Proste, kruche ciasteczka kokosowe
Z przepisu wyjdzie około 15 ciasteczek kokosowych. Przygotowanie ciasteczek zajmie ci 45 minut.
Opublikowano: piątek, 11 września 2015 12:46
Reklama
Z przepisu wyjdzie około 15 ciasteczek kokosowych. Przygotowanie ciasteczek zajmie ci 45 minut.
Reklama
Rady:
- Ciasteczka kokosowe będą miały bardziej intensywny smak, jeśli podsmażysz wiórki na patelni (najlepiej rozgrzej patelnię z łyżką oleju, a następnie wrzuć wiórki i energicznie mieszaj).
- Jeśli chcesz mieć ciasteczka w zapasie, włóż je do metalowej puszki – zachowają smak, aromat i świeżość nawet przez tydzień.
Składniki:
- 0,75 szklanki mąki,
- 50 gramów miękkiego masła,
- 100 gramów wiórków kokosowych,
- 0,25 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- 1. Zmiksuj cukier z masłem.
- 2. Dodaj jajko.
- 3. W innym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
- 4. Wsyp mieszankę do cukru, masła i jajka.
- 5. Dodaj połowę wiórków kokosowych.
- 6. Wymieszaj wszystkie składniki.
- 7. Ciasto formuj w kształt kuleczek lub włóż do foremek.
- 8. Uformowane kuleczki obtocz w kokosie, a ciastka włożone do foremek posyp wiórkami.
- 9. Piecz 15-20 minut w temperaturze 160°C.
Reklama
Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama