Reklama

Z ekspresu, rozpuszczalna, z mlekiem lub bez. Nieważne jaką kawę zazwyczaj pijesz. Najważniejsze jest z kim to robisz! Każdy z nas wie, że kawa najlepiej smakuje, gdy pijemy ją z bliską osobą.

Reklama

Mamy dla Was trzy oryginalne przepisy na kawę, które będą idealnie pasowały na różne okazje.

Zakupy z przyjaciółką, ploteczki z mamą czy romantyczny wieczór w ukochanym? Dzięki tym kawom staną się jeszcze bardziej wyjątkowe.

Naładuj akumulatory

Fotolia / Materiały prasowe

Przed wyprawą na zakupy z przyjaciółką warto nieco się wzmocnić. Proponujemy espresso z nutką wanilii.

Składniki:

  • kawa Tchibo Espresso Barista / ok. 8 g,
  • syrop waniliowy / ok. 5 ml lub zależnie od upodobań,
  • bita śmietana.

Sposób przygotowania:

1. Do wybranego naczynia wlać (zależnie od upodobań) ok. 5 ml syropu waniliowego.

2. Do naczynia z syropem wlać pojedyncze espresso (ok. 50 ml naparu) przygotowane z 8 g kawy Tchibo Espresso Barista (dobrze, aby espresso zostało zaparzone w ekspresie ciśnieniowym lub typu Moka).

3. Na przygotowaną kawę nałożyć bitą śmietanę.

Czekoladowe chwile

Fotolia / Materiały prasowe

Zawsze możesz liczyć na dobrą radę od mamy. Umilcie wspólny rodzinny wieczór filiżanką cappuccino z nutą czekolady.

Składniki:

  • kawa Tchibo Espresso Barista / ok. 8 g,
  • mleko 3,2% / ok. 100 ml,
  • syrop czekoladowy / ok. 15 ml lub zależnie od upodobań,
  • wiórki czekoladowe.

Sposób przygotowania:

1. Do dzbanka wlać zimne mleko i spienić, a następnie odstawić.

2. Do filiżanki wlać ok. 15 ml syropu czekoladowego.

3. Do filiżanki z syropem wlać pojedyncze espresso (ok. 50 ml naparu) przygotowane z 8 g kawy Tchibo Espresso Barista (dobrze, aby espresso zostało zaparzone w ekspresie ciśnieniowym lub typu Moka).

4. Do filiżanki z kawą wlać wcześniej spienione mleko tak, aby na wierzchu utworzyła się warstwa mlecznej piany.

5. Pianę mleczną udekorować wiórkami czekoladowymi.

Miłość od pierwszej filiżanki

Fotolia / Materiały prasowe

Nie ma nic słodszego niż miłość. Nie oznacza to jednak, że wspólnego, romantycznego wieczoru nie możecie osłodzić sobie jeszcze pyszną kawą różaną.

Składniki:

  • kawa ziarnista Tchibo Cafe Crema Barista / ok. 8 g,
  • mleko 3,2% / ok. 100 ml,
  • syrop różany / ok. 20 ml,
  • wiórki czekoladowe o smaku różanym lub wiórki z białej czekolady.

Sposób przygotowania:

1. Do dzbanka wlać zimne mleko i spienić, następnie odstawić.

2. Do szklanki wlać ok. 20 ml syropu różanego.

3. Do szklanki z syropem zaparzyć przygotowaną w ekspresie ciśnieniowym kawę Tchibo Cafe Crema (jedna Cafe Crema to ok. 120 ml naparu kawy).

4. Szklankę z syropem i kawą dopełnić gorącym mlekiem ok. 100 ml.

5. Następnie łyżką nałożyć piankę mleczną wypełniając szklankę i udekorować wiórkami czekoladowymi.

Materiały prasowe

Barista Espresso i Barista Caffe Crema – nowe kawy Tchibo – to perfekcyjne kompozycje najlepszych ziaren arabiki, dojrzewających w specjalnych, najbardziej wyjątkowych regionach upraw.
Pierwsza z nich, Barista Espresso, to mocne palenie, intensywny smak bez cierpkości, z orzechową nutą i oddaniem w pełni słodyczy arabiki, zaś druga, Barista Caffe Crema, charakteryzuje się zrównoważonym, łagodnym, bardzo delikatnie gorzkawym smakiem o wyraźnej nucie owocowej.

Ziarna obu kaw wypala się przy użyciu tradycyjnych bębnowych maszyn prażalniczych – tak jak robiono to przed stu laty. Właśnie stąd bierze się niepowtarzalny aromat – mocny i doskonale wyważony.

To jednak nie wszystko. Teraz Twoja kawa zawsze może być świeża! To wszystko dzięki specjalnie zaprojektowanym opakowaniom. Zarówno Barista Espresso, jak i Barista Caffe Crema zamykane są specjalnymi korkiem pozwalającym zachować smak i aromat na długo po otwarciu pudełka.

Partnerem publikacji jest Tchibo.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama