Reklama

Warszawa żegna dziś jedną z najbardziej charyzmatycznych postaci polskiej sceny kulinarnej. Pogrzeb Tomasza Jakubiaka przyciągnął tłumy poruszonych osób – rodzinę, przyjaciół i fanów. Zgodnie z prośbą rodziny żałobnicy ubrali się na kolorowo, a przy urnie stanęło wzruszające zdjęcie roześmianego Tomka.

Reklama

Ostatnie pożegnanie Tomasza Jakubiaka w Warszawie

13 maja 2025 roku w Warszawie odbywa się pogrzeb Tomasza Jakubiaka – kucharza, autora książek kulinarnych i gwiazdy telewizji. Msza żałobna rozpoczeła się o godzinie 13:30 w Kościele pw. św. Ignacego. Po nabożeństwie ciało zmarłego zostaje odprowadzone na Cmentarz Komunalny Północny.

Rodzina Tomasza Jakubiaka, spełniając jego wolę, prosi uczestników pogrzebu o założenie jasnych lub kolorowych ubrań. Dodatkowo zrezygnowano z tradycyjnego składania kondolencji. Ceremonia różni się od typowych pożegnań – przebiega w zgodzie z życzeniem zmarłego, który chciał, by była to uroczystość spokojna i pozbawiona żałobnych konwencji.

Przy kolorowej urnie stanęło zdjęcie roześmianego Tomasza Jakubiaka. Ten widok sprawia, że trudno powstrzymać łzy. Takiego go właśnie zapamiętamy.

Kim był Tomasz Jakubiak?

Tomasz Jakubiak, znany i ceniony kucharz oraz osobowość telewizyjna związana z TVN, zmarł 30 kwietnia 2025 roku w Grecji. Od 2024 roku zmagał się z poważną chorobą – agresywnym nowotworem jelita i dwunastnicy. Walczył dzielnie, podejmując leczenie zarówno w Polsce, jak i za granicą. Niestety, mimo chwilowych popraw i nadziei, jego życia nie udało się uratować.

Urodził się 21 czerwca 1983 roku w Chorzowie. Był cenionym kucharzem, autorem książek kulinarnych, restauratorem oraz popularną osobowością telewizyjną. Swoją kulinarną karierę rozpoczął jako szef kuchni w restauracjach „Winnica” w Zielonej Górze oraz „Café Szparka” w Warszawie. W 2013 roku otworzył własny bar szybkiej obsługi z kuchnią meksykańską „S’poco Loco” w Warszawie.

Od 2007 roku Tomasz Jakubiak regularnie występował jako kucharz w programie „Dzień dobry TVN”. Zyskał ogromną popularność dzięki autorskim programom emitowanym na kanale Canal+ Kuchnia, takim jak: „Jakubiak w sezonie”, „Jakubiak lokalnie”, „Jakubiak rodzinnie”, „Jakubiak z miłości do lokalności” oraz „Jakubiak rozgryza Polskę”. Był jurorem w programie „MasterChef Junior”, a w 2023 roku dołączył do jury głównej edycji „MasterChef” w TVN. Jego charyzma, naturalność i pasja do gotowania uczyniły go jedną z najbardziej rozpoznawalnych twarzy kulinarnego świata w Polsce.

Zobacz także:

Reklama
Pogrzeb Tomasza Jakubiaka
Artur Zawadzki/REPORTER
Zapamiętamy go właśnie tak. Ta jedna rzecz przy urnie Tomasza Jakubiaka chwyta za serce
Zapamiętamy go właśnie tak. Ta jedna rzecz przy urnie Tomasza Jakubiaka chwyta za serceFot. Wojciech Olkusnik/East News,
Reklama
Reklama
Reklama