Reklama

Z przepisu wyjdzie około 15 ciasteczek kokosowych. Przygotowanie ciasteczek zajmie ci 45 minut.

Reklama

Rady:

  • Ciasteczka kokosowe będą miały bardziej intensywny smak, jeśli podsmażysz wiórki na patelni (najlepiej rozgrzej patelnię z łyżką oleju, a następnie wrzuć wiórki i energicznie mieszaj).
  • Jeśli chcesz mieć ciasteczka w zapasie, włóż je do metalowej puszki – zachowają smak, aromat i świeżość nawet przez tydzień.

Składniki:

  • 0,75 szklanki mąki,
  • 50 gramów miękkiego masła,
  • 100 gramów wiórków kokosowych,
  • 0,25 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. 1. Zmiksuj cukier z masłem.
  2. 2. Dodaj jajko.
  3. 3. W innym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  4. 4. Wsyp mieszankę do cukru, masła i jajka.
  5. 5. Dodaj połowę wiórków kokosowych.
  6. 6. Wymieszaj wszystkie składniki.
  7. 7. Ciasto formuj w kształt kuleczek lub włóż do foremek.
  8. 8. Uformowane kuleczki obtocz w kokosie, a ciastka włożone do foremek posyp wiórkami.
  9. 9. Piecz 15-20 minut w temperaturze 160°C.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama