Party Stories
Magda Gessler w beżowym szalu
Newsy

Przepis na żurek Magdy Gessler. Prowadząca "Kuchenne rewolucje" ostrzega przed jednym błędem!

Magda Gessler ma przepis na idealny żurek wielkanocny!

Tradycyjny żurek wielkanocny zagości w domach większości Polaków. Co zrobić, aby wyszedł idealnie i wszystkim smakował? To nie jest proste, ale okazuje się, że jest jeden błąd, który często popełniamy przy gotowaniu żurku świątecznego. Powiedziała o nim wprost Magda Gessler w wywiadzie dla „Faktu”! Zobaczcie, o co chodzi?

Jak uchronić restauratorów przed przed bankructwem? Posłuchajcie, co powiedziała nam Magda Gessler!

Co jest podstawą idealnego żurku wielkanocnego?

Magda Gessler podkreśla, że podstawą żurku świątecznego jest dobry zakwas, który powinien być zrobiony na bazie mąki żytniej. Warto zrezygnować ze śmietany, a tego dnia żurek powinien być chudy i koniecznie z białą kiełbasą: 

Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku. (...) Koniecznie musi to być dobrze zaparzona biała, wręcz szara, kiełbasa! - powiedziała Magda Gessler podczas rozmowy dla "Faktu".

Magda Gessler podkreśla też, że tegoroczne święta powinniśmy spędzić skromniej niż zazwyczaj. Najważniejsze to zostać w domu i nie szaleć z przygotowaniami, a zamiast tego porozmawiać z rodziną telefonicznie czy na pomocą komunikatorów internetowych:

Miejmy jedną babkę, jednego mazurka, białą kiełbasę, żurek. Dobry chleb, dobre masło, dobrą ćwikłę. I praktycznie już mamy święta. Nie szalejmy. Podzielmy się jajkiem - wyznaje szczerze Magda Gessler.

Z całą pewnością warto zastosować się do rad kulinarnego guru!

Zobacz także: Wyjątkowe wydanie w wyjątkowym czasie! Magazyn "Party" z Magdą Gessler na okładce od dziś w sprzedaży!

Zmiany w programie

Magda Gessler ma przepis na żurek idealny!

Magda Gessler siedzi na tronie w koronie
East News

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Anna Lewandowska je jabłko
Instagram/Anna Lewandowska
Styl życia
Jak być "zero waste" w kuchni? Sposób Lewandowskiej... świetny! Ale zobaczcie, co robi Gessler!

Przeciętny Polak, jak wynika z badań CBOS, wyrzuca ponad 200 kilogramów jedzenia rocznie. Dane te są szokujące. Marnowanie jedzenia to nie tylko strata pieniędzy. Ma także ogromny wpływ na zaśmiecanie środowiska. Na szczęście coraz częściej zwracamy na to uwagę. Sporo gwiazd ruszyło z inicjatywą, by zapobiec temu problemowi. Co robią w tym celu? Jakie mają porady, aby w kuchni być "zero waste" ? Zobaczcie nasze wideo! Zobacz także:  Ewa Farna prowadzi dom w stylu zero waste. Na czym dzięki temu oszczędza najwięcej?

Magda Gessler - ile kosztują pączki u Magdy Gessler?
Newsy
Żurek według przepisu Magdy Gessler! Wiemy, jak go przygotować!

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Już w niedzielę 21 kwietnia spotkamy się w gronie najbliższych, żeby razem celebrować najważniejsze święto dla chrześcijan. Na wielkanocnych stołach z pewnością nie zabraknie mazurków, pasch, czy dań z jajkami w roli głównej. Jeśli jednak chcecie zachwycić swoich gości - musicie podać im żurek według przepisu Magdy Gessler! Najsłynniejsza polska restauratorka i gwiazda kulinarnych programów zdradziła, jak przygotować idealny żurek.  Jak przygotować żurek według przepisu Magdy Gessler? Na stronie internetowej smakizycia.pl znaleźliśmy przepis Magdy Gessler na idealny żurek. Kulinarna ekspertka radzi, aby przygotować go na własnym zakwasie. Jak go zrobić? To bardzo proste!  Do wykonania własnego zakwasu przygotujcie:  pół szklanki mąki żytniej, 0,5 litra przegotowanej wody i skórkę z chleba razowego. Mąkę żytnią musicie rozrobić z odrobiną przegotowanej wody - później dodać resztę przegotowanej wody i skórkę z chleba razowego. Wszystko przykryć czystą ściereczką i odstawić na 4-5 dni (jak czytamy na stronie smakizycia.pl zakwas możemy przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie).  Kiedy już będziecie mieli gotowy zakwas, rozpoczynacie przygotowywanie żurku. Zobaczcie, jakich składników powinniście użyć: 2 litry wody, masło, włoszczyzna, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki tartego chrzanu, 2 sztuki suszonych grzybów, 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 7 ziaren czarnego pieprzu ziarnistego, 500 gram białej kiełbasy i 100 ml tłustej śmietany.  Jak gotować żurek? Masło trzeba rozpuścić w dużym garnku - do środka wsypać posiekaną cebulę i czosnek i zeszklić. Wlać wodę i dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, suszone grzyby i wszystkie zioła (pieprz, liść laurowy...

AKPA
Newsy
Gessler zdradza przepis na ulubione ciasto wielkanocne
Które to?

Recepta Magdy Gessler na udaną Wielkanoc jest prosta - dobre jedzenie i pięknie udekorowany stół. Gwiazda "Kuchennych rewolucji" zapewnia, że na święta wszystkie potrawy przygotowuje sama. Wiadomo, że na wielkanocnym stole pojawiają się jajka, żurek i babka piaskowa, ale podstawowym elementem świątecznego menu Magdy Gessler jest mazurek. Kolorowy i bardzo słodki. W rozmowie z "Panią Domu" pasjonatka gotowania wyjaśnia dlaczego tak bardzo polubiła akurat to ciasto: - To absolutny numer jeden na wielkanocnym stole . Kajmakowy, z fiołkami - najlepiej z Nałęczowa. Połączenie cudownego smaku, zapachu i kolorów. Uwielbiam to. Jeżeli ktoś z was chciałby przygotować świątecznego mazurka, dokładnie takiego samego jak Magda Gessler, oto receptura prosto od niej samej: - Ugotowane na twardo żółtka będą nieodzowne do przyrządzenia najlepszego kruchego ciasta, uniwersalnego zastosowania. Na cztery przetarte przez drobne sito żółtka potrzebujemy 100 gram cukru, 200 gram masła i 300 gram mąki . Do tego łyżka lodowatej wody i szczypta soli . Szybko wszystko zagniatamy, zawijamy i wkładamy do lodówki co najmniej na dwie godziny. Do pełnego wielkanocnego zestawu Magda Gessler poleca świeże, kolorowe kwiaty, które wytwarzają niezwykłą aurę. A jak ona sama spędza tegoroczne święta? Więcej na ten temat jeszcze dzisiaj na AfterParty.pl.  

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner