Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Kobieta na łodzi
Flickr/Jakob Montrasio/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Fleszstyle

Balsam do ciała: regenerujący, nawilżający, kojący i ujędrniający

Balsam do ciała jest kosmetykiem wszechstronnym – ma wiele właściwości, które odpowiadają na większość problemów ze skórą i ciałem. Nie dość, że właściwie nawilży, ujędrni, a nawet wysmukli, to jeszcze nada zdrowy koloryt i poprawi strukturę naskórka.

Balsam do ciała jest kosmetykiem wszechstronnym – ma wiele właściwości, które odpowiadają na większość problemów ze skórą i ciałem. Nie dość, że właściwie nawilży, ujędrni, a nawet wysmukli, to jeszcze nada zdrowy koloryt i poprawi strukturę naskórka.

 

Balsamowanie ciała jest powszechne, gdyż regularna pielęgnacja skóry wpływa na nią pozytywnie i poprawia ogólny wygląd. Aby balsam do ciała działał właściwie, musisz dobrać go do własnych potrzeb. Rodzaje balsamów do ciała:

 

1. Regenerujący – stosowany na suchą, a nawet przesuszoną skórę. Nawilża ją, odbudowuje powłokę ochronną, jednocześnie ochrania ją przed czynnikami zewnętrznymi. Przeważnie jest tłusty, wzbogacony olejkami roślinnymi bądź kwasem hialuronowym.

 

2. Nawilżający – przeznaczony dla skóry normalnej bez szczególnych problemów. Stosowany głównie dla utrzymania odpowiedniego poziomu wody w skórze. Przeważnie jest lekki i delikatny w konsystencji, aby nie obciążyć naskórka i zawiera w składzie wyciągi z owoców.

 

3. Kojący – przeznaczony do stosowania w przypadku skóry bardzo wrażliwej, atopowej czy z reakcją alergiczną. Zawiera w znacznej mierze środki uśmierzające dolegliwości skórne: panthenol, alantoinę. Ten balsam do ciała jest dostępny tylko w aptekach i stosowany jest w większości przypadków jako lek, a nie kosmetyk.

 

4. Ujędrniający – jest to produkt nazywany anti-ageing, czyli stosowany w walce z naturalnym procesem starzenia się skóry wraz z wiekiem. Balsam do ciała w takim przypadku ma właściwości stymulujące kolagen, odpowiedzialny za jędrność i elastyczność skóry. W składzie ma najczęściej retinol, wapń i koenzym Q10, które poprawiają strukturę starzejącej się skóry.

 

Pamiętaj jednak, że najlepiej balsam nakładać po kąpieli, ponieważ wchłonie się błyskawicznie i dotrze do warstw skóry, położonych głęboko. Stosuj go regularnie – przynajmniej raz dziennie, a pierwsze efekty zauważysz już po 2-3 tygodniach.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Balsam z konopii na ból mięśni i stawów.
©Monika/Fotolia.com
Fleszstyle
Balsam z konopi łagodzi bóle stawów i mięśni, zmniejsza opuchliznę, a także regeneruje i nawilża suchą skórę
Balsam z konopi ma właściwości lecznicze i kosmetyczne. Jest stosowany zarówno do pielęgnacji wrażliwej i delikatnej skóry, jak i do leczenia chorób skóry. Pomaga również na przemęczone mięśnie i stawy, dlatego też jego codzienne stosowanie zalecane jest osobom, prowadzącym aktywny tryb życia, a także osobom w podeszłym wieku.

Balsam z konopi ma właściwości lecznicze i kosmetyczne. Jest stosowany zarówno do pielęgnacji wrażliwej i delikatnej skóry, jak i do leczenia chorób skóry. Pomaga również na przemęczone mięśnie i stawy, dlatego też jego codzienne stosowanie zalecane jest osobom, prowadzącym aktywny tryb życia, a także osobom w podeszłym wieku.   Konopie siewne są gatunkiem roślin z konopiowatych, które charakteryzują się intensywnym i specyficznym zapachem. W Polsce hoduje się konopie, zawierające bardzo małą ilość substancji psychoaktywnych – są to tzw. konopie jednopienne .   Balsam z konopi – właściwości i zastosowanie   Balsam z konopi wykazuje szereg właściwości leczniczych, a także kosmetycznych. Produkt wzbogacony naturalnym olejem konopnym zaleca się używać do codziennej pielęgnacji całego ciała. Ma on właściwości regeneracyjne i nawilżające. Oprócz tego wspomaga również proces złuszczania suchego naskórka . Balsam z konopi o właściwościach leczniczych zazwyczaj ma konsystencję gęstego żelu, dzięki czemu łatwiej wnika w głąb skóry. Tego typu produkt, wykazuje wiele właściwości, m.in.: łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skórne , hamuje wydzielanie sebum przez gruczoły łojowe, dlatego też polecany jest osobom, zmagającym się z nadmiernie przetłuszczającą się skórą i trądzikiem, koi ból stawów i mięśni, zapobiega powstawaniu zmarszczek, wspomaga leczenie łuszczycy .   Balsam z konopi na mięśnie i stawy   Balsam z konopi polecany jest w szczególności dla osób cierpiących na bóle mięśni i stawów. Dobrze sprawdza się przy różnego rodzaju kontuzjach sportowych, a także nadwyrężeniu mięśni przez intensywny wysiłek fizyczny. Dzięki...

