Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Michał Urbaniak i Hubert Urbański - pytanie w Milionerach o Urbanator
TV-Show

Milionerzy: Urbanator to rozciągnięty na lata projekt artystyczny... Pytanie za 75 000!

"Urbanator to rozciągnięty na lata projekt artystyczny..." - odpowiedź na pytanie za 75 000 złotych! Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 262. odcinka programu "Milionerzy".

"Urbanator to rozciągnięty na lata projekt artystyczny..." To jedno z najtrudniejszych pytań 262. odcinka, 5 sezonu programu "Milionerzy". Uczestnik miał duży problem z odpowiedzią i nawet telefon do przyjaciela nie pomógł mu podjąć decyzji. Czy Panu Bartłomiejowi udało się udzielić poprawnej odpowiedzi?

Poznajcie najciekawsze pytania i odpowiedzi z 262. odcinka "Milionerów".

"Milionerzy": Filip Chajzer komentuje zwycięstwo Pani Marii! Czy sam znał odpowiedź na pytanie o milion?

Urbanator to rozciągnięty na lata projekt artystyczny. Jaki?

Uczestnik miał duży problem z odpowiedzią na to pytanie. Drogą dedukcji wstępnie wybrał wariant B, lecz nie był na tyle pewny, aby podjąć ostateczną decyzję. Wykorzystał ostatnie koło - telefon do przyjaciela. Przyjaciółka Agnieszka nie znała odpowiedzi, lecz obstawiała odpowiedź C lub D.

Ostatecznie uczestnik stwierdził, że projekt artystyczny musi dotyczyć skrzypka i saksofonisty. Zaryzykował i obstawił prawidłową odpowiedź!

Urbanator to rozciągnięty na lata projekt artystyczny:

A: byłego rzecznika rządu PRL

B: skrzypka i saksofonisty

C: rozbudowy wsi

D: gentryfikacji miast

Prawidłowa odpowiedź: B. skrzypka i saksofonisty.

Urbanator to projekt polskiego skrzypka i saksofonisty jazzowego Michała Urbaniaka. Debiutancki album artysty pod tym tytułem powstał w 1994 roku. Druga i trzecia część projektu pojawiły się na rynku kolejno w 1996 i 2005 roku.

W której z tych zwycięskich bitew wojskami polskimi nie dowodził król?

Następne pytanie również nie należało do najłatwiejszych. Uczestnik miał szansę na 125 tysięcy złotych. Z drugiej strony do stracenia również była dość duża suma. Pan Bartłomiej już na początku odrzucił wariant A i D. Odpowiedź B, którą ostatecznie wskazał, okazała się prawidłowa.

W której z tych zwycięskich bitew wojskami polskimi nie dowodził król?

A: pod Grunwaldem w 1410

B: pod Kircholmem w 1605

C: pod Beresteczkiem w 1651

D: pod Wiedniem w 1683

Poprawna odpowiedź: B. pod Kircholmem w 1605 roku.

Bitwą pod Kircholmem dowodził Jan Karol Chodkiewicz. Wojska polskie rozbiły wtedy armię szwedzką o trzykrotnie większej liczebności.

Jak doskwiera doskwierz? Pytanie za 250 000 złotych!

Pan Bartłomiej podjął również duże ryzyko w pytaniu za 250 000 złotych. Odpowiedź była czystym strzałem, jednak była to bardzo dobra decyzja! Wybrany przez uczestnika wariant B okazał się być poprawny.

Jak doskwiera doskwierz?

A: gryzie nasze poczucie winy

B: wysysa krew

C: niszczy odzież

D: żre żelazo

Poprawna odpowiedź: B. wysysa krew.

Doskwierz jest jednym z najbardziej dokuczliwych gatunków komara. Jego oficjalna nazwa to Aedes, czyli komar leśny, niekiedy nazywany również Culex, czyli komar brzęczący.

Starte ziemniaki i mąka to w zasadzie wszystko, czego potrzebujemy na tak zwane kluski... Pytanie za pół miliona!

Największym wyzwaniem okazało się przedostatnie pytanie za 500 000 złotych. Uczestnik już w pierwszej chwili odrzucił dwa pierwsze warianty. Długo zastanawiał się nad odpowiedzią, lecz ostatecznie zrezygnował z gry. Gdyby zaryzykował i obstawił wybraną przez siebie odpowiedź, miałby w puli już pół miliona. 

Starte ziemniaki i mąka to w zasadzie wszystko, czego potrzebujemy na tak zwane kluski:

A: szklane

B: plastikowe

C: papierowe

D: żelazne

Prawidłowa odpowiedź: D. żelazne.

Kluski żelazne, często również nazywane szarymi, przygotowywane są z surowych ziemniaków i mąki. Ich nazwa nawiązuje do szarawego koloru potrawy.

Czy znaliście wszystkie odpowiedzi z 262. odcinka programu "Milionerzy", emitowanego 14 maja 2020 roku? 

Powtórki 5. sezonu programu "Milionerzy" możecie oglądać od poniedziałku do czwartku o godzinie 20:55 w stacji telewizyjnej TVN. Na stronie Party.pl codziennie znajdziecie relacje z najnowszego odcinka "Milionerów" z najciekawszymi pytaniami i prawidłowymi odpowiedziami.

Hubert Urbański w Milionerach zamyślony
x-news

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Milionerzy: Hubert Urbański w studiu
TV-Show
"Milionerzy": Weterani to inaczej stara...? Zobaczcie pytania i odpowiedzi z 241. odcinka
"Weterani to inaczej stara...?" - poznajcie odpowiedź na pytanie za 2 000 złotych. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 241. odcinka programu "Milionerzy".

"Weterani to inaczej stara...?" To jedno z najtrudniejszych pytań 241. odcinka 5. sezonu programu "Milionerzy".   Pokazywany dziś odcinek jest pełen emocji, a pytania stanowiły dla uczestników duże wyzwanie. Czy udało im się wyjść ze studia z duża wygraną? Poznajcie najciekawsze pytania i odpowiedzi z 241. odcinka "Milionerów". Weterani to inaczej stara...? Pytanie za 2 tysiące zł Jednym z uczestników dzisiejszego odcinka był Damian Pypeć, który bezbłędnie odpowiedział na pytanie dotyczące kinematografii. Od początku gra sprawiała mu wiele trudności. Trzecie pytanie za 2 tysiące złotych "Weterani to inaczej stara...?"   okazało się dużym wyzwaniem. Początkowo uczestnik obstawiał odpowiedź D, postanowił jednak poradzić się publiczności. Dzięki temu zmienił decyzję i udało wybrać prawidłowy wariant C. " Weterani to inaczej stara...?" A: miłość B: nadzieja C: wiara D: rada  Czego według Horacego miała użyć do popełnienia samobójstwa Kleopatra VII? Pytanie za 10 000 złotych Ten odcinek nie był szczęśliwy dla Martyny Matysiak, studentki biotechnologii. Uczestniczka liczyła na dość dużą wygraną, dlatego nie skorzystała z koła ratunkowego do pytania za 10 tys. złotych. Już na początku odrzuciła dwie błędne odpowiedzi. Ostatecznie stwierdziła, że Kleopatra użyła do samobójstwa złotego sztyletu, co nie było prawdą. Prawidłowa okazała się odpowiedź D. Czego według Horacego miała użyć do popełnienia samobójstwa Kleopatra VII? A: tlenku węgla B: jedwabnej szaty C: złotego sztyletu D: jadowitego węża  Tak zwany suchy lód to zestalony...? Pytanie za 20 tysięcy złotych Damianowi Pypeć również...

Milionerzy: Hubert Urbański w studiu
TV-Show
"Milionerzy": Kogo Mika Kojonkoski przygotowuje do igrzysk olimpijskich w 2022? Pytanie za 250 tys. zł!
"Kogo Mika Kojonkoski przygotowuje do zimowych igrzysk olimpijskich w 2022 roku?" - poznajcie odpowiedź na pytanie za 250 000 złotych za 240. odcinka programu "Milionerzy".

"Kogo Mika Kojonkoski przygotowuje do zimowych igrzysk olimpijskich w 2022 roku?" To pytanie okazało się najtrudniejsze dla uczestnika 240. odcinka 5. sezonu programu "Milionerzy". Czy udało mu się wskazać prawidłową odpowiedź i wygrać 250 tysięcy złotych? Jarosław Kukiełka podjął bardzo duże ryzyko! Sprawdźmy, czy się opłaciło. Kogo Mika Kojonkoski przygotowuje do zimowych igrzysk olimpijskich w 2022 roku? Uczestnik powtarzanego dziś 240. odcinka programu "Milionerzy" - Jarosław Kukiełka to kontroler ruchu lotniczego. Odcinek show był pełny emocji! Uczestnik miał kilka problemów z poprzednimi pytaniami i wykorzystał już wszystkie koła ratunkowe. Do tej pory udało mu się uzbierać w puli 125 tys. złotych. Czy uda mu się zostać następnym milionerem? Pytanie za 250 tys złotych to:  "Kogo Mika Kojonkoski przygotowuje do zimowych igrzysk olimpijskich w 2022 roku?". I ono   okazało się największym wyzwaniem dla Pana Jarosława. Niemal od razu po usłyszeniu wszystkich wariantów, odrzucił dwie pierwsze odpowiedzi. A: austriackich saneczkarzy B: norweskich biatlonistów C: fińskich skoczków narciarskich D: chińskich skoczków narciarskich Wiedział, że Mika Kojonkoski jest trenerem narciarzy, jednak nie był pewny jakiej narodowości są jego zawodnicy. Bardzo długo się wahał między odpowiedzią C i D. Miał możliwość rezygnacji z programu  i wyjście ze studia z bardzo dużą sumą pieniędzy. Ostatecznie postanowił zaryzykować i obstawił wariant C. Niestety, ryzyko się nie opłaciło, gdyż nie była to prawidłowa odpowiedź. Uczestnik z pewnością pożałował swojej decyzji.  Zobacz także: "Milionerzy": Gdzie w aucie seryjnie montowane są ładunki pirotechniczne?  Czy...

Milionerzy - Hubert Urbański na planie show
TVN
TV-Show
"Milionerzy": Gdzie skonstruowano broń nazywaną pepeszą?
"Gdzie skonstruowano broń popularnie nazywaną pepeszą?" - odpowiedź na pytanie za 40 000 złotych! Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 258. odcinka programu "Milionerzy".

"Gdzie skonstruowano broń popularnie nazywaną pepeszą?" To pytanie pojawiło się w 258. odcinku, 5 sezonu programu "Milionerzy". Uczestnik nie znał prawidłowej odpowiedzi, lecz mógł liczyć na pomoc swojego taty. Czy podpowiedź okazała się poprawna? Poznacie najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka "Milionerów". Gdzie skonstruowano broń popularnie nazywaną pepeszą? Pytanie za 40 tys. złotych! Uczestnik od razu przyznał, iż nie zna odpowiedzi na to pytanie. Postawił skorzystać z koła ratunkowego "telefon do przyjaciela". Tata Pana Kamila Wieczorka niemal od razu udzielił odpowiedzi, przy czym zaznaczył, że nie jest w 100 procentach pewny. Mimo tego uczestnik zaznaczył wskazany wariant C i wygrał gwarantowane 40 000 złotych. Gdzie skonstruowano broń popularnie nazywaną pepeszą? A: w USA B: w Czechach C: w ZSRR D: w Chinach Prawidłowa odpowiedź: C. w ZSRR. PPSz-41 - Pistolet Pulemiot Szpagina, potocznie nazywany pepeszą lub pepeszką, to radziecki pistolet maszynowy. Skonstruowany został przez Gieorgija Szpagina, a następnie wprowadzony na uzbrojenie Armii Czerwonej w 1941 roku. Peszel to? Pytanie za 125 000 złotych! Większy problem pojawił się przy pytaniu za 125 000 złotych. Uczestnik ponownie nie znał prawidłowej odpowiedzi. Niestety do tego momentu gry wykorzystał wszystkie koła ratunkowe. Po długim zastanowieniu postanowił zrezygnować z gry i wyjść ze studia za kwotą 75 000 złotych. To była bardzo dobra decyzja! Okazało się bowiem, że uczestnik obstawiał błędny wariant odpowiedzi. Peszel to: A: zbiór danych ludzi i zawodów B: karbowana rura na kable C: jednostka przewozowa D: mięsne danie Prawidłowa odpowiedź: B. karbowana rura na kable. Peszel to...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner