Nowy program w TVP. Prowadzącymi Aleksander Baron i Agnieszka Kraszewska
Już w sobotę, 29 marca o godz. 13:25 w TVP2 rusza „Rosół polski” – wyjątkowy program kulinarny prowadzony przez Agnieszkę Kraszewską i Aleksandra Barona. Widzowie poznają w nim nie tylko zapomniane przepisy, ale i historię polskiej kuchni. Co jeszcze czeka widzów?

- Redakcja
W najbliższą sobotę, 29 marca o godzinie 13:25, na antenie TVP2 zadebiutuje nowy program kulinarny „Rosół polski”. To wyjątkowa propozycja dla miłośników kuchni i tradycji, która ma na celu przybliżenie widzom zapomnianych potraw oraz regionalnych smaków, które przez wieki towarzyszyły Polakom.
„Rosół polski” – nowy program TVP2 odkrywa kulinarne tajemnice Polski
Prowadzącymi program są Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron – duet szefów kuchni, który nie tylko gotuje, ale również opowiada historie ukryte w dawnych przepisach. Celem serii jest przypomnienie o polskim dziedzictwie kulinarnym, przekazywanym z pokolenia na pokolenie, oraz pokazanie, że polska kuchnia to złożone zjawisko z wielowiekową tradycją.
Premierowy odcinek programu został nagrany na terenie pałacu w Wilanowie. To właśnie tam Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron spotkali się z profesorem Dumanowskim – historykiem specjalizującym się w kulinariach. Wspólnie podjęli się próby odtworzenia przepisu na gąszcz z „Compendium Ferculorum”, jednej z najstarszych polskich książek kucharskich. Danie to powstało z cebuli, jabłek, rodzynek i pasternaku.
W programie widzowie będą mogli poznać nazwy i smaki dań, które współczesnym Polakom mogą wydawać się zupełnie nieznane, jak choćby bigosek śpikowy, umrzyk czy wspomniany gąszcz. W jednym z fragmentów odcinka pojawia się również jeden z niewielu kowali w Polsce, który wykuwa noże z damastu – jego obecność podkreśla również związek kuchni z rzemiosłem.
Zobacz także: "Ranczo" powraca? Cezary Żak pokazał zdjęcie z Martą Lipińską
Aleksander Baron o programie "Rosół polski"
„Rosół polski” to nie tylko program kulinarny, ale i opowieść o historii, kulturze i zwyczajach. Każdy odcinek to okazja do poznania nie tylko przepisów, ale i ich pochodzenia, symboliki oraz społecznego znaczenia. Jak podkreśla Aleksander Baron, program ma przypominać, że jedzenie od zawsze pełniło ważną funkcję społeczną – łączyło ludzi i było elementem wymiany międzykulturowej:
Rosół polski to gar, w którym warzy się opowieść o nas, Polakach, o naszej historii, tradycjach i zwyczajach, o międzykulturowej wymianie, do której dochodziło przez wieki na naszej ziemi. Chcemy jak najszerzej przedstawić i opowiedzieć o tym, co składa się na tę fantastyczną część kultury, jaką jest kuchnia i stół, przy którym od wieków spotykają się ludzie. Chcemy pokazać, że kuchnia polska to zjawisko złożone, budowane przez wiele wieków, które może zaskoczyć zarówno nas, Polaków, jak i tych, którzy odwiedzą nasz kraj
„Rosół polski” to propozycja dla wszystkich, którzy chcą odkryć na nowo smaki znane naszym przodkom i poznać kulinarne historie, które ukształtowały naszą kulturę. Program łączy gotowanie z pasją, historię z codziennością, a kuchnię z ludzkimi emocjami. Nie przegapcie premiery już w sobotę, 29 marca o godz. 13:25 na TVP2.
Zobacz także: Drew Ryn zdobyła złoty bilet w "American Idol"