Paweł Płaczek - Takemycake.eu
Styl życia

Oto Babeczki Bonda. Jamesa Bonda! Upiecz sobie takie same!

Babeczki Bonda. Jamesa Bonda. Czyli prosty przepis na babeczki kakaowe z serem.

Jak wiadomo James Bond miał jedną słabość. Kobiety. My też mamy jedną słabość. Babeczki. 

I dlatego z okazji wczorajszej premiery najnowszej części przygód agenta jej królewskiej mości postanowiliśmy podzielić się z wami przepisem na najprostsze w świecie babeczki, a w dodatku w stylu 007: 0 miksowania, 0 problemów i po 7 składników.  Prawie jak u Bonda ;)

 

Ekspresowe babeczki kakaowe z serem

Masa kakaowa:

100 g masła

40 g kakao

50 g masła orzechowego z nerkowców

100 g cukru

2 jajka

100 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

300 g białego sera mielonego 

1 łyżeczka mąki

3 łyżki drobnego cukru

1 białko jajka

skórka starta z pomarańczy

2 łyżeczki soku pomarańczowego

1 łyżeczka koniaku

 

Masa czekoladowa: masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się składników. Dodajemy 3 łyżki masła orzechowego i cukier, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 

Następnie dodajemy jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.

Odkładamy 1/3 masy, dodajemy do niej resztę masła orzechowego. 

Masa serowa: w miseczce mieszamy ser z mąką, cukrem i białkiem jaja, dodajemy sok, skórkę pomarańczową i koniak. Całość dokładnie mieszamy.

Czekoladową masę wykładamy do 12 foremek lub blaszki wyłożonej papilotkami. Wypełniamy je masą do około 1/2 wysokości. Na wierzch wykładamy po dużej łyżce masy serowej a w środek po czubatej łyżce pozostałej masy czekoladowej. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem. 

 

Smacznego!

 

Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu

 

Ekspresowe babeczki kakaowe z serem

Paweł Płaczek - Takemycake.eu

 

Paweł Płaczek - Takemycake.eu
Styl życia
Strasznie… prosty przepis na ciasto z dyni
Prosty przepis na aromatyczne ciasto z purée z dyni.

Dynia na Halloween? Obowiązkowo! Można jednak zrobić z nią coś o wiele bardziej pożytecznego niż kogoś wystraszyć. Prościej i smaczniej będzie ją po prostu upiec. Oto prosty przepis na aromatyczne ciasto z purée z dyni, które będzie wilgotne nawet przez kilka dni, a dzięki przyprawom zyska delikatnie korzennego aromatu.     Ciasto dyniowo-migdałowe  250 g pur é e z dyni 200 g masła 150 g drobnego cukru 3 jajka 250 g mąki pszennej   2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny łyżeczka cynamonu łyżeczka wanilii szczypta gałki muszkatołowej  50 g mielonych migdałów 50 g posiekanych migdałów    Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie dodajemy pur é e z dyni i mieszamy do momentu powstania gładkiej masy.  W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią, cynamonem i gałką muszkatołową.  Mąkę dodajemy do masy dyniowej i całość dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masy, białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Na koniec wsypujemy posiekane migdały i jeszcze raz delikatnie mieszamy.  Całość przelewamy do tortownicy (25 cm, dno wykładamy papierem pergaminowym) i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180  stopni C . Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.    Smacznego!   Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu   Ciasto dyniowo-migdałowe    Kwaśny smak rabarbaru i słodka kruszonka to idealne połączenie, z którego wyjdzie smaczne ciasto. Zobacz, nasz  przepis na ciasto z rabarbarem . Masz ochotę na czekoladowy, delikatny i aromatyczny deser? Sprawdź, przepis na  buraczane ciasto kakaowe . Czy znasz ciasto, które odchudza? Zobacz, przepis na  odchudzający deser i dowiedz...

wytrawna babeczka muffinka
©Chepko Danil/Fotolia.com
Styl życia
Muffinki marchewkowe – jak zrobić babeczki z marchewką?
Muffinki marchewkowe – jak zrobić babeczki z marchewką?

Muffiny marchewkowe to pyszna wariacja na temat klasycznego ciasta marchewkowego. To proste i smaczne babeczki, które świetnie sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym. Poniżej znajdziecie prosty przepis na muffinki marchewkowe , które wychodzą niesamowicie mięciutkie i wilgotne. Cynamon i imbir to dodatki dzięki których babeczki nabiorą charakteru, a w całym domu będzie pachnieć domowymi wypiekami. Przepis na muffinki marchewkowe Składniki na muffinki 3 szklanki tartej marchewki 2 szklanki mąki 5 jajek wielkości M szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 i 1/3 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszka do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli opcjonalnie: cynamon, imbir Jak zrobić babeczki marchewkowe? Marchewkę obrać i zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę przerzucić do dużej miski, dodać jajka i olej. Dokładnie zamieszać. W oddzielnej misce zmieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól. W tym momencie można również dodać imbir i cynamon (po 1 łyżeczce). Do marchewki dodać wszystkie suche składniki i ponownie dokładnie zamieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Babeczki przełożyć do papilotek i piec przez 20-30 minut do suchego patyczka. Krem do babeczek marchewkowych Babeczki marchewkowe są na tyle uniwersalne, że możemy do nich przygotować różne rodzaje kremów. Najprostszą opcją jest ubicie śmietany z cukrem lub cukrem waniliowym. Słodzik dodajemy po trochu aż krem będzie odpowiednio słodki. Jeśli mamy mało czasu, muffinki będę również świetnie smakować z samym cukrem pudrem. Możemy również przygotować klasyczny lukier. Będzie nam do tego potrzebna 1 szklanka cukru pudru i 3 łyżki...

Przepis na Mazurek bez pieczenia
Party.pl
Styl życia
Mazurek bez pieczenia? To naprawdę możliwe! Przepis na mazurek wielkanocny last minute
Mazurek bez pieczenia? To naprawdę możliwe! Przepis na mazurek wielkanocny last minute

Wielkanoc już za kilka dni! Nie masz czasu na przygotowanie pracochłonnych mazurków? Nie lubisz słodkich, ociekających lukrem tradycyjnych wielkanocnych przysmaków? Mamy coś dla ciebie! Kruchy spód, delikatny krem z dodatkiem masła orzechowego. A do tego ten mazurek nie wymaga pieczenia!  Mazurek z masłem orzechowym spód 300 g kruchych ciastek 150 g masła 50 g masła orzechowego  masa 200 g śmietany 36%  100 g masła orzechowego łyżka cukru pudru dekoracja czekoladowe jajka Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciasteczka miksujemy, wlewamy do nich masło i dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy masę. Tak przygotowanymi ciastkami wykładamy formę. Dokładnie całość dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe i delikatnie mieszamy całość do uzyskania kremu (jeśli masło orzechowe jest bardzo gęste, warto je najpierw zmiksować i dodawać śmietanę partiami, aby krem się nie zważył). Przygotowaną masę wykładamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Dekorujemy czekoladowymi jajkami.  Poleca Paweł Płaczek autor bloga  takemycake.eu Mazurek z masłem orzechowym

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner