Batony z płatków owsianych w polewie czekoladowej. Przepis na pyszną słodką przekąskę!
Batony z płatków owsianych w polewie czekoladowej. Przepis na pyszną słodką przekąskę!
Płatki owsiane w połączeniu z bakaliami, wiórkami kokosowymi, masłem orzechowym i miodem, zapieczone i polane polewą czekoladową. Brzmi smakowicie? Musicie koniecznie spróbować. Dodatkowo przepis możecie modyfikować, dodając swoje ulubione składniki. Różnego rodzaju orzechy, owoce kandyzowane albo kawałki czekolady, wszystkie chwyty dozwolone.
Batony
150 płatków owsianych
100 g posiekanych orzechów laskowych
100 g siemienia lnianego
50 g wiórków kokosowych
100 g żurawin, rodzynek i miechunki
100 g miodu
150 g masła orzechowego
50 g oleju kokosowego
polewa czekoladowa
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
W rondelku podgrzewamy miód, masło orzechowe i olej kokosowy. Gdy się rozpuszczą i połączą ze sobą, dodajemy płatki owsiane, posiekane orzechy, siemię lniane, wiórki kokosowe, żurawinę, rodzynki i miechunkę. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym. Potem przykrywamy ją folią i bardzo dokładnie dociskamy, aby wyrównać wierzch. Ściągamy folię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C. Pieczemy ok. 25 minut, potem odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie gdy masa stygnie, rozpuszczamy na parze dwa rodzaje czekolady. Dodajemy do nich alkohol oraz wodę, mieszamy i tak powstałą polewę wylewamy na upieczoną masę. Odstawiamy, by polewa wystygła, a potem kroimy na batony.
Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu
Zobacz także: żurawina suszona - właściwości i kalorie
Batony z płatków owsianych