Mateusz Gessler podzielił się przepisami na swoje ulubione dania!
Mateusz Gessler podzielił się przepisami na swoje ulubione dania!
Czym są wakacje? Według nas to przede wszystkim słońce, zabawa, odpoczynek i… odkrywanie nowych smaków. Czy musisz wyjechać za granicę, żeby spróbować dań z kuchni włoskiej lub greckiej? Nie! W te wakacje egzotyczne potrawy są w zasięgu ręki! Mateusz Gessler wraz z siecią Centrów Handlowych Pasaż Tesco zabierają nas w niezwykłą kulinarną podróż!
Pasaże Tesco postanowiły zabrać nas w PODRÓŻ KULINARNĄ z Mateuszem Gesslerem. Odwiedzając różne zakątki świata, można je poznawać na rozmaite sposoby – poprzez podziwianie zabytków oraz eksplorowanie zasobów muzeów i galerii, ale także, a może nawet przede wszystkim, dzięki potrawom lokalnej kuchni. Z tego powodu Pasaże Tesco podpowiadają, jak tego lata „ugryźć” Europę!
Przepis na La spanakopita
Nasza kulinarna wyprawa rozpoczyna się w Grecji. Świeże warzywa i owoce, aromatyczne zioła, ryby i owoce morza – grecka kuchnia uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Stąd też przepis na: „La spanakopita”, czyli „ciasto szpinakowe”. Greckie, pikantne ciasto ze szpinakiem i serem feta sprawdzi się podczas garden party albo, jako przystawka na romantycznej kolacji. Prawda jest taka, że temu daniu nikt się nie potrafi oprzeć!
La spanakopita
Składniki:
- 500 g świeżego szpinaku
- 8 liści ciasto filo
- 2 cebule
- 150 g ser feta casa azzurra
- 2 jajka
- 50 g ricotty
- Natka pietruszki
- 1 łyżka czubata mąki pszennej
- Sól i pieprz
- 250 ml oliwy z oliwek
- Papier do pieczenia
Jak to zrobić?
- Siekamy liście szpinaku i natkę pietruszki. Następnie kroimy w kostkę cebulę.
- Na patelni na oliwie z oliwek podsmażany cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy szpinak i smażymy przez 2-3 min.
- Szpinak i cebulę odkładamy na bok, aby wystygły.
- W miseczce mieszamy szpinak z cebulą oraz posiekaną pietruszkę.
- Dodajemy rozdrobnioną fetę i ricottę, oliwę, sól, pieprz i 2 jajka, a następie mieszamy.
- Bierzemy liść ciasta filo i delikatnie rozprowadzamy na nim oliwę z oliwek za pomocą kuchennego pędzla.
- Wkładamy farsz na boku na jednym roku i zalepiamy metodą na trójkąt.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.
- Gotowe!
Przepis na Ossobuco alla milanese
Kolejny przystanek Kulinarnej podróży z Pasażami Tesco to Włochy. Wiele osób nie słyszało o „Ossobuco alla milanese”, a szkoda! To jedno z najlepszych dań z kuchni włoskiej, chociaż nie przypadnie do gustu wegetarianom :). Dlaczego? Ponieważ ossobuco znaczy „kość z dziurką”, a kluczem tego dania jest… szpik! Gwarantujemy, że gdy raz spróbujesz ten włoski przysmak, po prostu się w nim zakochasz!
Ossobuco alla milanese
Składniki:
- 1 kg giczy cielęcej krojonej w plastrach
- 200 ml oliwy z oliwek
- 250 ml rosołu
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 1 marchew
- 3 gałązki selera naciowego
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 500 g pomidorów pelati
- Sól i pieprz
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku
- Natka pietruszki
- Mąka pszenna do obtoczenia mięsa
Jak zrobić?
- W rozgrzanym soterniaku (garnek z grubym dnem) obtaczamy mięso w mące. Otrzepujemy. Smażymy na kolor gicz przez około 3 minuty.
- W tym czasie obieramy marchewkę i seler, następnie kroimy w cienkie plastry.
- Obieramy i siekamy cebulę.
- Wyjmujemy gicz z garnka. Do tego samego garnka dodajemy cebulę, marchew i seler, sól i pieprz oraz liście laurowe. Smażymy przez około 5 minut, aż wszystko się zeszkli.
- Dolewamy białe wino.
- Jak wino się zagotuje to dodajemy bulion.
- Gdy bulion zacznie bulgotać, należy z powrotem dodać mięso i gotować je przez godzinę.
- W tym czasie kroimy pomidory w kostkę i dodajemy do mięsa.
- Dodajemy sól i pieprz.
- Po godzinie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Podajemy mięso polane sosem oraz salsą.
Przepis na salsę:
- Siekamy bardzo cienko natkę pietruszki oraz czosnek.
- Przekładamy do miseczki i dodajemy kilka kropli cytryny oraz startą skórkę z cytryny do smaku.
- Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.
Wszystkie przepisy oraz filmy z Mateuszem Gesslerem przyrządzającym opisane przez nas dania dostępne są na stronie www.pasaztesco.pl oraz na kanałach social media: @pasaztesco. Dodatkowo przez kolejne tygodnie lipca na Fanpage’u oraz Instagramie Pasaży Tesco znajdziesz podpowiedzi, jak zorganizować we własnym domu tygodnie tematyczne: grecki, hiszpański, włoski oraz francuski. Z pomocą przyjdą również sklepy w centrach handlowych Pasaży Tesco, w których znajdziemy szeroki wybór dodatków i akcesoriów w klimacie danego kraju.
Pasaże Tesco to ogólnopolska sieć centrów handlowych należąca do Tesco Polska. Pasaże, dzięki swojej różnorodnej ofercie i optymalnej powierzchni, pozwalają na zrobienie szybkich i kompleksowych zakupów w jednym miejscu.
Po więcej informacji na temat Centrów Handlowych Pasaż Tesco zapraszamy na stronę: www.pasaztesco.pl/
Materiał powstał z udziałem Pasaży Tesco