bio

  • Wiek:
    82 lat
  • Data urodzenia:
    21 września 1934
  • Data śmierci:
    7 listopada 2016
  • Drugie imię:
    Norman
  • Zawód:
    wokalista
  • Znak zodiaku:
Leonard Cohen - urodzony w Montrealu i obdarzony charakterystycznym barytonem kanadyjski poeta i wokalista. Przyszedł na świat w 1934 roku w żydowskiej rodzinie. Jego ojciec pochodził z Polski. Podczas studiów na McGill University w Montrealu otrzymał nagrodę za osiągnięcia literackie. Studia ukończył w 1955 roku, a rok później wydał swój pierwszy tom poezji "Let Us Compare Mythologies". W kolejnych latach dalej publikował poezję, a także wydał dwie powieści. Zaczął śpiewać, bo jak sam powtarzał, ciężko mu było wyżyć z pisania. Według oficjalnych biografii nie było jednak tak źle. Cohen dużo podróżował, otaczał się pięknymi kobietami i eksperymentował z LSD. Niespodziewana sława przyszła wraz z zaśpiewaną przez Judy Collins piosenką Cohena - "Suzanne". Sam Cohen zaczął występować na scenie w kwietniu 1967 roku, a płyta "Songs of Leonard Cohen" odniosła duży sukces. Przełomowy w karierze okazał się rok 1977, kiedy wydana została płyta "Death of a Ladies’ Man". Wcześniej Cohen występował jedynie przy akompaniamencie gitary, teraz jego instrumentarium się powiększyło. Dużą popularność w Polsce przyniosły Cohenowi piosenki, które na język polski przełożyli Maciej Zembaty i Maciej Karpiński. W 1985 roku Cohen koncertował w Polsce, a każdy z koncertów cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Przebywając w Polsce spotkał się m.in. z Lechem Wałęsą udzielając poparcia Solidarności. Jeden z coverów piosenek Cohena - "I'm Your Man" znalazł się na ścieżce dźwiękowej z filmu "Sara". Wykonywał go Bogusław Linda. Koniec dwudziestego wieku był dla Cohena czasem medytacji i duchowej przemiany. W Polsce zaśpiewał znów w 2007 roku występując w sali im. Agnieszki Osieckiej w Warszawie, a potem rok później na koncertach we Wrocławiu i Warszawie. W 2010 roku można go było usłyszeć w katowickim Spodku i na warszawskim Torwarze, a w 2013 roku w łódzkiej Atlas Arenie. Ostatnia płyta Leonarda Cohena ukazała się w październiku 2016 roku. Artysta zmarł miesiąc później. Informacja o jego śmierci ukazała się na Facebooku: "Z głębokim smutkiem informujemy, że legendarny poeta, piosenkarz i artysta Leonard Cohen odszedł. Straciliśmy jednego z najbardziej szanowanych i płodnych wizjonerów" - napisano.

Leonard Cohen dyskografia

Songs of Leonard Cohen (1967)
Songs from a Room (1969)
Songs of Love and Hate (1971)
Live Songs (1973) album koncertowy
New Skin for the Old Ceremony (1974)
Death of a Ladies' Man (1977)
Recent Songs (1979)
Various Positions (1984)
I'm Your Man (1988)
The Future (1992)
Cohen Live (1994) album koncertowy
Ten New Songs (2001)
Field Commander Cohen – Tour of 1979 (2001) album koncertowy
Dear Heather (2004)
Live in London (2009) album koncertowy
Live at the Isle of Wight 1970 (2009) album koncertowy
Songs from the Road (2010) album koncertowy
Old Ideas (2012)
Popular Problems (2014)
Live in Dublin (2014) album koncertowy
Can't Forget: A Souvenir of the Grand Tour (2015) album koncertowy
You Want It Darker (2016)