Domowa czekolada PRL-u, czyli blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej porcji tego pysznego deseru powodują, że nie przyrządzamy go zbyt często. W wersji podstawowej składa się z kakao, masła, mleka w proszku i cukru. Wafle, orzechy, suszone owoce, miód – to dodatki, których ilość dozujemy w zależności od upodobań.

Reklama

Blok czekoladowy może być np.: bakaliowy, orzechowy, miodowy lub nawet miętowy. Blok pojawia się na stołach z okazji świąt lub rodzinnych spotkań. Jego przyjemny, kremowy i rozpływający się w ustach czekoladowo-mleczny smak ma swoich wielbicieli zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych.

Tradycyjny blok czekoladowy – przepis

Niestety osoby dbające o linię nie mogą sobie zbyt często pozwalać na przysmaki, takie jak blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej, ważącej około 50 g porcji wahają się w granicach 250-450 kcal w zależności od dodanych składników.

Zobacz także

Czas przygotowania: 30 minut + całonocne chłodzenie w lodówce

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g - 2 opakowania herbatników,
  • 500 g mleka w proszku,
  • 200 g masła,
  • 2-4 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rodzynek,
  • 2/3 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej mleko w proszku, pokruszone w palcach herbatniki, rodzynki i posiekane drobno orzechy.

2. W rondelku rozpuść masło, dodaj wodę, kakao, cukier i cukier waniliowy. Gdy wszystko się rozpuści, wlej powstałą masę do miski z herbatnikami.

3. Wszystkie składniki mieszaj, do momentu, gdy mleko się rozpuści. Jeżeli masa jest za gęsta, dolej odrobinę wody lub mleka.

4. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (keksówki) przełóż masę. Wyrównaj lekko, ugniatając łyżką lub specjalną szpatułką.

5. Włóż blok czekoladowy do lodówki na całą noc.

Wegański blok czekoladowy - przepis

Osoby nietolerujące laktozy, glutenu oraz weganie również mogą się cieszyć smakiem bloku czekoladowego – wystarczy w odpowiedni sposób zmodyfikować składniki.

Czas przygotowania: 30 minut + całonocne chłodzenie w lodówce

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 50 g (połowa tabliczki) gorzkiej czekolady – bez mleka,
  • 5 łyżek mąki kokosowej,
  • 5 łyżek oleju kokosowego,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 5 łyżek syropu z agawy,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • garść rodzynek,
  • 2 szklanki suszonych daktyli,
  • garść orzechów, np. ziemne, włoskie, laskowe, nerkowca.

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do wystygnięcia.

2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia na 10 minut.

3. W rondelku podgrzej syrop z agawy, cukier waniliowy, kakao, olej kokosowy i pokruszoną czekoladę, do momentu rozpuszczenia czekolady.

4. Kaszę jaglaną zblenduj z mąką kokosową i daktylami na gładką masę, dodaj orzechy, żurawinę, rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.

5. Masę przełóż do keksówki lekko ugniatając i wyrównując i włóż do lodówki – najlepiej na całą noc.

Blok czekoladowy podawaj krojąc go w kwadratowe kostki lub prostokątne kromki.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama