Reklama

Carpaccio w wersji wegetariańskiej można przygotować z buraka, parmezanu i orzechów włoskich. Równie smaczne jest carpaccio z pieczonej piersi kaczki. Wielbiciele ryb powinni spróbować carpaccio z łososia z ogórkiem i koperkiem.

Reklama

Carpaccio to danie pochodzące z kuchni włoskiej. Tradycyjnie było przygotowywane z wołowiny. Obecnie wykorzystuje się do niego różne rodzaje mięsa, ale także ryby, warzywa oraz owoce. Potrawę najczęściej polewa się sokiem z cytryny i oliwą.

Przepis na carpaccio z buraka

Składniki:

  • 2 buraki,
  • 10 dkg parmezanu,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rukoli.

Składniki na sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Umyj, a następnie osusz buraki.
  • Wstaw je do piekarnika na 1 godzinę. Są gotowe, jeśli z łatwością możesz wbić w nie drewnianą wykałaczkę.
  • Pozostaw buraki do ostygnięcia, a następnie pokrój je w cienkie plastry.
  • Wyłóż pokrojone warzywa na dwa talerze.
  • Umyj i osusz rukolę, a następnie ułóż ją na burakach.
  • Upraż orzechy na suchej patelni. Są gotowe, kiedy zaczniesz czuć ich zapach.
  • Po ostudzeniu posiekaj je drobno.
  • Zetrzyj parmezan na szerokie, ale cienkie plastry. Użyj do tego tarki.
  • Połóż ser na talerzach z warzywami i posyp danie orzechami.
  • Wymieszaj składniki na sos i polej nim carpaccio.

Carpaccio z łososia – przepis

Składniki:

  • 50 dag filetu ze świeżego łososia,
  • 1 ogórek,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • 10 ziarenek czerwonego pieprzu.

Składniki na marynatę:

  • 4 dag soli,
  • 4 dag cukru,
  • 4 łyżki drobno posiekanego koperku,
  • ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu.

Czas przygotowania: nieco ponad 2 dni

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Oczyść łososia z łusek, umyj, a następnie osusz.
  • Wymieszaj składniki na marynatę i natrzyj nią filet.
  • Pozostaw rybę na około godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Posyp koperkiem.
  • Po upływie 60 minut zawiń łososia w folię spożywczą i połóż na półmisku.
  • Ułóż na filecie coś ciężkiego, np. deseczkę.
  • Wstaw rybę do lodówki na 24 godziny.
  • Po upływie tego czasu odsącz ją z powstałego soku, po czym znów wstaw do lodówki na kolejną dobę.
  • Następnie odetnij łososia od skóry i pokrój filet w cienkie plastry.
  • Połowę skrop oliwą, a drugą połowę oliwą.
  • Umyj i pokrój ogórka w plasterki.
  • Ułóż rybę na talerzu i przełóż plastrami ogórka.
  • Do dekoracji potrawy użyj czerwonego pieprzu.

Jak zrobić carpaccio z kaczki?

Składniki:

  • średnia pierś z kaczki,
  • garść rukoli,
  • 5 czarnych oliwek,
  • 1 pomarańcza,
  • ½ małego granatu,
  • majeranek, sól i pieprz do natarcia mięsa.

Czas przygotowania: 30-40 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Natrzyj pierś z kaczki pieprzem, solą i majerankiem.
  • Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni.
  • Podsmaż mięso z obu stron dotąd, aż się zarumieni.
  • Zawiń pierś w folię aluminiową i włóż do piekarnika na 20 minut.
  • Ostudź upieczoną kaczkę, po czym pokrój ją na cienkie plastry.
  • Umyj i osusz rukolę.
  • Obierz pomarańczę i pokrój ją na kawałki, wycinając błonki.
  • Wyjmij nasiona z granatu.
  • Pokrój oliwki w plasterki.
  • Ułóż na talerzu plastry kaczki, a wokół nich połóż rukolę i pomarańczę.
  • Udekoruj danie pestkami granatu i pokrojonymi oliwkami.
  • Oprósz carpaccio świeżo mielonym pieprzem.
  • Możesz je podawać z sosem balsamico.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama