejsze rodzaje kawy i sposób ich przygotowania
2 z 9
Limitowane ziarna z Peru (100% Arabica) to nowość, którą naprawdę warto spróbować! Do tej pory w Costa Coffee kawa była przygotowywana na bazie klasycznej mieszanki Mocha Italia, której receptura była przez wiele lat dopracowywana w naszych palarniach. To właśnie zainspirowało naszych ekspertów do dalszych poszukiwań. Dlatego specjalnie dla naszych Gości sprowadziliśmy do Costa coś zupełnie nowego i… innego.
3 z 9
Czym wyróżnia się nasza nowa kawa? Ziarna, z których jest przygotowywana, pochodzą z jednorodnych upraw, zlokalizowanych w północnej i centralnej części Peru. Są wolno palone, w celu wydobycia ich unikalnego smaku i aromatu. Od naszej klasycznej mieszanki różni się smakiem i aromatem. Wyraźnie wyczuwalne są kwiatowe nuty. Charakteru nowej kawie nadaje czekoladowo-karmelowy posmak, nie ma jednak śladu orzechów, które znamy z tradycyjnej Mocha Italia.
4 z 9
Kawa przygotowana na bazie ziaren z Peru jest intensywna, wyrazista i ma w sobie subtelną gorycz, idealnie uzupełnia się z orzeźwiającymi nutami cytrusów. – mówi Kuba Wojciechowski, barista w warszawskiej kawiarni Costa Coffee Fresco na Lotnisku Chopina.
Kawa przygotowywana na limitowanych ziarnach z Peru ma różne oblicza. Czekolada i karmel wybijają się na pierwszy plan w Americano. Mleczna słodycz połączona ze słodko-gorzkim finiszem w Cappuccino. We Flat White pojawiają się migdałowo-karmelowe nuty, mleczna tekstura i przyjemny, słodko-gorzki posmak – dodaje.
5 z 9
Kawowe eksperymenty: drip
A skoro już o odkrywaniu i eksperymentach mowa… Daj nam się namówić na totalny kawowy odlot! Dla wszystkich głodnych wrażeń przygotowaliśmy nowość, czyli alternatywną metodę parzenia kawy. W dziesięciu kawiarniach Costa Coffee można spróbować kawy z dripa. Ten delikatny, klarowny, niemal herbaciany napar przygotujemy dla Ciebie na limitowanych ziarnach z Peru. Jej parzenie to prawdziwy kawowy rytuał, w którym nie ma miejsca na żadne potknięcia. Kawa z dripa jest przejrzysta, subtelna, pozbawiona goryczy, dzięki czemu mocno wyczuwalne są jej naturalne aromaty.
6 z 9
Na evencie nie tylko spróbowaliśmy wyśmienitej kawy, ale także mieliśmy frajdę z wyprowadzenia alpak na spacer. To łagodne zwierzęta, których wełna jest antyalergiczna. Zwierzęta nadają się do pracy z dziećmi w ośrodkach fizjoterapeutycznych.
7 z 9
Alpaki z Okęcia można wyprowadzać już za 30 zł po wcześniej umówionej wizycie. To miły sposób na spędzenie czasu z całą rodziną.
8 z 9
9 z 9