Znamy najlepszy pomysł na imprezę z przyjaciółkami! Zobacz nasze propozycje
Znamy najlepszy pomysł na imprezę z przyjaciółkami! Zobacz nasze propozycje
Nasze babcie (a nawet jeszcze i nasze mamy) prędzej padłyby na progu, niż wpuściłyby gości do swojej kuchni – ale my dziś już wszystkie dobrze wiemy, że najszczersze rozmowy, najsmakowitsze plotki i najśmieszniejsze żarty mają miejsce właśnie tam: przy kuchennych szafkach i stole!
Wspólne gotowanie – a potem oczywiście wspólne jedzenie pysznych dań – to najlepszy sposób na babski wieczór, podczas którego chcemy naprawdę się odprężyć, zjeść coś pysznego, pośmiać się i porozmawiać od serca. Nie wiemy, dlaczego tak się dzieje, ale nawet jeśli same niezbyt lubimy stać w kuchni, to już gotowanie z przyjaciółkami zawsze jest super!
Zobacz nasze trzy przepyszne pomysły na kobiecą imprezę w kuchni – ich przyrządzenie jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a do tego będą smakować obłędnie.
1. Bruschetta z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami
Idealny pomysł na starter: przygotowanie nie zajmuje więcej niż kwadrans, a do jedzenia nie potrzeba sztućców.
- Fasolka szparagowa zielona Hortex – 1 opakowanie
- ½ słoika suszonych pomidorów w oliwie
- świeża bazylia
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- grzanki z bagietki
- sól, pieprz.
Fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź i wystudź. Pomidory pokrój w cienkie paski. Ugotowaną fasolkę wymieszaj z pomidorami, dodaj 2 łyżki oliwy spod pomidorów oraz 2 łyżki octu. Następnie ułóż na grzankach. Dopraw i udekoruj bazylią i pokrojonym czosnkiem.
Lasagne z bazyliową nutą
Gwóźdź programu: pyszna, sycąca i idealnie pasuje do kieliszka czerwonego wina…
- Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem Hortex – 1 opakowanie
- 300 g mielonego mięsa
- 500 ml sosu pomidorowego
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 100 g żółtego sera
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- oliwa
- sól, pieprz.
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone: 2 ząbki czosnku i papryczkę. Dodaj mięso. Smaż kilka minut, ciągle mieszając. Dodaj sos pomidorowy, sól i pieprz oraz pozostałe 2 rozgniecione ząbki czosnku. Duś na wolnym ogniu 25-30 minut.
W tym czasie przygotuj makaron i warzywa (wg instrukcji na opakowaniach). Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Ułóż warstwę makaronu, następnie warstwę warzyw i polej sosem mięsno-pomidorowym oraz posyp 2 łyżkami sera. Powtórz czynność 2-3 razy w zależności od głębokości naczynia. Na wierzchu posyp serem. Gotową lasagne zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C mniej więcej 20-25 minut.
Panna cotta jogurtowa z owocami
Słodka nagroda po ciężkim dniu dla każdej z nas: najlepiej przygotować ją na samym początku kobiecego gotowania, bo panna cotta potrzebuje ok. dwóch godzin, żeby stężeć.
- Truskawki bez szypułek Hortex – 100 g
- Mieszanka owocowa Hortex – 150 g
- Wiśnia nektar Hortex - 100 ml
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 50 g cukru
- 40 g ryżu preparowanego
- 15 g żelatyny
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru trzcinowego.
Mrożone truskawki zasyp cukrem i zalej nektarem wiśniowym, a następnie zmiksuj i odłóż do zamrażarki. Do rondelka wlej 100 ml wody i rozpuść w niej żelatynę. Dodaj cukier trzcinowy i całość wymieszaj z jogurtem. Gotową masę rozlej do pucharków i odstaw do lodówki mniej więcej na 2 godziny.
W tym czasie ryż preparowany wymieszaj z miodem, nanieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 60°C. Piecz ok. 30 minut.
Po 2 godzinach, kiedy masa jogurtowa stężeje, wyjmij ją z lodówki, a na wierzch wyłóż rozmrożone owoce, sorbet truskawkowy i ryż preparowany w miodzie.