Dieta 5 posiłków dziennie pozwoli zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Posiłki powinny być regularne, przyjmowane co trzy godziny i składające się z węglowodanów, tłuszczów i białek.

Reklama

Dieta 5 posiłków – zasady diety

Dieta 5 posiłków zakłada jedzenie pięciu posiłków w ciągu całego dnia (I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja), które powinny być przyjmowane co trzy godziny. Pierwsze cztery powinny być źródłem węglowodanów i białka, a ostatni tylko źródłem białka. Pomiędzy przerwami można przekąsić warzywa, z wyjątkiem grochu, soi i fasoli (czerwonej i białej). Owoce z kolei można jeść od pierwszego do czwartego posiłku i najlepiej 30 minut przed lub godzinę po posiłku. Dieta zezwala na wypicie jednego kieliszka wina wieczorem, pod warunkiem, że w ten sam dzień nie jedliśmy owoców. Stosowanie diety 5 posiłków pozwoli pozbyć się kilku kilogramów pod warunkiem, że posiłki zawierające węglowodany i białka będą przyjmowane w odpowiednich proporcjach.

Dieta 5 posiłków – zakazy w diecie

Dieta 5 posiłków wyklucza ketchup, majonez i ser żółty. Ponadto nie zaleca się, by podczas diety jeść produkty zawierające cukier (z wyjątkiem owoców) i smakowe jogurty czy kefiry. Z owoców niedozwolone są banany, arbuzy i melony, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny. Nie wolno też jeść pszennego chleba, ziemniaków, gotowanej marchewki, bobu, buraków i kukurydzy.

Dieta 5 posiłków – jak powinny wyglądać posiłki?

  • Śniadanie I – najlepszym pomysłem na śniadanie będzie owsianka z owocami lub odtłuszczone mleko. Można też zjeść jajecznicę z kromką pieczywa pełnoziarnistego czy omlet z warzywami lub na słodko.
  • Śniadanie II – po 3 godzinnej przerwie można zjeść jogurt z owocem i płatkami zbożowymi lub samo warzywo.
  • Obiad – na obiad można sobie pozwolić na wiele rzeczy. Warto jednak pamiętać o tym, by mięso gotować, a nie smażyć i jeść warzywa, które są cennym źródłem witamin. Nie zaleca się jedzenia sosów i produktów tłustych. Pomysłem na obiad może być gotowane lub pieczone chude mięso, ryż lub kasza gryczana i sałatka ze świeżych pomidorów.
  • Podwieczorek – podobnie jak śniadanie II powinien dostarczyć organizmowi od 100 do 200 kalorii. Najlepiej na podwieczorek zjeść płatki na mleku, jogurt naturalny, czy sałatkę ze świeżych warzyw, np. grecką.
  • Kolacja – zaleca się, by kolacja była lekkostrawna i by ją jeść 2-3 godziny przed położeniem się do łóżka. Doskonałym pomysłem jest twaróg z rzodkiewką lub kurze jajko..

Warto pamiętać, by pomiędzy posiłkami pić duże ilości wody mineralnej. Dietę 5 posiłków można też wspomóc wysiłkiem fizycznym, który poprawi samopoczucie i kondycję. Regularne jedzenie pozwoli uniknąć napadów głodu i problemów z trawieniem.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama