Pyszny, zdrowy deser? Zobacz, co proponuje Michel Moran i blogerzy na warsztatach kulinarnych z marką Kenwood!
Pyszny, zdrowy deser? Zobacz, co proponuje Michel Moran i blogerzy na warsztatach kulinarnych z marką Kenwood!
Materiał partnera
27 października 2019
Kto z nas nie uważa na cukier? Mimo wszystko, dobrze jest jednak zjeść coś słodkiego - od razu ma się lepszy humor. A kto może się lepiej znać na szybkich i zdrowych deserach jak nie Michel Moran, ambasador marki Kenwood. Juror MasterChef i MasterChef Junior zaprosił nas na warsztaty gotowania i zdradził kilka tricków na prosty deser o nazwie "Owoce pod zabajone". Ale nie tylko, pomagał i radził, jak w 10 minut przygotować deser po obiedzie.
Mat. promocyjne
Ale od początku. Co działo się na warsztatach? Do wspólnego gotowania zostali zaproszeni blogerzy i dziennikarze, którzy w parach wykonali autorskie przepisy na zdrowy deser. Moran doradzał, jak te przepisy można ulepszyć, albo podkreślić ich smak. Wiedzieliście, dlaczego w polskich restauracjach najczęściej robi się potrawy na maśle klarowanym? Ponieważ polskie masło zawiera więcej wody niż francuskie, a ją lepiej odparować, aby nic w czasie smażenia się nie przypaliło. A może wiecie, że aby podkreślić smak malin, jeżyn czy jagód wystarczy dodać pieprzu do deseru? Między innymi takie podpowiedzi usłyszeliśmy od mistrza.
Mat. promocyjne
W tym, aby na koniec zjeść pyszne i niskokaloryczne desery pomagał nam on! Najnowszy robot planetarny Kenwood Prospero - wszechstronne urządzenie kuchenne z silnikiem o mocy 1000W i pojemną misą 4,3 litra. Posiada wiele funkcji: 6 prędkości pracy, pracę pulsacyjną oraz 3 gniazda obrotów. Szklany blender, który nadaje się także do kruszenia lodu, malakser z 3 tarczami, maszynka do mielenia, wyciskarka do cytrusów, sokowirówka i uniwersalny młynek. I, jak można sobie wyobrazić, każda z tych funkcji przydała się na warsztatach. Cena za to cudo? Przystępna - 1199 zł.
Party.pl już może powiedzieć, że znacznie ułatwia gotowanie. Razem z blogerką Dociekliwa.pl przyrządziliśmy budyń jaglany na mleku kokosowym z musem mango, imbirem i cytryną. Z zapałem zabrałyśmy się do pracy.
Mat. promocyjne
BUDYŃ JAGLANY KOKOSOWY Z MUSEM Z MANGO - Przepis
Składniki:
2/3 szklanki kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego* + trochę wody
Szczypta soli
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki syropu klonowego
szklanka wody
1 dojrzałe mango
Kawałek imbiru (starty)
Do dekoracji: płatki kokosa lub wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Przepłucz kaszę wrzątkiem na sitku. Gotuj kaszę przez 15 minut od zagotowania w mleku kokosowym z dodatkiem wody. W międzyczasie przygotuj w blenderze kielichowym mus z mango z dodatkiem imbiru i 2 łyżek soku z cytryny. Po ugotowaniu kaszy włóż ją do blendera kielichowego z dodatkiem szklanki wody, syropu klonowego, 2 łyżek soku z cytryny i szczypty soli i zblenduj na gładki budyń. Nałóż do miseczki budyń, na to mus z mango, posyp kokosem.
Efekt poniżej. Nasza rada, jeśli nie kocha się imbiru, to dodać go tylko troszeczkę, bo bardzo mocno podkreśla smak musu. Może za mocno.
Mat. promocyjne
Po autorskim deserze przyszedł czas na "Owoce pod zabajone" według przepisu Michel Morana.
Mat. promocyjne
OWOCE POD ZABAJONE - MICHELA MORANA
Składniki:
1 jabłko
1 gruszka
125g malin
3 jajka
50g cukru pudru
50g masła
sól
100g brązowego cukru
świeża mięta
Sposób przygotowania:
Obierz jabłko i gruszkę, pokrój je w ćwiartki. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłko i gruszkę. Gdy owoce zaczną się lekko podpiekać, dodaj do nich brązowy cukier. Do misy robota włóż 1 całe jajko i 2 żółtka. Utrzyj je z cukrem pudrem na delikatną puszystą masę- ma być prawie biała. W międzyczasie dodaj szczyptę soli. Do rondelka wrzuć maliny, zalej odrobiną wody, dodaj kilka listów mięty i łyżeczkę cukru pudru (jeśli wolisz bardziej słodkie- dodaj ciut więcej cukru). Po przestudzeniu malin, zblenduj je w kielichu robota (kilka malin zostaw do dekoracji). Włóż skarmelizowane owoce do foremki do zapiekania, polej sosem malinowym i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do maksimum (funkcja grilla) na 2 minuty- pilnuj, aby się nie przypaliło! Podawaj udekorowane malinami i świeżą miętą.
