Tradycyjna grochówka wojskowa
Grochówka wojskowa to bardzo sycące danie uwielbiane szczególnie przez mężczyzn. Jest najbardziej popularną zupą serwowaną w wojsku. Grochówka wojskowa każdemu doda siły i energii.
Grochówka wojskowa to bardzo sycące danie uwielbiane szczególnie przez mężczyzn. Jest najbardziej popularną zupą serwowaną w wojsku. Grochówka wojskowa każdemu doda siły i energii.
Rady:
- Groch nie będzie powodował wzdęć, jeśli dzień przed gotowaniem zupy, zalejesz go wodą i zostawisz na noc.
- Groch wrzuć do zupy razem z wodą, w której się moczy – zupa będzie wtedy bardziej aromatyczna.
- Boczek przed wrzuceniem do wody możesz podsmażyć – zupa będzie miała intensywniejszy smak.
- Zimną zasmażkę możesz przygotować na zapas – wyłóż ją na folię kuchenną i zawiń jak cukierek.
Składniki:
- 2 szklanki łuskanego grochu,
- 1 kg wędzonych kości od schabu,
- 40-50 dag boczku,
- 30-40 dag cienkiej, swojskiej kiełbasy,
- 1 cebula,
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki,
- 1 seler,
- 6 ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżki majeranku,
- 2 łyżki wegety,
- sól,
- pieprz,
- 4 łyżki oleju słonecznikowego,
- 3 łyżki mąki.
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
1. Zalej groch 2 litrami wody.
2. Kości i boczek zalej 2 litrami wody.
3. Do mięsa dorzuć liście laurowe i ziele angielskie.
4. Gotuj mięso z liśćmi i zielem na małym ogniu pod przykryciem przez 60 minut.
5. Zetrzyj marchew i seler na tarce.
6. Seler, marchew i groch dodaj do zupy.
7. Pokrojoną w kostkę pietruszkę wrzuć do zupy.
8. Dodaj wegetę, sól i pieprz.
9. Ziemniaki i czosnek pokrój w kostkę i wrzuć do zupy.
10. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę.
11. Na patelni podsmaż łyżkę oleju.
12. Do oleju wrzuć cebulę, a po minucie także kiełbasę.
13. Po 5 minutach zdejmij patelnię z ognia.
14. Kiełbasę razem z cebulą wrzuć do zupy.
15. Dorzuć majeranek.
16. Przygotuj zasmażkę:
a) na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju,
b) do oleju dodaj 3 łyżki mąki,
c) rozgniataj mąkę aż znikną grudki,
d) mieszaj do uzyskania złotego koloru (około 4 minuty).
17. Wlej zasmażkę do zupy.
Smacznego!