Macie już trochę dość grilla? Oto idealna sałatka na majówkowe pikniki!
Macie już trochę dość grilla? Oto idealna sałatka na majówkowe pikniki!
Trwa długi weekend, świeże powietrze zaostrza apetyt, a wtedy łatwo stracić umiar. Zamiast sięgać po kolejną karkówkę czy kiełbaskę z grilla, postaw na sałatki. Kolorowe miksy warzyw i owoców też smakują doskonale, a są bardziej przyjazne dla talii. Mamy dla Was przepis z najnowszego wydania magazynu "Be Active"
Z ryżem na słodko
4 porcje/15 minut
Składniki:
2 szkl. ugotowanego dzikiego ryżu
średnie soczyste jabłko
brzoskwinia
2 łyżki natki pietruszki
mała czerwona cebula
łyżka orzechów arachidowych
5-6 zielonych oliwek
łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
Cebulę drobno posiekaj, pozbądź się pestek z owoców i pokrój je na cienkie cząstki. Wymieszaj wszystko z ryżem, dodaj podprażone orzechy, natkę i plasterki oliwek. Skrop sokiem z cytryny wymieszanym z miodem.
Ta sałatka nie tylko doda ci energii w porze obiadowej, ale też doskonale zastąpi deser, bo jest nieco słodkawa w smaku.
Zobacz też: Ma 8 dzieci, 50 lat i jest superfit! Oto Iwona Materna - bohaterka najnowszej okładki "Be Active"
Więcej przepisów na zdrowe, pyszne sałatki znajdziesz w najnowszym numerze Be Active 5/2018