Nie musisz być szefem kuchni, by... gotować jak szef kuchni! Zobacz, jak przygotować dania, które rozpieszczą zmysły i zdobędą miliony lajków na Instagramie! Oto 5 prostych i smacznych przepisów Mateusza Gesslera - kucharza, restauratora i jurora programu MasterChef Junior!

 

Śniadaniowe placuszki z cukinii

Przepisy Mateusza Gesslera
Mat. prasowe

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 cukinie (około 350 g)
  • 2 jajka
  • 70 g mąki
  • 50 g mąki z orzeszków laskowych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Masło klarowane do smażenia
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Cukinie zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, miód i sól, a następnie wymieszaj. Dodaj cukinię, wyrób masę i wsyp mąkę pszenną i mąkę z orzeszków. Dokładnie wyrób i odstaw na 20 minut. Rozgrzej patelnię i smaż okrągłe placuszki (6 cm) po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj gorące posmarowane konfiturą morelową.

 

Naleśniki z serem i gorącymi malinami

Przepisy Mateusza Gesslera
Mat. prasowe

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru
  • Laska wanilii
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ze składników wyrób ciasto i odstaw na 20 minut. Smaż małe naleśniki, około 15 cm średnicy.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g mielonego sera
  • 50 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g malin
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzyj z cukrem na puszysta masę. Dodawaj po odrobinie sera wyrabiając masę mikserem. Pod koniec dodaj ubitą pianę z białka. Dokładnie wymieszaj. Przed podaniem wrzuć maliny do rondelka z łyżką cukru i przesmaż przez 2 minuty. Przełóż 10 naleśników serem, tak żeby powstał  a’la tort. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 12 minut w temp 170 C. Pokrój w kawałki i podawaj z gorącymi malinami.

 

Omlet z szynką i pomidorami

Przepisy Mateusza Gesslera
Mat. prasowe

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 8 szt. jajek
  • 80 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 100 g szynki
  • Sos pomidorowy:
  • 2 szalotki
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietany
  • Sól, pieprz, szczypiorek

Sposób przygotowania:

Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wrzuć do rondla z pokrojoną szalotką, czosnkiem i masłem. Duś pod przykryciem 10 minut. Dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem.

Zredukuj sos aż będzie gęsty. Jajka wybij do miski, dodaj śmietanę, sól pieprz oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Wylej masę na 4 patelnie i smaż na bardzo małym ogniu (tak żeby omlet się nie rumienił). Lekko surowy omlet zdejmij z patelni, posmaruj sosem pomidorowym oraz posyp szczypiorkiem i zwiń w rulon. Wsadź na 4 minuty do pieca nagrzanego do temp 220 C. Podawaj na sałacie udekorowany mikroziołami.

 

Jabłka zapiekane z ryżem i musem z mango

Przepisy Mateusza Gesslera
Mat. prasowe

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2

Składniki na mus z mango i jabłek:

  • 1 mango
  • 2 jabłka
  • 2 listki mięty
  • ½ łyżki syrop klonowy

Sposób przygotowania:

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, następnie przesmaż w rondelku z ½ łyżki syropu klonowego oraz miętą. Mango obierz, pokrój w kostkę i dodaj do schłodzonych jabłek. Dobrze wymieszaj lub zblenduj na gładką masę.

Składniki:

  • 100 g płatków ryżowych
  • 300 ml mleka
  • 200 g jabłek
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka masła  klarowanego
  • ½  laski wanilii

Sposób wykonania:

W rondelku zagotuj mleko z rodzynkami wanilią i miodem, zestaw z ognia. Dodaj płatki ryżowe i mieszaj przez około 2 minut aż zgęstnieją. Masę zagotuj jeszcze przez 2 minuty. ½ masy ryżowej ułóż w żaroodpornej salaterce, na górę wyłóż mus z mango i jabłek, a następnie resztę masy ryżowej. Całość polej sklarowanym masłem. Zapiecz w piekarniku przez 10 min w temp 170 C.

 

Twarożek z kaszą gryczaną i truskawkami

Przepisy Mateusza Gesslera
Mat. prasowe

Czas przygotowania: 10 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 100 g półtłustego twarogu
  • 100 g  truskawek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • mięta

Sposób przygotowania:

Ser pokrusz widelcem w misce, dodaj kaszę, posiekana miętę, kwaśną śmietanę oraz miód. Połącz wszystkie składniki. W szklanym naczyniu ułóż kolejno: warstwę twarogu/truskawki/twaróg/truskawki. Posyp migdałami i udekoruj miętą oraz kleksem z kwaśnej śmietany.
 

Więcej przepisów?

Mateusz Gessler
Mat. prasowe

Apetyt rośnie w miarę jedzenia i gotowania. Jeśli zainspirowały cię przepisy Mateusza Gesslera, to już teraz odwiedź stronę Pasaż Tesco, gdzie znajdziesz mnóstwo porad kulinarnych i promocji! Pamiętaj, że Tesco obchodzi swoje 20. urodziny i z tej okazji czeka na nas moc atrakcji. 

Okrągłe urodziny to czas na podziękowanie klientom za wspólne chwile i świętowanie wraz z Ambasadorem Urodzin – znanym i lubianym Szefem Kuchni – Mateuszem Gesslerem. Na uroczyste świętowanie 20-lecia zaproszono wyjątkowych gości specjalnych. W wybranych Pasażach Tesco m.in. w Częstochowie, Krakowie i Warszawie odbędą się niezapomniane eventy z nagrodami. Na klientów czekał też będzie urodzinowy agent do zadań specjalnych, który wybranym osobom sfinansuje zakupy! 

My już nie możemy się doczekać! 

 

 

Materiał powstał z udziałem marki Pasaż Tesco.

 

Więcej na temat Mateusz Gessler