Nie masz pomysłu na niedzielny wieczór? Przygotuj faworki według naszego przepisu! Wyjdą pyszne :-)!
Po tłustym czwartku macie już dosyć pączków? Przygotowałem dla was przepis na drugi ulubiony po nich karnawałowy smakołyk.
Po tłustym czwartku macie już dosyć pączków? Przygotowałem dla was przepis na drugi ulubiony po nich karnawałowy smakołyk. I zapewniam, że w przeciwieństwie do pączków, jego przygotowanie nie jest aż tak bardzo skomplikowane, a efekt - zawsze pyszny!
Faworki
200 g mąki pszennej tortowej
2 żółtka
2 łyżki spirytusu
100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
ok. 1 l oleju do smażenia lub smalec
cukier puder do dekoracji
Do przesianej mąki dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie zwarte
i gładkie. Przykrywamy i odstawiamy na 45 minut. Po tym czasie rozpłaszczamy wałkiem dosyć mocno uderzając w ciasto, gdy będzie płaskie, zawijamy je dwa, trzy razy i ponownie rozpłaszczamy uderzając. Tak postępujemy kilkanaście razy, do momentu mocnego napowietrzenia ciasta. Tak napowietrzone i rozbite ciasto przykrywamy i ponownie odstawiamy na 30 minut, tym razem do lodówki. Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, wycinamy prostokąty o wymiarach ok. 4-5 cm na 10. Każdy prostokąt nacinamy w środku, jeden z końców przewlekamy przez wycięty otwór tworząc zakręconą kokardkę. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju lub smalcu z dwóch stron. Po usmażeniu przekładamy na papierowe ręczniki. Dekorujemy cukrem pudrem.
Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu
Faworki