Przepisy na carpaccio rybne z łososia, wegetariańskie z buraka i mięsną wersję z piersi kaczki
Carpaccio w wersji wegetariańskiej można przygotować z buraka, parmezanu i orzechów włoskich. Równie smaczne jest carpaccio z pieczonej piersi kaczki. Wielbiciele ryb powinni spróbować carpaccio z łososia z ogórkiem i koperkiem.
Carpaccio w wersji wegetariańskiej można przygotować z buraka, parmezanu i orzechów włoskich. Równie smaczne jest carpaccio z pieczonej piersi kaczki. Wielbiciele ryb powinni spróbować carpaccio z łososia z ogórkiem i koperkiem.
Carpaccio to danie pochodzące z kuchni włoskiej. Tradycyjnie było przygotowywane z wołowiny. Obecnie wykorzystuje się do niego różne rodzaje mięsa, ale także ryby, warzywa oraz owoce. Potrawę najczęściej polewa się sokiem z cytryny i oliwą.
Przepis na carpaccio z buraka
Składniki:
- 2 buraki,
- 10 dkg parmezanu,
- garść orzechów włoskich,
- garść rukoli.
Składniki na sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Umyj, a następnie osusz buraki.
- Wstaw je do piekarnika na 1 godzinę. Są gotowe, jeśli z łatwością możesz wbić w nie drewnianą wykałaczkę.
- Pozostaw buraki do ostygnięcia, a następnie pokrój je w cienkie plastry.
- Wyłóż pokrojone warzywa na dwa talerze.
- Umyj i osusz rukolę, a następnie ułóż ją na burakach.
- Upraż orzechy na suchej patelni. Są gotowe, kiedy zaczniesz czuć ich zapach.
- Po ostudzeniu posiekaj je drobno.
- Zetrzyj parmezan na szerokie, ale cienkie plastry. Użyj do tego tarki.
- Połóż ser na talerzach z warzywami i posyp danie orzechami.
- Wymieszaj składniki na sos i polej nim carpaccio.
Carpaccio z łososia – przepis
Składniki:
- 50 dag filetu ze świeżego łososia,
- 1 ogórek,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z cytryny,
- 10 ziarenek czerwonego pieprzu.
Składniki na marynatę:
- 4 dag soli,
- 4 dag cukru,
- 4 łyżki drobno posiekanego koperku,
- ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu.
Czas przygotowania: nieco ponad 2 dni
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Oczyść łososia z łusek, umyj, a następnie osusz.
- Wymieszaj składniki na marynatę i natrzyj nią filet.
- Pozostaw rybę na około godzinę w temperaturze pokojowej.
- Posyp koperkiem.
- Po upływie 60 minut zawiń łososia w folię spożywczą i połóż na półmisku.
- Ułóż na filecie coś ciężkiego, np. deseczkę.
- Wstaw rybę do lodówki na 24 godziny.
- Po upływie tego czasu odsącz ją z powstałego soku, po czym znów wstaw do lodówki na kolejną dobę.
- Następnie odetnij łososia od skóry i pokrój filet w cienkie plastry.
- Połowę skrop oliwą, a drugą połowę oliwą.
- Umyj i pokrój ogórka w plasterki.
- Ułóż rybę na talerzu i przełóż plastrami ogórka.
- Do dekoracji potrawy użyj czerwonego pieprzu.
Jak zrobić carpaccio z kaczki?
Składniki:
- średnia pierś z kaczki,
- garść rukoli,
- 5 czarnych oliwek,
- 1 pomarańcza,
- ½ małego granatu,
- majeranek, sól i pieprz do natarcia mięsa.
Czas przygotowania: 30-40 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Natrzyj pierś z kaczki pieprzem, solą i majerankiem.
- Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni.
- Podsmaż mięso z obu stron dotąd, aż się zarumieni.
- Zawiń pierś w folię aluminiową i włóż do piekarnika na 20 minut.
- Ostudź upieczoną kaczkę, po czym pokrój ją na cienkie plastry.
- Umyj i osusz rukolę.
- Obierz pomarańczę i pokrój ją na kawałki, wycinając błonki.
- Wyjmij nasiona z granatu.
- Pokrój oliwki w plasterki.
- Ułóż na talerzu plastry kaczki, a wokół nich połóż rukolę i pomarańczę.
- Udekoruj danie pestkami granatu i pokrojonymi oliwkami.
- Oprósz carpaccio świeżo mielonym pieprzem.
- Możesz je podawać z sosem balsamico.
Smacznego!