Efekt poniżej:
Mat. promocyjne
Deser nie jest mocno słodki, a jak powiedział Moran mając robota Kenwood w- 10 minut i deser gotowy. Nie trzeba piec ciasta co zajmuje z 2 godziny, a ma się po obiedzie dla siebie, dziecka czy innej osoby bliskiej - coś słodkiego. I nas to przekonuje!
Po gotowaniu wszyscy usiedliśmy razem i spróbowaliśmy nawzajem swoich dokonań kulinarnych. Desery na obiad? Nikomu to nie przeszkadzało. A uśmiechnięte twarze, zwłaszcza ambasadora marki Kenwood, mówią chyba wszystko. Dziękujemy!
Michel Moran prywatnie! Dlaczego nie chce zakładać nowej restauracji? Zdradził ważny powód WIDEO
Michel Moran prywatnie! Dlaczego nie chce zakładać nowej restauracji? Zdradził ważny powód WIDEO
Michel Moran od kilku lat związany jest ze stacją TVN, gdzie pojawia się w roli eksperta w kulinarnych programach. A jakie ma plany na przyszłość? Słynny kucharz i juror "MasterChef Junior" dość rzadko zwierza się ze swojego życia prywatnego - nam jednak udało się namówić go na rozmowę ;) Zapytaliśmy Michela Morana, czy planuje otworzyć kolejną restaurację i czy zobaczymy go jeszcze w innym programie. Co nam odpowiedział?
Nie planuję żadnej nowej restauracji, nie ma czasu na to. Inny program też nie. Michel chce żyć normalnie dalej, wychować wnuczki, pilnować żony i być szczęśliwy - przyznał przed naszą kamerą.
A czy wnuczki jurora "MasterChef Junior" również wezmą udział w programie? Posłuchajcie, co jeszcze powiedział Michel Moran w rozmowie z Party.pl!
Zobacz także: Mateusz Gessler o roli jurora w MasterChef Junior. "Nie mam lęku przed nieznanym"
Michel Moran zdradził swoje plany na przyszłość.
EastNews
Newsy
Pasztet z gęsich wątróbek, owoce morza... Michel Moran zdradza, co znajdzie się na jego wigilijnym stole!
Pasztet z gęsich wątróbek, owoce morza... Michel Moran zdradza, co znajdzie się na jego wigilijnym stole!
Cała trójka jutów Michel Moran , Ania Starmach i Mateusz Gessler już weszli na plan, by kręcić odcinki nowego "MaterChefa Juniora". Z tej okazji spytaliśmy Michela Morana jak, wygląda u niego Wigilia. Okazuje się mistrz kuchni na ten dzień zamyka swoją restaurację w Warszawie - Bistro de Paris i świętuje z rodziną. Przy jego wigilijnym stole zasiada żona Halina i jej dzieci z wnukami. Niewiele osób wie, że Michel jest już poczwórnym dziadkiem.
Halina sprawiła, że wykonałem duży skręt w życiu, ale czuję, że sunie ono po odpowiednich torach. Moje dzieci mieszkają za granicą, ale dzięki dzieciom mojej żony stałem się szczęśliwym dziadkiem. Ostatnio zabraliśmy z Haliną trzech wnuków do Alicante na weekend. To była wielka przyjemność pokazać im kraj, z którego pochodzę. Bo moi rodzice przyjechali do Paryża właśnie z Hiszpanii", mówi Michel.
Michel Moran - zdradził czego nienawidzi!
Moran zdradził też , co je na święta.
Nie mogę się przekonać do buraków i do kompotu", zdradził.
We Francji świąteczna kolacja wygląda inaczej niż w Polsce. Tam nie ma tradycyjnych 12. potraw. Je się więcej owoców morza, przegrzebki, ostrygi. Ale też potrawy, które są niecodzienne, jak słynny tradycyjny francuski pasztet - foie gras z wątróbek kaczych i gęsich. Michel nie widzi tym nic osobliwego. To kwestia zwyczajów i kultury kraju.
Jurorzy MasterChefa Juniora
Jurorzy MasterChefa Juniora