kenwood-prospero-perliczka-michel-moran
Mat.prasowe
Newsy

Michel Moran zdradził nam swój sekretny przepis na wyjątkowe danie... Musicie spróbować!

Michel Moran zdradził nam swój sekretny przepis na wyjątkowe danie... Musicie spróbować!

Epidemia koronawirusa sprawiła, że większość z nas pracuje z domu albo zajmuje się dziećmi. Obecnie nie mamy możliwości pójścia do kawiarni i naszych ulubionych restauracji. Czy to oznacza, że musimy rezygnować z pysznych dań? Oczywiście, że nie! To dobry moment, aby podszlifować swoje umiejętności kulinarne i wypróbować nowe smaki. Szczególnie teraz warto sprawiać sobie (i domownikom) małe przyjemności. Postanowiliśmy umilić wam ten czas i... mamy coś wyjątkowego! Jest to przepis na wykwintny obiad od samego mistrza kuchni z ponad 30-letnim doświadczeniem i gwiazdy programów kulinarnych. O kim mowa? Oczywiście o Michelu Moran! Słynny kucharz jest również ambasadorem marki Kenwood. Odkryj, jak zrobić przepyszną potrawę w domowym zaciszu i poczuj się jak w eleganckiej restauracji!

Przepis Michela Moran na doskonałą perliczkę

Michel Moran specjalnie dla czytelników Party.pl podzielił się swoim przepisem na piersi perliczki z musem z zielonego groszku i mięta oraz konfiturą z czerwonej cebuli i pistacjami. Przygotowanie tej potrawy może zająć trochę czasu, ale na dobre rzeczy zawsze warto poczekać:). Szczególnie w obecnej sytuacji mamy czas na kuchenne eksperymenty, a smak tego dania wynagrodzi wszystko! Jest jednak pewien sposób, jak możemy ułatwić sobie gotowanie na co dzień, nie tylko w przypadku wykwintnych obiadów.

kenwood-prospero-perliczka-michel-moran
Mat.prasowe

Wyobraź sobie urządzenie, które zamiast ciebie ubija białka, zagniata ciasto na makaron, pizzę albo pierogi. Dodatkowo drobno szatkuje warzywa i zioła. Mieli mięso, ryby, twarde sery, a nawet orzechy i ziarna kawy. Wyciska cytrusy oraz robi pyszne soki warzywno-owocowe. Brzmi jak marzenie, prawda? Jednak to nie bajka, a urządzenie, które jest dosłownie na wyciągnięcie ręki! Kuchenny robot planetarny Prospero+ KHC29.WoSI od Kenwood spełni twoje wszystkie kulinarne zachcianki, dzięki mocnemu 1000-watowemu silnikowi. Zestaw przystawek oraz praktyczne funkcje, takie jak 6 prędkości pracy, praca pulsacyjna oraz 3 gniazda obrotów, umożliwią przygotowanie bogatego repertuaru dań i deserów. Robot posiada 3 wytrzymałe mieszadła – trzepaczkę, hak do ciasta i mieszadło K. W zestawie znajdziesz blender, malakser, maszynkę do mielenia, wyciskarkę do cytrusów, sokowirówkę, uniwersalny młynek i osłonę przeciw chlapaniu. Jeden robot, a tyle możliwości! Pomyśl sobie ile czasu i miejsca można zaoszczędzić, dzięki Prospero+ KHC29.WoSI od Kenwood. My jesteśmy szczerze zachwyceni jego kulinarnymi umiejętnościami:).

kenwood-prospero
Mat.prasowe

A teraz nadszedł czas na obiecywany przez nas przepis Michela Moran!

Piersi perliczki z musem z zielonego groszku i miętą oraz konfiturą z czerwonej cebuli i pistacjami

Składniki:

  • 2 piersi z perliczki
  • 250 g mrożonego groszku zielonego
  • 3-4 liście świeżej mięty
  • 2-3 czerwone cebule
  • Ocet czerwony winny
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 100 g masła
  • 40 g pistacji
  • 1 marchewka

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w ćwiartki i wrzuć do kostkarki robota planetarnego Kenwood Prospero (opcjonalnie pokrój w kostkę). W małym rondelku rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Smaż ją powoli, a gdy zrobi się miękka (po około 10 minutach) dopraw octem, łyżeczką cukru, a na koniec solą.
  • Do ¾ wysokości rondla nalej wodę, mocno posól i zagotuj. Wrzuć groszek i gotuj 2 minuty od momentu zagotowania. Odlej i przepłucz zimną wodą. Wrzuć groszek do kielicha blendera i delikatnie zmiksuj na nieidealnie gładką masę. Przełóż groszek do rondelka, dodaj posiekaną miętę, całość podgrzej. Dodaj śmietanę, sól i pieprz.

kenwood-prospero-perliczka-michel-moran
Mat.prasowe

  • Umyj piersi perliczki i delikatnie je osusz. Odetnij polędwiczki — możesz je wykorzystać np. do sałatki. Przypraw mięso z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (musi być mocno rozgrzana). Smaż mięso z obu stron, aż będzie rumiane (w połowie smażenia dodaj odrobinę masła). Przełóż je do brytfanki/ naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 15-20 minut.
  • Marchewkę obierz i pokrój w cienkie poprzeczne plasterki. Odlej tłuszcz po smażeniu perliczki, podgrzej patelnię (tę samą, na której smażone było mięso!) i wrzuć marchewkę. Dodaj odrobinę wody, soli i cukru. Smaż powoli do momentu aż będzie miękka, ale delikatnie chrupiąca.
  • Pistacje włóż do młynka i zmiel na niezbyt drobne kawałki.
  • Ułóż na talerzu piersi perliczki i udekoruj przygotowanymi wcześniej dodatkami. Posyp pistacjami.

Smacznego!

Materiał powstał z udziałem marki Kenwood

edipresse.hit.gemius.pl/gdejs/xgde.js">
Michel Moran w białym fartuchu
Mat. promocyjne
Newsy
Pyszny, zdrowy deser? Zobacz, co proponuje Michel Moran i blogerzy na warsztatach kulinarnych z marką Kenwood!
Pyszny, zdrowy deser? Zobacz, co proponuje Michel Moran i blogerzy na warsztatach kulinarnych z marką Kenwood!

(_gdeaq = window._gdeaq || []).push(['nc', 'false']); (_gdeaq = window._gdeaq || []).push(['hit', 'edipresse', 'zUeQ.W72d9jA_OOCLb3ZG_W0LTBpClt.IsqOIlDRbq7.q7', 'zhgpkunpal', 'ftdofygncjcenfflzsjhpahpmmka']); Kto z nas nie uważa na cukier? Mimo wszystko, dobrze jest jednak zjeść coś słodkiego - od razu ma się lepszy humor. A kto może się lepiej znać na szybkich i zdrowych deserach jak nie Michel Moran , ambasador marki Kenwood. Juror MasterChef i MasterChef Junior zaprosił nas na warsztaty gotowania i zdradził kilka tricków na prosty deser o nazwie "Owoce pod zabajone". Ale nie tylko, pomagał i radził, jak w 10 minut przygotować deser po obiedzie. Ale od początku. Co działo się na warsztatach? Do wspólnego gotowania zostali zaproszeni blogerzy i dziennikarze, którzy w parach wykonali autorskie przepisy na zdrowy deser. Moran doradzał, jak te przepisy można ulepszyć, albo podkreślić ich smak. Wiedzieliście, dlaczego w polskich restauracjach najczęściej robi się potrawy na maśle klarowanym? Ponieważ polskie masło zawiera więcej wody niż francuskie, a ją lepiej odparować, aby nic w czasie smażenia się nie przypaliło. A może wiecie, że aby podkreślić smak malin, jeżyn czy jagód wystarczy dodać pieprzu do deseru? Między innymi takie podpowiedzi usłyszeliśmy od mistrza.  W tym, aby na koniec zjeść pyszne i niskokaloryczne desery pomagał nam on! Najnowszy robot planetarny Kenwood Prospero - wszechstronne urządzenie kuchenne z silnikiem o mocy 1000W i pojemną misą 4,3 litra. Posiada wiele funkcji: 6 prędkości pracy, pracę pulsacyjną oraz 3 gniazda obrotów. Szklany blender, który nadaje się także do kruszenia lodu, malakser z 3 tarczami, maszynka do mielenia, wyciskarka do cytrusów, sokowirówka i uniwersalny młynek. I, jak można sobie wyobrazić, każda z...

Przepis na paellę
© gkrphoto/Adobe Stock
Styl życia
Śródziemnomorskie potrawy z owocami morza - przepis na paellę i tagliatelle z krewetkami
Owoce morza stanowią jeden z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Największą popularnością cieszą się krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Zestawiane są z ryżem, makaronami, kurczakiem, warzywami i owocami. Są również częstym dodatkiem do soczystych sałatek z kawałkami mango lub ananasa.

Owoce morza stanowią jeden z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Największą popularnością cieszą się krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Zestawiane są z ryżem, makaronami, kurczakiem, warzywami i owocami. Są również częstym dodatkiem do soczystych sałatek z kawałkami mango lub ananasa.   Kuchnia śródziemnomorska obfituje w owoce morza, ale jej podstawowymi składnikami są również ryby, oliwa z oliwek oraz świeże owoce (np. mango, granat, ananas) i warzywa. Owoce morza stanowią bogate źródło białka , witamin i minerałów. Dostarczają również kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie i zapewniają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Przepis na paellę z owocami morza, kurczakiem i chorizo Składniki: 2 ½ szklanki bulionu drobiowego, 100 g mrożonych owoców morza (mieszanka z krewetek, ośmiorniczek, kalmarów), 100 g kiełbasy chorizo, 300 g mięsa z udek kurczaka, 100 g ryżu arborio , szczypta szafranu, ½ papryki czerwonej, ½ cebuli, ½ puszki krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, ewentualnie słodkiej, 1 łyżka oliwy, ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego).   Sposób przygotowania: Przygotuj patelnię o średnicy 25 cm. Zrób bulion, a następnie zagotuj go z dodatkiem szczypty szafranu. Rozmroź mieszankę owoców morza. Kiełbasę chorizo obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni z dwóch stron na średnim ogniu. Podsmażone chorizo zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Z podudzi usuń skórę. Mięso pokrój na kawałki (około 2 cm). Kurczaka przełóż na patelnię (po kiełbasie chorizo). Obsmażaj przez...

pokrojona marchewka
Flickr/Natalie Maynor/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Gotowana marchewka w trzech odsłonach – łatwe i wypróbowane przepisy
Marchewka gotowana, to smaczny dodatek do wielu dań. Smak dzieciństwa, który z łatwością możemy przywołać. Przygotowanie gotowanej marchewki nie jest trudne a jej smak doskonale uzupełnia niejedno danie. Słodycz marchewki najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniakami.

Marchewka gotowana, to smaczny dodatek do wielu dań. Smak dzieciństwa, który z łatwością możemy przywołać. Przygotowanie gotowanej marchewki nie jest trudne a jej smak doskonale uzupełnia niejedno danie. Słodycz marchewki najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniakami. Gotowana marchewka – wersja podstawowa – przepis Składniki: 2 duże marchewki, 3 łyżki masła, mąka ziemniaczana lub pszenna – 0,5 łyżki, sól, cukier.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:   1. Obierz i umyj marchewkę, pokrój w kostkę. 2. W rondelku rozpuść masło. Wrzuć marchewkę i lekko podsmaż. Zalej wodą tak, aby tylko przykryła marchewkę. Dodaj sól – pamiętaj, że nie jest to słona potrawa, najważniejszą rolę odgrywa marchewkowa słodycz. Sól dodajesz tylko po to, aby wydobyć smak potrawy. Dodaj odrobinę cukru. 3. Duś marchewkę do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Trwa to około 30-40 minut i jest uzależnione od tego, czy marchew jest młoda czy stara. 4. Jeżeli wody jest za dużo – odlej. 5. Mąkę wymieszaj w kubeczku z 10 łyżkami zimnej wody, tak, aby nie było grudek i dodaj do marchewki. 6. Podgrzewaj wszystko jeszcze chwilę – mieszając. Gotowana marchewka – wersja ekspresowa – przepis Składniki: opakowanie mrożonej marchewki – może być z groszkiem, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól, cukier.   Sposób przygotowania:   1. Marchewkę gotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni rozpuść masło z mąką, uważaj aby się nie przypaliła. 3. Przed dodaniem zasmażki sprawdź czy w marchewce nie ma za dużo wody, powinno być jej tylko tyle, żeby przykrywała...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner