Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
garden_party_baziółka
Mat.prasowe
Newsy

Jak przygotować modne garden party? Zobacz nasze pomysły na dekoracje i przepisy na pyszne jedzenie!

Jak przygotować modne garden party? Zobacz nasze pomysły na dekoracje i przepisy na pyszne jedzenie!

Planujesz garden party? A może masz niedługo urodziny, imieniny czy rocznicę i szukasz pomysłu na wyjątkową imprezę? Świetnie trafiłeś! Imprezy na świeżym powietrzu to trend, który pokochały zarówno hollywodzkie gwiazdy, jak i „zwykli śmiertelnicy”. Ogrodowe imprezy przywodzą na myśl raj, beztroskę i zawsze są niezapomniane. Co więcej, mają w sobie więcej luzu, niż tradycyjne przyjęcia, więc przygotowywanie ich jest znacznie przyjemniejsze:) Zobacz jak łatwo możesz zorganizować garden party i zaskoczyć swoich gości!

Dekoracje na garden party

garden_party_baziółka
Mat.prasowe

Dekoracje to jeden z najważniejszych elementów naszej ogrodowej imprezy. To właśnie one nadadzą wyjątkowego charakteru wydarzeniu i mają nam pomóc stworzyć sielankowy klimat. Stół warto przystroić dużą ilością kwiatów oraz ziół w doniczkach! Nie tylko będą przepięknie wyglądać, ale również sprawią, że wszystko będzie oszałamiająco pachnieć. Możesz również postawić na stole oraz w okół niego aromatyczne świece, które oświetlą miejsce po zmroku. Nie zapomnij również o wygodnych leżakach, poduszkach oraz kocach. Ma być przede wszystkim wygodnie i niezobowiązująco. Bardzo stylowo wyglądają zawieszone łapacze snów, balony czy girlandy w stylu boho. Jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia!

Najlepsze jedzenie i drinki na garden party

garden_party_baziółka
Mat.prasowe

Jedzenie na garden party powinno być przede wszystkim lekkie, zdrowe i łatwe do skonsumowania. Idealnie sprawdzają się wszystkie rodzaje szaszłyków (wegetariańskie, jak i mięsne), hummus z warzywami pokrojony w słupki, wytrawne babeczki, kanapeczki oraz sałatki. Świetnym pomysłem jest również deska serów lub wędlin. Oczywiście nie może zabraknąć pysznego pieczywa – na garden party nie przejmujemy się dietą ;) Najważniejsze, by nasze przekąski można było łatwo wziąć „do ręki” i nie bać się, że zaraz coś nam spadnie i pobrudzimy sobie ubranie. My przygotowaliśmy dla was kilka pomysłów na pyszne dania oraz bezalkoholowy drink. Musicie je wypróbować!

Włoskie szaszłyki z bazylią
Ta przekąska jest nie tylko prosta, ale super szybka do zrobienia i po prostu pyszna! Będziesz potrzebować długich patyczków, pomidorków cherry, mozzarelli w kulkach, bazylii w doniczce, soli i pieprzu. Umyj pomidorki, następnie nabij jeden z nich na patyczek, potem kulkę mozzarelli, bazylię i ponownie pomidor, ser, listek bazylii, aż zapełnisz cały patyczek. Przyprósz szaszłyk odrobiną soli oraz pieprzu i gotowe!

Mini tortilla z łososiem, awokado i kolendrą
Ten przepis podbije serca (i żołądki) waszych gości! Potrzebujesz małych wykałaczek, tortilli (może być kupna), śmietankowego serka do smarowania, wędzonego łososia, awokado, doniczki z kolendrą, sól i pieprz. Rozłóż tortille i posmaruj całą serkiem. Następnie przy jednym z brzegów tortilli połóż duży plaster łososia, na to pokrojone w paski awokado, listki kolendry i posyp wszystko solą oraz pieprzem. Zawiń całość w rulon (tak jak naleśnik) i pokrój na mniejsze części. Na środek pokrojonych części tortilli, włóż wykałaczki - dzięki temu wszystko będzie się lepiej trzymać.

garden_party_baziółka
Mat.prasowe

Mohito bezalkoholowe
Impreza na świeżym powietrzu nie może odbyć się bez pysznych napojów! My jesteśmy fanami mohito bezalkoholowego, ponieważ doskonale smakuje, orzeźwia i możemy po nim prowadzić samochód. Czego potrzebujemy? Wody gazowanej lub niegazowanej (w zależności od preferencji), limonki lub cytryny, odrobiny cukru trzcinowego oraz mięty w doniczce. Do wysokich szklanek należy wrzucić listki mięty i pokrojoną w plasterki cytrynę lub limonkę. Następnie dodać łyżeczkę cukru trzcinowego i zalać wszystko wodą. Twoje bezalkoholowe mohito jest gotowe!

garden_party_baziółka
Mat.prasowe

Nie każdy wie, ale jeśli wybierzemy zioła w doniczce od Baziółki, nie będziemy musieli ich myć przed spożyciem! Baziółka to polska marka ze szwedzkim doświadczeniem, która zajmuje się hydroponiczną uprawą świeżych ziół. Taka uprawa to oszczędność wody, brak jakichkolwiek pestycydów oraz wyłącznie biologiczna ochrona roślin. Dzięki temu możemy je zjeść od razu po zerwaniu z gałązki! Do tego przepięknie pachną oraz mogą stanowić wspaniałą ozdobę nie tylko podczas garden party, ale i na co dzień w naszej kuchni.

 

Artykuł powstał z udziałem marki Baziółka

© bilderstoeckchen/Fotolia.com
Styl życia
Pyszne przystawki podstawą udanej imprezy – arbuzowy koktajl, kolorowa sałatka, placuszki z bananami i pizza na tortilli
Przystawki na urodziny, które zachwycą wszystkich w każdym wieku to frytki z batatów, arbuzowe koktajle podane w połówkach owoców oraz malutkie placuszki z bananami bez glutenu.

Przystawki na urodziny, które zachwycą wszystkich w każdym wieku to frytki z batatów, arbuzowe koktajle podane w połówkach owoców oraz malutkie placuszki z bananami bez glutenu.   Zachwyć gości urodzinowego przyjęcia i przygotuj przepyszne i szybkie potrawy, które posmakują wszystkim. Postaw na sezonowe składniki i dużą ilość kolorowych warzyw. Szybkie przystawki na urodziny dla dorosłych Na przyjęciu dla pełnoletnich gości najlepiej sprawdzi się owocowy drink na bazie niskoprocentowego alkoholu oraz lekka sałatka . Spróbuj orzeźwiającego koktajlu z arbuza oraz odmienionej sałatki greckiej!   Przepis na arbuzowy koktajl Składniki: 1 duży, dojrzały arbuz, 1 szklanka wina musującego, np. prosecco.   Sposób przygotowania: Obierz arbuza ze skóry, pokrój na kawałki i usuń pestki. Zblenduj razem z winem. Schłódź w lodówce na kilka godzin przed przyjęciem. Podawaj w słoikach, z 2 ozdobnymi, grubymi słomkami w każdym albo w wydrążonych połówkach owoców. Przepis na odświeżającą, kolorową sałatkę Składniki: 1 duży kawałek arbuza bez skóry, pokrojony w kostki i wypestkowany, kilkanaście kosteczek sera feta, 10 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki, 2 garści rukoli, pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka, 2 łyżki porwanych listków mięty, 2 łyżki pestek dyni uprażonych na suchej patelni, 2 łyżki płynnego miodu, 4 łyżki soku z cytryny, odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu.   Sposób przygotowania: Wymieszaj składniki sałatki w salaterce. Polej miodem, sokiem z cytryny i posyp pieprzem na kilkanaście minut przed podaniem. Nie wiesz na czym podać przystawki na...

Kolorowe mini kanapki podane jako przystawka na przyjęciu.
©26max/stock.adobe.com
Styl życia
Warzywne przystawki na weekendową imprezę - kanapkowy tort, pizzerinki z bakłażana i wiele innych inspiracji
Przystawki na zimno z warzyw są obowiązkowym elementem wiosennej imprezy. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i energii. Propozycją smacznej przekąski na imprezę są np. mini pizze z bakłażana zapiekane z sosem pomidorowym i serem mozzarella.

  Przystawki na zimno z warzyw są obowiązkowym elementem wiosennej imprezy. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i energii. Propozycją smacznej przekąski na imprezę są np. mini pizze z bakłażana zapiekane z sosem pomidorowym i serem mozzarella. Przystawki są nieodłącznym elementem każdej imprezy niezależnie od okazji. Powinny być przede wszystkim proste w przygotowaniu i smaczne . Wiosną na imprezowym stole przeważają przystawki z warzyw m.in. w postaci koreczków, faszerowanych roladek , mini pizzerinek, sałatek i chrupiących słupków warzywnych serwowanych z pastą lub dipem.   Wiosenna impreza - jakie przystawki przygotować? Przystawki na imprezę są niemal tak samo ważne jak dobra muzyka i towarzystwo. Najlepiej, by na stole przeważały przystawki na zimno , po które można sięgać przez cały czas trwania imprezy. W okresie wiosny warto skorzystać z bogactwa warzyw i przygotować smakowite przekąski m.in. na bazie rzodkiewek, sałaty, pomidorów, ogórków . Chcąc miło zaskoczyć gości, można zdecydować się na przygotowanie oryginalnych przystawek, np. w postaci kanapkowego tortu. Niezależnie od okazji na każdej imprezie sprawdzą się przekąski w formie faszerowanych warzywami roladek z tortilli . Zdrowymi, a zarazem pysznymi przystawkami są roladki z cukinii, mini pizzerinki z bakłażana oraz zapiekane i nadziewane warzywa, które smakują doskonale w wersji na ciepło i na zimno. Niezwykle prostym przepisem na przystawkę na zimno są chrupiące słupki z surowych warzyw: marchewki, selera naciowego, papryki, rzodkiewki, kalarepy i ogórków podawane z pastą z awokado .   Przepis na przystawki: tort kanapkowy z łososiem i warzywami Składniki: paczka chleba tostowego, czyli 16 kromek, 150 g wędzonego łososia, 4 jaja ugotowane na twardo, 3 kubeczki serka kanapkowego...

łosoś pomidory koktajlowe
©Pavlo Kucherov/Fotolia.com
Styl życia
Jak przygotować zdrową kolację na ciepło? Przepisy na kolację w zimowe wieczory
Kolacja jest jednym z podstawowych posiłków. W zimie powinna być serwowana na ciepło – wówczas działa rozgrzewająco, jest łatwiej strawna, a tym samym ułatwia zasypianie. W ramach kolacji warto jeść ryby zawierające zdrowe tłuszcze, warzywa oraz produkty nabiałowe.

Kolacja jest jednym z podstawowych posiłków. W zimie powinna być serwowana na ciepło – wówczas działa rozgrzewająco, jest łatwiej strawna, a tym samym ułatwia zasypianie. W ramach kolacji warto jeść ryby zawierające zdrowe tłuszcze, warzywa oraz produkty nabiałowe. Kolację w okresie jesienno-zimowym najlepiej jest przygotować w wersji na ciepło. Powinien być to posiłek lekkostrawny i mało obfity. W ramach kolacji można zaserwować warzywne zapiekanki , pieczoną rybę lub faszerowane warzywa. Zimowa kolacja – jaka powinna być? Kolacja jest ostatnim posiłkiem jedzonym w ciągu dnia. Zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego odżywiania się powinna zostać spożyta na 2-3 godziny przed pójściem spać. W chłodne jesienne i zimowe wieczory warto przygotować kolację na ciepło , która działa rozgrzewająco i ułatwia zasypianie. Kolacja powinna być daniem łatwostrawnym, aby nie obciążać na noc żołądka. Obróbka termiczna, czyli gotowanie, pieczenie, duszenie zwiększa dodatkowo strawność posiłków. Należy unikać potraw smażonych, tłustych oraz wzdymających. W ramach kolacji niewskazane jest jedzenie kiełbas, boczku oraz serów żółtych ze względu na ich wysoką kaloryczność i dużą zawartość soli i tłuszczu. Ostatni posiłek powinien składać się z produktów białkowych (np. ser twarogowy, chude mięsa i wędliny, ryby, jaja, mleko, jogurty, kefiry) oraz warzyw. Może zawierać również węglowodany złożone , których źródłem są: ryż, kasze, makaron pełnoziarnisty, chleb razowy. Zapewniają one regenerację komórek mózgowych w trakcie nocnej przerwy. Przy przygotowywaniu kolacji należy unikać cukrów prostych obecnych m.in. w owocach, jogurtach owocowych. Wskazane jest jedzenie ryb, które zawierają cenne dla organizmu kwasy tłuszczowe i pełnowartościowe białko....

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner