Reklama

Grochówka wojskowa to bardzo sycące danie uwielbiane szczególnie przez mężczyzn. Jest najbardziej popularną zupą serwowaną w wojsku. Grochówka wojskowa każdemu doda siły i energii.

Reklama

Rady:

  • Groch nie będzie powodował wzdęć, jeśli dzień przed gotowaniem zupy, zalejesz go wodą i zostawisz na noc.
  • Groch wrzuć do zupy razem z wodą, w której się moczy – zupa będzie wtedy bardziej aromatyczna.
  • Boczek przed wrzuceniem do wody możesz podsmażyć – zupa będzie miała intensywniejszy smak.
  • Zimną zasmażkę możesz przygotować na zapas – wyłóż ją na folię kuchenną i zawiń jak cukierek.

Składniki:

  • 2 szklanki łuskanego grochu,
  • 1 kg wędzonych kości od schabu,
  • 40-50 dag boczku,
  • 30-40 dag cienkiej, swojskiej kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 1 seler,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki wegety,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 3 łyżki mąki.

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

1. Zalej groch 2 litrami wody.

2. Kości i boczek zalej 2 litrami wody.

3. Do mięsa dorzuć liście laurowe i ziele angielskie.

4. Gotuj mięso z liśćmi i zielem na małym ogniu pod przykryciem przez 60 minut.

5. Zetrzyj marchew i seler na tarce.

6. Seler, marchew i groch dodaj do zupy.

7. Pokrojoną w kostkę pietruszkę wrzuć do zupy.

8. Dodaj wegetę, sól i pieprz.

9. Ziemniaki i czosnek pokrój w kostkę i wrzuć do zupy.

10. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę.

11. Na patelni podsmaż łyżkę oleju.

12. Do oleju wrzuć cebulę, a po minucie także kiełbasę.

13. Po 5 minutach zdejmij patelnię z ognia.

14. Kiełbasę razem z cebulą wrzuć do zupy.

15. Dorzuć majeranek.

16. Przygotuj zasmażkę:

a) na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju,

b) do oleju dodaj 3 łyżki mąki,

c) rozgniataj mąkę aż znikną grudki,

d) mieszaj do uzyskania złotego koloru (około 4 minuty).

17. Wlej zasmażkę do zupy.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama