Reklama

Biała kiełbasa pieczona nadaje się i na wielkanocne śniadanie, i na świąteczny obiad. Zimny sos chrzanowy i świeży chleb z chrupiącą skórką wraz z pieczoną białą kiełbasą zadowolą nawet wybrednych smakoszy. W wersji obiadowej kiełbasa biała sprawdzi się z puree i surówką z czerwonej kapusty.

Reklama

Biała kiełbasa nazywa się tak ze względu na swój jasny kolor. Robi się ją z wieprzowiny, czasem z domieszką mięsa wołowego. Jest średnio rozdrobniona. Charakterystyczną cechą białej kiełbasy jest jej aromat. Zawdzięcza go dodatkowi dużej ilości czosnku oraz majeranku. Dzięki temu wybornie smakuje z jabłkami, cebulą, chrzanem i świetnie sprawdza się jako dodatek do barszczu białego lub żurku.

Jak zrobić białą kiełbasę w piekarniku? Przepis na białą kiełbasę

Kiełbasa biała surowa lub parzona powinna być przyrządzona krótko po zakupie, ponieważ jest to produkt nietrwały. Biała kiełbasa pieczona może spędzić w lodówce kilka dni.

Potrzebujesz:

  • naczynia żaroodpornego.

Składniki (na 6 porcji):

  • 12 białych kiełbasek (surowych),
  • 3 duże cebule,
  • 3 jabłka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 2 łyżki octu,
  • sól, pieprz, majeranek, opcjonalnie tymianek i sos sojowy.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Reklama
  • Kiełbaski umyj i osusz, ponakłuwaj widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Dzięki temu nie popękają podczas pieczenia.
  • Cebule pokrój w piórka, a jabłka w plasterki. Wybierz takie jabłka, które są najlepsze do obróbki termicznej, np. renety, antonówki, szampiony, ewentualnie lobo lub kortlandy.
  • W miseczce wymieszaj miód, musztardę, ocet, sól i pieprz oraz majeranek – ilość soli, pieprzu i majeranku do smaku. Opcjonalnie możesz dodać do powstałego sosu 2 łyżki sosu sojowego oraz szczyptę suszonego tymianku, co zintensyfikuje smak potrawy.
  • Posmaruj dno naczynia żaroodpornego olejem i ułóż na nim kiełbaski.
  • Dodaj wymieszane z sosem jabłka i cebule. Możesz wymieszać je z kiełbaskami lub zostawić w formie pierzynki.
  • Przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, piecz 30 do 40 minut (do upieczenia kiełbasy), a następnie zdejmij pokrywkę z naczynia i piecz jeszcze 15 do 20 minut w temperaturze 200°C, żeby biała kiełbasa się przyrumieniła.
  • Białą kiełbasę pieczoną z jabłkami i cebulą podawaj gorącą.
Reklama
Reklama
Reklama