Wigilia w stylu less waste. Poznaj przepisy na nowoczesne świąteczne dania
W te Święta wypróbuj szwedzki sposób gotowania bez marnowania!
Boże Narodzenie kojarzy nam się z choinką, prezentami oraz wspólnym świętowaniem przy suto zastawionym stole. Celebrowanie miłych chwil w towarzystwie wigilijnych potraw to piękny czas, lecz warto zwrócić uwagę, czy przy tej okazji nie marnujemy jedzenia – według badań aż 1/3 żywności trafia do kosza!*
Skorzystaj z naszych przepisów na pyszne potrawy wigilijne, które wykorzystują ideę less waste. Znaczna część ich składników pokrywa się, zapobiegając marnowaniu kupionych produktów. Bo less waste to nie wymuszona oszczędność – to przede wszystkim dobre planowanie i gotowanie bez marnowania!
Pieczone pierogi z farszem rybnym z okrasą karmelizowanej cebuli z makiem i natką pietruszki
(6 porcji)
Ciasto:
600 g mąki
300 g wrzątku
50 g masła
Do miski wsypać mąkę i dodać masła. Zalać wszystko wrzątkiem i zagnieść ciasto. Odstawić na 40 minut.
Farsz:
500 g ugotowanych ziemniaków bez skórki
300 g resztek rybnych pozostałych (skóra i resztki mięsa)
1 posikana, usmażona cebula
70 g masła
Rybę obgotować przez 10 minut. Następnie zmielić. Ziemniaki utłuc z masłem, po czym dodać rybę i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Okrasa:
150 ml oleju rzepakowego
4 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżka maku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Na patelni rozgrzać olej, po czym dodać cebulę. Smażyć do momentu aż cebula lekko się przyrumieni. Teraz należy dodać czosnek. Smażyć chwilę i dodać mak z natką pietruszki.
Ciasto na pierogi rozwałkować. Nałożyć farsz i zwinąć pierogi. Obgotować je w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia. Skropić olejem i piec w 200 stopniach z parowaniem przez 15 minut. Rumiane, upieczone pierogi podawać polane okrasą z cebuli i maku.
Less waste – do farszu wykorzystujemy reszki z ryby pozostałe z przygotowania ryby do pieczenia, masło, cebulę, mak, zioła wykorzystamy do kolejnych potraw – jeżeli nie zużyjemy ich do końca.
Barszcz czerwony na domowym zakwasie z jabłkami i pieczonymi warzywnymi pasztecikami
(6 porcji)
Zakwas:
4 duże buraki
1 główka czosnku
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 l wody
2 łyżki soli
Wszystkie składniki umieszczamy w wyparzonym słoiku. Staramy się aby nic nie wystawało ponad taflę wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 dni w temperaturze pokojowej.
Barszcz:
1 włoszczyzna
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 kg buraków
1 jabłko
10 g suszonych grzybów
majeranek
Połowę buraków pieczemy w 200 stopniach w piekarniku z parowaniem do miękkości. Proces będzie trwać około 1 godzinę. Po upieczeniu buraki obieramy i ścieramy na tarce. W garnku zagotowujemy 3 l wody. Dodajemy włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, pozostałe, nieupieczone buraki starte na tarce i grzyby. Gotujemy przez 40 minut. eraz odcedzamy wywar, zachowując warzywa na później. Wywar przelewamy do garnka. Dodajemy upieczone buraki i podgrzewamy 10 minut ale nie gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Teraz nalewamy 1 l zakwasu i dodajemy do smaku trochę cukru. Od tego momentu już nie zagotowujemy zupy. Ewentualnie tylko podgrzewamy aby nie stracić wartości odżywczych z zakwasu i koloru. Barszcz przecedzamy i dodajemy pokrojone cienko jabłka,majeranek(buraki pozostawiamy na później). Nalewamy na talerze
Paszteciki:
Wszystkie resztki warzyw z gotowania barszczu
Ciasto francuskie
80 g masła
2 jajka
Sól i pieprz
Warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do nich masło i dusimy kilka minut aż odparuje woda i farsz zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na ciasto francuskie nakładamy porcję farszu. Przykrywamy je drugim kawałkiem ciasta i wycinamy okrągła pasztecik. Nacinamy go nożem, smarujemy jajkiem i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Podajemy do barszczu.
Less waste – do przygotowania pasztecików wykorzystujemy wszystkie pozostałe warzywa z gotowania barszczu, które praktycznie zawsze trafiają do kosza, możemy też tu użyć nadwyżkę cebuli pozostałą z innych potraw.
