Najlepsze przystawki na mecz - co poleca Ewa Wachowicz? Zobaczcie!
Najlepsze przystawki na mecz - co poleca Ewa Wachowicz? Zobaczcie!
Już we wtorek czekają nas wielkie emocje - mecz Polski z Ukrainą o awans do 1/8 finału Euro 2016. Niektórzy ze sportowymi emocjami radzą sobie... jedząc. My mamy dla Was trzy idealne przystawki od samej Ewy Wachowicz! Spodziewacie się gości na meczu? Trafiliście idealnie!
Polecamy też: Ronaldo, Piqué, Lewandowski rządzą nie tylko na boisku! 10 najprzystojniejszych piłkarzy EURO 2016
Przystawki na mecz od Ewy Wachowicz
Co proponuje Ewa Wachowicz? Zobaczcie!
Pasta z cieciorki
Składniki:
2 puszki - cieciorki
1 ząbek - czosnku
1 łyżeczka - oleju sezamowego
sok z limonki
1 szczypta - papryczki chili
sól
pieprz
natka pietruszki
Cieciorkę odcedzić, zmiksować. Jeśli będzie zbyt sucha, dolać odrobinę zalewy z puszki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i szczyptę chili. Dolać olej sezamowy i sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Udekorować natką pietruszki lub kolendrą. Podawać z pieczywem (różne rodzaje) oraz jako dip do warzyw.
Focaccia z oliwą i suszonymi pomidorami
Składniki:
200 g - mąki
15 g - świeżych drożdży
½ łyżeczki - cukru
125 ml - wody
½ łyżeczki - soli
3 - suszone pomidory w oliwie
1 łyżka - oliwy spod pomidorów
oliwa z oliwek
oliwa smakowa
ocet balsamiczny
sól
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać drożdże. Wymieszać. Dodać sól, oliwę spod pomidorów i pokrojone suszone pomidory. Wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Ukształtować placek i wyłożyć na natłuszczoną blachę piekarnikową. Skropić oliwą, rozsmarować. Przyprawić gałązkami rozmarynu, wbijając je w ciasto. Piec przez 15-20 minut w temp. 230 st. C.
Podawać na ciepło lub na zimno z oliwą smakową i octem balsamicznym (na talerzyk wlać najpierw oliwę, następnie do oliwy odrobinę octu balsamicznego).
Można posolić do smaku gruboziarnistą solą morską.
Ziemniaki w boczku
10 - średniej wielkości ziemniaków
20 dag - boczku
sól
1 łyżka - majeranku
Sos czosnkowy
1 szklanka - jogurtu naturalnego
2 łyżki - majonezu
3 ząbki - czosnku
natka pietruszki
sól
Ziemniaki podgotować w mundurkach. Wystudzić i obrać ze skórki. Ułożyć na desce, przyprawić solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piec przez 30 minut w temp. 200 st. C. Wraz z ziemniakami można też upiec czosnek (całą główkę) i podawać jako „smarowidło” do kartofli.
Przygotować sos. Do jogurtu dodać majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić garść posiekanej natki pietruszki. Posolić i wymieszać. Udekorować gałązką pietruszki.
Smacznego! Wszystkie przepisy pochodzą ze strony ewawachowicz.pl!
Zobacz: Galiński oceniał Wachowicz w Tańcu z Gwiazdami, teraz będzie na odwrót! Szykuje zemstę? :) WIDEO