Jak przygotować modne garden party? Zobacz nasze pomysły na dekoracje i przepisy na pyszne jedzenie!
Jak przygotować modne garden party? Zobacz nasze pomysły na dekoracje i przepisy na pyszne jedzenie!
Planujesz garden party? A może masz niedługo urodziny, imieniny czy rocznicę i szukasz pomysłu na wyjątkową imprezę? Świetnie trafiłeś! Imprezy na świeżym powietrzu to trend, który pokochały zarówno hollywodzkie gwiazdy, jak i „zwykli śmiertelnicy”. Ogrodowe imprezy przywodzą na myśl raj, beztroskę i zawsze są niezapomniane. Co więcej, mają w sobie więcej luzu, niż tradycyjne przyjęcia, więc przygotowywanie ich jest znacznie przyjemniejsze:) Zobacz jak łatwo możesz zorganizować garden party i zaskoczyć swoich gości!
Dekoracje na garden party
Dekoracje to jeden z najważniejszych elementów naszej ogrodowej imprezy. To właśnie one nadadzą wyjątkowego charakteru wydarzeniu i mają nam pomóc stworzyć sielankowy klimat. Stół warto przystroić dużą ilością kwiatów oraz ziół w doniczkach! Nie tylko będą przepięknie wyglądać, ale również sprawią, że wszystko będzie oszałamiająco pachnieć. Możesz również postawić na stole oraz w okół niego aromatyczne świece, które oświetlą miejsce po zmroku. Nie zapomnij również o wygodnych leżakach, poduszkach oraz kocach. Ma być przede wszystkim wygodnie i niezobowiązująco. Bardzo stylowo wyglądają zawieszone łapacze snów, balony czy girlandy w stylu boho. Jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia!
Najlepsze jedzenie i drinki na garden party
Jedzenie na garden party powinno być przede wszystkim lekkie, zdrowe i łatwe do skonsumowania. Idealnie sprawdzają się wszystkie rodzaje szaszłyków (wegetariańskie, jak i mięsne), hummus z warzywami pokrojony w słupki, wytrawne babeczki, kanapeczki oraz sałatki. Świetnym pomysłem jest również deska serów lub wędlin. Oczywiście nie może zabraknąć pysznego pieczywa – na garden party nie przejmujemy się dietą ;) Najważniejsze, by nasze przekąski można było łatwo wziąć „do ręki” i nie bać się, że zaraz coś nam spadnie i pobrudzimy sobie ubranie. My przygotowaliśmy dla was kilka pomysłów na pyszne dania oraz bezalkoholowy drink. Musicie je wypróbować!
Włoskie szaszłyki z bazylią
Ta przekąska jest nie tylko prosta, ale super szybka do zrobienia i po prostu pyszna! Będziesz potrzebować długich patyczków, pomidorków cherry, mozzarelli w kulkach, bazylii w doniczce, soli i pieprzu. Umyj pomidorki, następnie nabij jeden z nich na patyczek, potem kulkę mozzarelli, bazylię i ponownie pomidor, ser, listek bazylii, aż zapełnisz cały patyczek. Przyprósz szaszłyk odrobiną soli oraz pieprzu i gotowe!
Mini tortilla z łososiem, awokado i kolendrą
Ten przepis podbije serca (i żołądki) waszych gości! Potrzebujesz małych wykałaczek, tortilli (może być kupna), śmietankowego serka do smarowania, wędzonego łososia, awokado, doniczki z kolendrą, sól i pieprz. Rozłóż tortille i posmaruj całą serkiem. Następnie przy jednym z brzegów tortilli połóż duży plaster łososia, na to pokrojone w paski awokado, listki kolendry i posyp wszystko solą oraz pieprzem. Zawiń całość w rulon (tak jak naleśnik) i pokrój na mniejsze części. Na środek pokrojonych części tortilli, włóż wykałaczki - dzięki temu wszystko będzie się lepiej trzymać.
Mohito bezalkoholowe
Impreza na świeżym powietrzu nie może odbyć się bez pysznych napojów! My jesteśmy fanami mohito bezalkoholowego, ponieważ doskonale smakuje, orzeźwia i możemy po nim prowadzić samochód. Czego potrzebujemy? Wody gazowanej lub niegazowanej (w zależności od preferencji), limonki lub cytryny, odrobiny cukru trzcinowego oraz mięty w doniczce. Do wysokich szklanek należy wrzucić listki mięty i pokrojoną w plasterki cytrynę lub limonkę. Następnie dodać łyżeczkę cukru trzcinowego i zalać wszystko wodą. Twoje bezalkoholowe mohito jest gotowe!
Nie każdy wie, ale jeśli wybierzemy zioła w doniczce od Baziółki, nie będziemy musieli ich myć przed spożyciem! Baziółka to polska marka ze szwedzkim doświadczeniem, która zajmuje się hydroponiczną uprawą świeżych ziół. Taka uprawa to oszczędność wody, brak jakichkolwiek pestycydów oraz wyłącznie biologiczna ochrona roślin. Dzięki temu możemy je zjeść od razu po zerwaniu z gałązki! Do tego przepięknie pachną oraz mogą stanowić wspaniałą ozdobę nie tylko podczas garden party, ale i na co dzień w naszej kuchni.
Artykuł powstał z udziałem marki Baziółka