piwo na czarnym tle
©naturalbox/Fotolia.com
Styl życia

Jak przygotować piwną zupę – przepis na ciemne piwo z piankowymi kluskami w korzennych przyprawach

Ciemne piwo można wykorzystać w kuchni do zrobienia smacznej zupy. Można ją podawać z piankowymi kluseczkami przygotowanymi z ubitych na sztywno białej z dodatkiem białego cukru. Zupę piwną doprawia się cynamonem, goździkami oraz skórką z cytryny.

Ciemne piwo można wykorzystać w kuchni do zrobienia smacznej zupy. Można ją podawać z piankowymi kluseczkami przygotowanymi z ubitych na sztywno białej z dodatkiem białego cukru. Zupę piwną doprawia się cynamonem, goździkami oraz skórką z cytryny.

 

Zupa piwna na ciepło rewelacyjnie sprawdza się na chłodne zimowe lub jesienne wieczory, ponieważ korzenne przyprawy skutecznie rozgrzewają. Latem i wiosną danie można serwować na zimno, by orzeźwić i ochłodzić.

Przepis na zupę z ciemnym piwem, krok po kroku

Oryginalna zupa przypadnie do gustu wszystkim smakoszom ciemnego piwa. Danie przygotowuje się na bazie korzennych przypraw, śmietany kremówki, kurzych jaj, cukru oraz skórki od cytryny.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 butelka ciemnego piwa (500 ml),
  • 1 laska cynamonu,
  • 6 goździków,
  • skórka starta z cytryny,
  • 5 żółtek kurzych jaj,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 2 białka,
  • 3 łyżki trzcinowego cukru,
  • 3 łyżki białego cukru,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ciemne piwo przelej do garnka.
  • Dodaj 3 łyżki brązowego cukru, goździki, cynamon oraz skórkę startą z cytryny.
  • Podgrzewaj piwo na małym ogniu.
  • Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
  • Dodaj cukier i ponownie ubijaj, aż piana stanie się szklista, a cukier całkowicie się rozpuści.
  • Żółtka dokładnie wymieszaj ze śmietaną i 3 łyżkami gorącego piwa.
  • Zdejmij z palnika garnek z zupą.
  • Wlewaj powoli do środka żółtka ze śmietaną, ciągle mieszając.
  • Dopraw całość szczyptą soli.
  • Rozgrzej piekarnik do 100 stopni Celsjusza.
  • Małą łyżeczką wkładaj do zupy kluski z ubitych białek z cukrem.
  • Garnek wstaw do piekarnika na 10 minut.
  • Zupę piwną można podawać od razu na ciepło, bądź poczekać do całkowitego ostygnięcia.

 

Smacznego!

Wskazówka: Aby zupa piwna podawana na ciepło była jeszcze bardziej rozgrzewająca, można do niej dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę. Składnik wystarczy wrzucić do garnka na etapie podgrzewania piwa z korzennymi przyprawami. Oryginalny smak zupy zapewni również przyprawienie jej dodatkowo 1 łyżeczką gałki muszkatołowej.

Zupa przygotowana z łososia i ziemniaków.
©Bydlinska/Fotolia.com
Styl życia
Pomysł na obiad dla miłośników łososia: zupa rybna z łososia, serka topionego i ziemniaków
Zupa rybna przygotowana ze świeżego łososia, warzyw, serka topionego i aromatycznych przypraw to pomysł na obiad dla każdego miłośnika ryb. Sekretem smaku potrawy jest dodatek posiekanego koperku i odrobina soku z cytryny, dzięki któremu zupa z łososia będzie lekko kwaśna.

Zupa rybna przygotowana ze świeżego łososia, warzyw, serka topionego i aromatycznych przypraw to pomysł na obiad dla każdego miłośnika ryb. Sekretem smaku potrawy jest dodatek posiekanego koperku i odrobina soku z cytryny, dzięki któremu zupa z łososia będzie lekko kwaśna.   Łosoś to smaczna ryba, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Ryba z piekarnika będzie doskonale smakować podana z puszystym puree i imbirem. Łosoś na parze z warzywami to propozycja na niskokaloryczny i pożywny posiłek na ciepło .   Zupa rybna - przepis na zupę łososiową, krok po kroku   Zupa rybna z łososia i ziemniaków to treściwe i aromatyczne danie, które można podać na obiad lub kolację. Do jej przyprawiania używa się jedynie: soli, pieprzu oraz soku z cytryny, który nadaje potrawie lekko kwaśny smak . Duża ilość warzyw, gotowana ryba i dodatek świeżego posiekanego koperku powodują, że zupa łososiowa ma intensywny smak i aromat.   Składniki: 350 g świeżego łososia, 2 litry domowego bulionu warzywnego , 5 ziemniaków, 2 marchewki, 1 mały seler, 1 por, 1 cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, 100 g serka topionego, 3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny, 3 łyżki posiekanego kopru, sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj warzywa. Marchew pokrój w cienkie paski, a ziemniaki w kostkę. Seler obierz ze skóry. Posiekaną cebulę i pora duś w garnku z rozgrzanym masłem przez 3 minuty. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa i po 2 minutach zalej całość warzywnym wywarem. Przykryj garnek pokrywką i duś składniki przez 15-20 minut. Dodaj do zupy filet z łososia razem ze...

Przepis na chłodnik z pora - francuska zupa Vichyssoise
© Marco Mayer/Adobe Stock
Styl życia
Przepis na chłodnik z pora
Chłodnik z pora to orzeźwiająca i aromatyczna zupa, które idealnie sprawdzi się jako pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupę podaje się na chłodno, najlepiej z posiekanym szczypiorkiem. Główne składniki na chłodnik to: pory, ziemniaki, śmietana kremówka, masło oraz biały pieprz.

Chłodnik z pora to orzeźwiająca i aromatyczna zupa, które idealnie sprawdzi się jako pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupę podaje się na chłodno, najlepiej z posiekanym szczypiorkiem. Główne składniki na chłodnik to: pory, ziemniaki, śmietana kremówka, masło oraz biały pieprz.   Por to warzywo cebulowe, które jest łatwo dostępne przez cały rok. Roślina, oprócz walorów smakowych, doceniana jest również dzięki właściwościom odżywczym. Por jest bowiem źródłem witaminy A, wapnia, magnezu, błonnika, potasu oraz sodu. Chłodnik z pora, krok po kroku Vichyssoise to zupa z pora i ziemniaków. Danie jest szczególnie popularne w Vichy, czyli regionie Owernia-Rodan-Alpy środkowej Francji, gdzie podawane jest na ciepło. Zupa dobrze smakuje również na zimno, zwłaszcza wyjęta świeżo z lodówki i posypana posiekanym koperkiem.   Potrzebujesz: średniej wielkości garnka, łyżki cedzakowej, blendera.   Składniki: 4 duże pory , 1 litr bulionu drobiowego , 3 łyżki masła, 4 ziemniaki, 2 liście laurowe, 150 ml śmietany kremówki, sól, biały pieprz do smaku, koperek do ozdoby.   Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Pory dokładnie umyj i usuń zielone części. Warzywa pokrój na cienkie talarki. W garnku rozgrzej masło i dodaj pory i duś ok. 5 minut. Łyżką cedzakową wyjmij uduszone pory i przełóż je do innego, dowolnego naczynia. Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plastry, a następnie dodaj do masła. Do garnka wlej bulion i gotuj całość do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie (ok. 10-15 minut). Dodaj pory do zupy i śmietanę. Zdejmij garnek z ognia i...

Gazpacho
© seqoya/Fotolia.com
Styl życia
Na słodko i na słono – przepisy na chłodniki
Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.

Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.   Latem nie mamy ochoty na tłuste czy ciężkostrawne dania, dlatego chłodniki są idealnym rozwiązaniem. Gdy mamy do dyspozycji całą gamę świeżych składników – możliwości jest mnóstwo. Zupy na lato można komponować smakowo w zależności od upodobań, np. chłodnik z melonem i miętą, chłodnik z pomidorów, chłodnik arbuzowo-ogórkowy, chłodnik szczawiowy, chłodnik z botwiny i rzodkiewki, chłodnik z truskawkami i papryką, chłodnik z serem pleśniowym i gruszkami, chłodnik z pomidorów i bazylii, itp. Chłodnik z buraków: botwina i rzodkiewka - przepis Stopień trudności: łatwy Czas przygotowywania: 30 minut + czas potrzebny na schłodzenie   Składniki: pęczek świeżej botwiny z burakami, pęczek rzodkiewki, 2 ogórki średniej długości szklarniowe, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, litr kefiru lub maślanki, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz.   Sposób przygotowania: 1. Botwinę bardzo dokładnie umyj i drobno posiekaj. Włóż do garnka, zalej wodą – tyle, żeby tylko ją przykrywała, posól, dodaj kilka kropel oleju i gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny. Odstaw do ostudzenia. 2. Wszystkie pozostałe składniki umyj i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski. 3. Do wystudzonej botwiny wlej kefir i przelej całość do pozostałych warzyw. 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Wstaw do lodówki.   Ten rodzaj chłodnika można podawać z chrzanem i ugotowanym na twardo jajkiem. Gazpacho tradycyjne, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów – przepis Stopień...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner