Reklama

Ciasto chałwowe bez pieczenia - przepis

Reklama

8-10 porcji
30 minut + chłodzenie

SKŁADNIKI
600 g ciastek korzennych
200 g dżemu malinowego lub śliwkowego
KREM CHAŁWOWY
1 l mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
100 g cukru
2 żółtka 200 g masła
laska wanilii
300 g chałwy waniliowej
DODATKOWO
kakao do dekoracji

Krem chałwowy: pół litra mleka mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem i żółtkami. Drugie pół litra zagotowujemy. Do gorącego mleka dodajemy to wymieszane z mąką i jajkami, a potem całość jeszcze raz doprowadzamy do zagotowania. Gdy powstanie gęsty budyń, odstawiamy go, aby całkiem wystygł. Masło ubijamy mikserem, aż stanie się jasne i puszyste, a następnie, cały czas miksując, dodajemy ziarenka z całej wanilii i (partiami) wystudzony budyń. Na koniec wsypujemy rozdrobnioną widelcem chałwę. Całość ponownie miksujemy, żeby składniki dobrze się połączyły. W blaszce (ok. 24x24 cm) wyłożonej papierem pergaminowym układamy warstwami po kolei ciastka, dżem i krem budyniowy. Tak postępujemy, aż skończą się składniki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy sporą ilością kakao.

Reklama

Smacznego!

Paweł Płaczek
Reklama
Reklama
Reklama