Olej z baobabu w kosmetyce
© mariesacha/Adobe Stock
Fleszstyle
Olej z baobabu tłoczony na zimno – jakie ma właściwości i jak go stosować na skórę?
Olej z baobabu to kosmetyk o wszechstronnym działaniu. Jest bogactwem witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olejek wykazuje silne działanie regeneracyjne, zmiękczające, odżywcze i kojące. Kosmetyk może być stosowany zarówno na skórę ciała oraz twarzy (w tym również okolice oczu), a także włosy i paznokcie.

Olej z baobabu to kosmetyk o wszechstronnym działaniu. Jest bogactwem witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olejek wykazuje silne działanie regeneracyjne, zmiękczające, odżywcze i kojące. Kosmetyk może być stosowany zarówno na skórę ciała oraz twarzy (w tym również okolice oczu), a także włosy i paznokcie.   Naturalny olej tłoczony na zimno powstaje z nasion drzew baobabu, porastających tereny sawanny afrykańskiej. Produkt należy przechowywać w domu w temperaturze pokojowej. Poniżej 18 stopni Celsjusza olejek może się nieco zagęścić a w jego formule tworzyć się niewielkie grudki, ale jest to proces naturalny, który całkowicie zanika po podgrzaniu cieczy. Właściwości olejku z baobabu Naturalny olejek tłoczony z nasion afrykańskich drzew baobabu to bogactwo witamin oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej zawiera w sobie, między innymi: witaminę A – regeneruje skórę i chroni przed działaniem czynników zewnętrznych, witaminę B – zapewnia odpowiednie nawilżenie naskórka a także działa ujędrniająco, witaminę C – posiada silne właściwości rozjaśniające, dodaje blasku, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, witaminę D – hamuje procesy starzenia się skóry, ujędrnia i uelastycznia, witaminę E – działa przeciwzmarszczkowo, nawilża, odżywia, przeciwdziała plamom starczym, witaminę F – poprawia ukrwienie skóry, regeneruje, chroni przed czynnikami zewnętrznymi, kwas linolowy – przyspiesza odnowę komórkową naskórka , działa antyoksydacyjnie, opóźniając tym samym procesy starzenia się skóry, kwas alfa-linolowy – reguluje gospodarkę lipidową skóry. Naturalny olejek z baobabu - działanie Olejek z baobabu to wszechstronny...

krokosz barwierski na drewnianej łyżce
©emuck/Fotolia.com
Fleszstyle
Olej z krokosza barwierskiego – zatrzymuje wodę w skórze, uelastycznia ją i łagodzi podrażnienia
Olej z krokosza barwierskiego poprawia jędrność skóry i opóźnia jej starzenie się. Wpływa na produkcję sebum, dlatego mogą go stosować osoby ze skłonnością do trądziku bądź przetłuszczania się. Ponadto chroni naskórek przed działaniem promieniowania ultrafioletowego.

Olej z krokosza barwierskiego poprawia jędrność skóry i opóźnia jej starzenie się. Wpływa na produkcję sebum, dlatego mogą go stosować osoby ze skłonnością do trądziku bądź przetłuszczania się. Ponadto chroni naskórek przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Olej z krokosza barwierskiego , inaczej olej krokoszowy, nazywany czasem też olejem szafranowym, działa korzystnie nie tylko na skórę, ale także na włosy. Stosowany w postaci wcierek w skórę głowy, zapobiega ich wypadaniu. Dobroczynne składniki w oleju z krokosza barwierskiego Roślina, z której pozyskiwany jest olej krokoszowy to Carthamus tinctorius. Ma błyszczące liście w ciemnoczerwonym lub jasnożółtym kolorze. W składzie oleju znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: oleinowy, stearynowy oraz palmitynowy. Najwięcej jest jednak kwasu linolowego. Działa na naskórek zmiękczająco, wspomaga jego jędrność i przeciwdziała utracie wody z naskórka. Oprócz tego pozostawia warstwę ochronną na powierzchni skóry, wzmacniając w ten sposób jej warstwę ochronną. Dodatkowo pozwala zachować jej elastyczność. Kolejne cenne składniki oleju szafranowego to naturalna witamina E, czyli alfa-tokoferol. Zmniejsza działanie wolnych rodników , które uszkadzają skórę oraz przyspieszają jej starzenie się. Zapobiega też wysuszaniu naskórka i powstawaniu tzw. plam starczych. Olej krokoszowy zawiera antyoksydanty zwalczające (podobnie jak witamina E ) skutki promieniowania ultrafioletowego. Ono również wpływa na proces starzenia się skóry, m.in. poprzez niszczenie włókien kolagenowych odpowiedzialnych za elastyczność skóry. Z kolei witamina A – kolejna substancja znajdująca się w oleju krokoszowym – ma działanie złuszczające. Dzięki niemu kosmetyki mogą wnikać...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner