Sos meksykański jest tak prosty do zrobienia, że szkoda zdrowia i pieniędzy na kupne produkty – pełne konserwantów i zagęszczaczy. Pomidorowy sos meksykański salsa powstaje na bazie drobno pokrojonych warzyw, ma więc dużo witamin i minerałów. W dodatku nie musisz go wykorzystywać od razu, ponieważ przez kilka dni z powodzeniem postoi w lodówce. Sos meksykański najlepiej podawać do dań o mdłym, mało wyrazistym smaku.

Reklama

Rady:

  • Po pokrojeniu papryczki chili nie dotykaj dłońmi oczu.
  • Do gotowego sosu możesz wrzucić listki świeżej kolendry.
  • Tradycyjną, meksykańską przyprawą jest kumin (kmin rzymski), którym warto wzbogacić smak potrawy.
  • Sos meksykański bardzo dobrze komponuje się z mięsem, ale równie dobrze możesz go zjeść z ryżem czy makaronem.

Składniki:

Zobacz także
  • 3 duże pomidory,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • cebula,
  • papryka czerwona,
  • papryka zielona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku lub mała, świeża papryczka chili,
  • pół puszki kukurydzy,
  • pół puszki czerwonej fasoli konserwowej,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Podgrzej olej na patelni.

2. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na oleju.

3. Świeże pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki.

4. Pokrój pomidory i papryki na małe kawałki.

5. Przepuść czosnek przez praskę.

6. Zmiażdżony czosnek, pokrojone pomidory i papryki dorzuć do cebuli.

7. Dodaj sól, i pieprz.

8. Wymieszaj składniki.

9. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

10. Dodaj odsączoną fasolę i przecier pomidorowy.

11. Wrzuć odsączoną kukurydzę na patelnię.

12. Dodaj przyprawę chili lub pokrój na małe kawałki świeżą paprykę.

13. Wlej ocet.

14. Dosyp cukier.

15. Wszystko wymieszaj.

16. Duś jeszcze około 30 minut.

17. Sos meksykański jest gotowy – smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama