Zdrowe odżywianie to nie tylko sięganie po produkty bogate w składniki odżywcze, ograniczanie tłuszczów i bezwartościowych węglowodanów, skrupulatne liczenie kalorii i dbanie o regularność posiłków.

Reklama

W dyskursie na temat zdrowego żywienia często marginalizuje się kwestię łączenia żywności w sposób przyjazny dla układu trawiennego, a bez tego ciężko o zachowanie sprawnego metabolizmu. Prawidłowe łączenie produktów to nie tylko wsparcie dla diety odchudzającej, ale też panaceum na problemy trawienne.

Grupy żywnościowe – podział

Ze względu na skład produktów spożywczych można je podzielić na 3 podstawowe grupy:

  • Białka (nabiał, jaja, mięso, ryby).
  • Tłuszcze (masło, śmietana, smalec, oleje).
  • Węglowodany (pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, otręby, ryż, kasze, makarony, warzywa skrobiowe, rośliny strączkowe, słodycze).

Taki podział jest bardzo ważny z perspektywy procesu trawienia, za który odpowiada 19 rodzajów enzymów trawiennych – oddzielnych dla każdej z grup i wytwarzanych przed 3 gruczoły: trzustkę, ślinianki i gruczoły żołądkowe. Tylko bardzo sprawnie działający układ pokarmowy jest w stanie wytworzyć wszystkie enzymy jednocześnie. Posiłek złożony z różnorodnych produktów, tworzy miksturę trudnoprzyswajalną, do trawienia której włączają się bakterie. W wyniku ich działania treść pokarmowa fermentuje, co objawia się wzdęciami i gazami, a poza tym daje skutki uboczne w postaci substancji toksycznych, które powstają np. z fermentacji skrobi.

Zobacz także

Jak jeść zdrowo? Podstawowe zasady łączenia produktów

Mechanizm zdrowego łączenia produktów najłatwiej wytłumaczyć na przykładzie małego dziecka, które instynktownie zjada z talerza oddzielnie mięso, ziemniaki i surówkę. Zwyczaj podawania takiego zestawu na jednym talerzu powoduje, że dla wielu zjedzenie obiadu kończy się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, choćby danie przygotowane było z najzdrowszych plonów własnego ogródka. Sposobem, aby temu zapobiec, jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad komponowania posiłków:

  • Jedzenie białka i węglowodanów oddzielnie.
  • Spożywanie produktów wysokobiałkowych na początku posiłku.
  • Łączenie białka tylko z produktami nieskrobiowymi.
  • Spożywanie w ramach jednego posiłku tylko jednego rodzaju skrobi.
  • Spożywanie nieskrobiowych warzyw z warzywami skrobiowymi oraz produktami pełnoziarnistymi.
  • Jedzenie owoców osobno, najlepiej po posiłku.
  • Rezygnacja z picia soków owocowych pomiędzy posiłkami.
  • Niełączenie mleka z żadnymi innymi pokarmami, zwłaszcza z mięsem.
  • Wspomaganie trawienia tłuszczu kwaśnymi produktami.

Białka i tłuszcze – główne przyczyny problemów trawiennych

Najbardziej kłopotliwe pod względem łączenia są grupy produktów trawiących się najdłużej – białka i tłuszcze, zestawienie ich ze sobą jest więc najgorszym z możliwych połączeń. Podawanie mięsa polanego tłuszczem czy fasolki szparagowej z masłem sprawia, że białka w ogóle nie ulegają trawieniu. Podobna sytuacja ma miejsce, kiedy białka łączy się ze skrobią lub innymi cukrami, czego klasycznym przykładem są kanapki z serem czy z mięsem, jak również mięso z ziemniakami, makaronem czy kaszą. Na prawidłową dietę najtrudniej jest się przestawić miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni, która łamie obydwie zasady, ale kiedy w grę wchodzi zdrowie, nawyki żywieniowe schodzą na dalszy plan.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama