5 pysznych przepisów Mateusza Gesslera, które nie tylko smakują, ale też pięknie się prezentują!
5 pysznych przepisów Mateusza Gesslera, które nie tylko smakują, ale też pięknie się prezentują!
Nie musisz być szefem kuchni, by... gotować jak szef kuchni! Zobacz, jak przygotować dania, które rozpieszczą zmysły i zdobędą miliony lajków na Instagramie! Oto 5 prostych i smacznych przepisów Mateusza Gesslera - kucharza, restauratora i jurora programu MasterChef Junior!
Śniadaniowe placuszki z cukinii
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 cukinie (około 350 g)
- 2 jajka
- 70 g mąki
- 50 g mąki z orzeszków laskowych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- Masło klarowane do smażenia
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Cukinie zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, miód i sól, a następnie wymieszaj. Dodaj cukinię, wyrób masę i wsyp mąkę pszenną i mąkę z orzeszków. Dokładnie wyrób i odstaw na 20 minut. Rozgrzej patelnię i smaż okrągłe placuszki (6 cm) po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj gorące posmarowane konfiturą morelową.
Naleśniki z serem i gorącymi malinami
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki wody gazowanej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka cukru
- Laska wanilii
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ze składników wyrób ciasto i odstaw na 20 minut. Smaż małe naleśniki, około 15 cm średnicy.
Składniki na nadzienie:
- 200 g mielonego sera
- 50 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- 1 białko
- 2 łyżki cukru
- 150 g malin
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzyj z cukrem na puszysta masę. Dodawaj po odrobinie sera wyrabiając masę mikserem. Pod koniec dodaj ubitą pianę z białka. Dokładnie wymieszaj. Przed podaniem wrzuć maliny do rondelka z łyżką cukru i przesmaż przez 2 minuty. Przełóż 10 naleśników serem, tak żeby powstał a’la tort. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 12 minut w temp 170 C. Pokrój w kawałki i podawaj z gorącymi malinami.
Omlet z szynką i pomidorami
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 8 szt. jajek
- 80 ml śmietany
- sól, pieprz
- 1 łyżka klarowanego masła
- 100 g szynki
- Sos pomidorowy:
- 2 szalotki
- 6 dojrzałych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietany
- Sól, pieprz, szczypiorek
Sposób przygotowania:
Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wrzuć do rondla z pokrojoną szalotką, czosnkiem i masłem. Duś pod przykryciem 10 minut. Dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem.
Zredukuj sos aż będzie gęsty. Jajka wybij do miski, dodaj śmietanę, sól pieprz oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Wylej masę na 4 patelnie i smaż na bardzo małym ogniu (tak żeby omlet się nie rumienił). Lekko surowy omlet zdejmij z patelni, posmaruj sosem pomidorowym oraz posyp szczypiorkiem i zwiń w rulon. Wsadź na 4 minuty do pieca nagrzanego do temp 220 C. Podawaj na sałacie udekorowany mikroziołami.
Jabłka zapiekane z ryżem i musem z mango
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Składniki na mus z mango i jabłek:
- 1 mango
- 2 jabłka
- 2 listki mięty
- ½ łyżki syrop klonowy
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, następnie przesmaż w rondelku z ½ łyżki syropu klonowego oraz miętą. Mango obierz, pokrój w kostkę i dodaj do schłodzonych jabłek. Dobrze wymieszaj lub zblenduj na gładką masę.
Składniki:
- 100 g płatków ryżowych
- 300 ml mleka
- 200 g jabłek
- 50 g rodzynek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- ½ laski wanilii
Sposób wykonania:
W rondelku zagotuj mleko z rodzynkami wanilią i miodem, zestaw z ognia. Dodaj płatki ryżowe i mieszaj przez około 2 minut aż zgęstnieją. Masę zagotuj jeszcze przez 2 minuty. ½ masy ryżowej ułóż w żaroodpornej salaterce, na górę wyłóż mus z mango i jabłek, a następnie resztę masy ryżowej. Całość polej sklarowanym masłem. Zapiecz w piekarniku przez 10 min w temp 170 C.
Twarożek z kaszą gryczaną i truskawkami
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 100 g półtłustego twarogu
- 100 g truskawek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- mięta
Sposób przygotowania:
Ser pokrusz widelcem w misce, dodaj kaszę, posiekana miętę, kwaśną śmietanę oraz miód. Połącz wszystkie składniki. W szklanym naczyniu ułóż kolejno: warstwę twarogu/truskawki/twaróg/truskawki. Posyp migdałami i udekoruj miętą oraz kleksem z kwaśnej śmietany.
Więcej przepisów?
Apetyt rośnie w miarę jedzenia i gotowania. Jeśli zainspirowały cię przepisy Mateusza Gesslera, to już teraz odwiedź stronę Pasaż Tesco, gdzie znajdziesz mnóstwo porad kulinarnych i promocji! Pamiętaj, że Tesco obchodzi swoje 20. urodziny i z tej okazji czeka na nas moc atrakcji.
Okrągłe urodziny to czas na podziękowanie klientom za wspólne chwile i świętowanie wraz z Ambasadorem Urodzin – znanym i lubianym Szefem Kuchni – Mateuszem Gesslerem. Na uroczyste świętowanie 20-lecia zaproszono wyjątkowych gości specjalnych. W wybranych Pasażach Tesco m.in. w Częstochowie, Krakowie i Warszawie odbędą się niezapomniane eventy z nagrodami. Na klientów czekał też będzie urodzinowy agent do zadań specjalnych, który wybranym osobom sfinansuje zakupy!
My już nie możemy się doczekać!
Materiał powstał z udziałem marki Pasaż Tesco.