Pieczony łosoś z ziemniakami, cytryną i zielona salsą zrobiona z ziół, które pozostały z innych potraw
(6 porcji)
1,5 kg Filet z łososia ze skórką
2 kg ziemniaków
2 cytryny
500 g pomidorów cherry na gałązce
Olej
Sól i pieprz
Rybę kroimy na filety około 180 g. Resztę ryby pozostawiamy do pierogów. Ziemniaki na mniejsze kawałki. Obgotowujemy je w wodzie przez 4 minuty. Następnie smażymy na patelni z obu stron aż zrobią się rumiane. Ziemniaki układamy na dnie blachy do pieczenia. Na nich układamy łososia. Solimy i pieprzymy. Pieczemy w 200 stopniach z parowaniem przez 20 minut. W połowie pieczenia dodajemy pomidory. Po upieczeniu rybę polewamy salsą. Opcjonalnie można dodać pomidory cherry.
Zielona salsa do ryby
Zioła pozostałe po przygotowaniu kolacji
1 ząbek czosnku
Cytryna pozostała z przygotowywania ciasta
Olej
Sól i pieprz
Zioła i czosnek bardzo drobno siekamy. Delikatnie solimy i odstawami na 15 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny. Dolewamy trochę oleju tak aby powstał sos. Doprawiamy ponownie do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut.
Less waste – resztki ryby z filetowania dodajemy do farszu do pierogów. Do przygotowania salsy używamy pozostałe zioła – głównie majeranek i natka, które zawsze zostają, używamy cytryny pozostałej z ciasta do babki.
Łamańce karmelowe z makiem
(6 porcji)
1 kg cukru brązowego demerara
50 g maku
Papier do pieczenia
Do garnka wsypujemy cukier. Dodajemy 3 łyżki wody. Podgrzewamy na palniku do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Teraz dodajmy mak. Wkładamy rondelek do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i parą. Pieczemy 10 minut. W ten sposób karmel się nie przypali i równomiernie zgęstnieje. Karmel rozlewamy na papierze do pieczenia lekko posmarowanym tłuszczem. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkiem spłaszczamy karmel do 2 mm. Po wystygnięciu łamiemy karmel na kawałki.
Less waste – używamy nadwyżki maku, to jest danie, które nie generuje żadnych resztek
Babka cytrynowa z mąka krupczatka i makiem
5 jajek
2 żółtka
150 g cukru
110 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
80 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
220 g masła
Bułka tarta
Mak
Skórka z cytryny
Jajka z żółtkiem mocno ubijamy z cukrem. Jajka powinny się napowietrzyć i zgęstnieć. Następnie dodajemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia, mak i skórkę cytrynową. Masło rozpuszczamy i wrzące masło wlewamy powoli do ciasta, cały czas mieszając. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach z parowaniem przez 30/35 minut.
Dekoracja
300 g cukru pudru
Woda lub sok z cytryny
Cukier puder rozrabiamy z niewielką ilością wody lub soku. Tak przygotowanym lukrem polewamy ciasto.
Less waste - do tego dania zużyjemy pozostała mąkę po pierogach oraz mak. Pozostałą po wykorzystaniu cytryny skórkę możemy zużyć do lukru oraz do zielonej salsy do ryby. Produkty typu mąka i inne produkty suche można długo przechowywać i używać przy innych okazjach.
Szwedzki minimalizm w kuchni
Planowanie zakupów, rozsądne wybieranie produktów, korzystanie z nich tak, by niczego nie wyrzucać – to pierwsze kroki w kierunku gotowania w stylu less waste. Kolejnym, równie ważnym, jest sposób przygotowywania dań. Gotowanie i pieczenie z wykorzystaniem pary to jedna z najlepszych metod. Jej ambasadorem jest szwedzka marka Electrolux, której filarem jest działanie w duchu zrównoważonego rozwoju.
W swojej ofercie Electrolux posiada piekarniki parowe, które pomagają zmniejszyć zużycie tłuszczu oraz zachować więcej składników mineralnych w potrawach. Dzięki funkcji pieczenia parą jedzenie przygotujemy szybciej (nawet o 20%!) oraz z łatwością odgrzejemy je następnego dnia, nie tracąc smaku dań. Odpowiada za to funkcja Regeneracja, dzięki której odgrzewane posiłki smakują jak te świeżo przygotowane.
Zainspiruj się szwedzkim minimalizmem i przygotuj niezapomnianą kolację wigilijną. Święta to idealny czas, by rozpocząć życie w stylu less waste.
*Źródło: Cele zrównoważonego rozwoju ONZ, 2018
Artykuł powstał z udziałem marki Electrolux