Mówisz Wedel – myślisz czekolada! Jak stworzyć biznes, który przetrwa 100 lat i pozostanie liderem?
Mówisz Wedel – myślisz czekolada! Jak stworzyć biznes, który przetrwa 100 lat i pozostanie liderem?
Wedel ma już 170 lat! Naprawdę! W 1851 roku Karol Wedel otworzył pierwszą firmową cukiernię, wraz z manufakturą czekolady, przy ul. Miodowej w Warszawie. Jak to możliwe, że ta marka przetrwała tyle czasu i ma przed sobą nadal świetlaną przyszłość?
Tworzenie biznesu, który będzie trwał ponad sto lat i pozostanie liderem, to nie jest łatwa rzecz. Wymaga rozumienia rynku, dobrego zarządzania, oraz pewnego spojrzenia w przeszłość, na historię firmy, na tradycję i na poczynania założycieli. Karol Paciorek miał okazję porozmawiać na ten temat z CEO Wedla, Maciejem Hermanem, oraz varsawianistą, Piotrem Wierzbickim o dwóch obliczach Wedla.
Jak Wedlowie działali na korzyść Warszawy i są z tym miastem nierozłączni? Jak obecnie jest zarządzana firma Wedel? Jakie są plany na przyszłość i jak tworzyć słodycze, które będą szły z duchem czasu? Co z tym wszystkim wspólnego ma brazylijskie ju-jitsu i takewondo? Zaciekawieni? Wszystkiego dowiecie się z podcastu poniżej:
Partnerem rozmowy jest Wedel.