Nasze babcie (a nawet jeszcze i nasze mamy) prędzej padłyby na progu, niż wpuściłyby gości do swojej kuchni – ale my dziś już wszystkie dobrze wiemy, że najszczersze rozmowy, najsmakowitsze plotki i najśmieszniejsze żarty mają miejsce właśnie tam: przy kuchennych szafkach i stole!

Reklama

Wspólne gotowanie – a potem oczywiście wspólne jedzenie pysznych dań – to najlepszy sposób na babski wieczór, podczas którego chcemy naprawdę się odprężyć, zjeść coś pysznego, pośmiać się i porozmawiać od serca. Nie wiemy, dlaczego tak się dzieje, ale nawet jeśli same niezbyt lubimy stać w kuchni, to już gotowanie z przyjaciółkami zawsze jest super!

Zobacz nasze trzy przepyszne pomysły na kobiecą imprezę w kuchni – ich przyrządzenie jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a do tego będą smakować obłędnie.

1. Bruschetta z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami

Idealny pomysł na starter: przygotowanie nie zajmuje więcej niż kwadrans, a do jedzenia nie potrzeba sztućców.

Zobacz także

Hortex
  • Fasolka szparagowa zielona Hortex – 1 opakowanie
  • ½ słoika suszonych pomidorów w oliwie
  • świeża bazylia
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • grzanki z bagietki
  • sól, pieprz.

Fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź i wystudź. Pomidory pokrój w cienkie paski. Ugotowaną fasolkę wymieszaj z pomidorami, dodaj 2 łyżki oliwy spod pomidorów oraz 2 łyżki octu. Następnie ułóż na grzankach. Dopraw i udekoruj bazylią i pokrojonym czosnkiem.

materiały prasowe

Lasagne z bazyliową nutą

Gwóźdź programu: pyszna, sycąca i idealnie pasuje do kieliszka czerwonego wina…

Unsplash
  • Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem Hortex – 1 opakowanie
  • 300 g mielonego mięsa
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 100 g żółtego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • oliwa
  • sól, pieprz.

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone: 2 ząbki czosnku i papryczkę. Dodaj mięso. Smaż kilka minut, ciągle mieszając. Dodaj sos pomidorowy, sól i pieprz oraz pozostałe 2 rozgniecione ząbki czosnku. Duś na wolnym ogniu 25-30 minut.

W tym czasie przygotuj makaron i warzywa (wg instrukcji na opakowaniach). Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Ułóż warstwę makaronu, następnie warstwę warzyw i polej sosem mięsno-pomidorowym oraz posyp 2 łyżkami sera. Powtórz czynność 2-3 razy w zależności od głębokości naczynia. Na wierzchu posyp serem. Gotową lasagne zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C mniej więcej 20-25 minut.

materiały prasowe

Panna cotta jogurtowa z owocami

Słodka nagroda po ciężkim dniu dla każdej z nas: najlepiej przygotować ją na samym początku kobiecego gotowania, bo panna cotta potrzebuje ok. dwóch godzin, żeby stężeć.

Hortex
  • Truskawki bez szypułek Hortex – 100 g
  • Mieszanka owocowa Hortex – 150 g
  • Wiśnia nektar Hortex - 100 ml
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru
  • 40 g ryżu preparowanego
  • 15 g żelatyny
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego.

Mrożone truskawki zasyp cukrem i zalej nektarem wiśniowym, a następnie zmiksuj i odłóż do zamrażarki. Do rondelka wlej 100 ml wody i rozpuść w niej żelatynę. Dodaj cukier trzcinowy i całość wymieszaj z jogurtem. Gotową masę rozlej do pucharków i odstaw do lodówki mniej więcej na 2 godziny.

W tym czasie ryż preparowany wymieszaj z miodem, nanieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 60°C. Piecz ok. 30 minut.

Reklama

Po 2 godzinach, kiedy masa jogurtowa stężeje, wyjmij ją z lodówki, a na wierzch wyłóż rozmrożone owoce, sorbet truskawkowy i ryż preparowany w miodzie.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama