olej-rzepakowy-wlasciwosci
Adobe Stock

Eliksir młodości i urody z polskich pól – olej rzepakowy

olej-rzepakowy-wlasciwosci
Adobe Stock

Chcesz zachować zdrowy i młody wygląd? Mieć pięknie odżywioną skórę i miękkie, błyszczące włosy? Doceń olej rzepakowy – złoty nektar, który dostarcza wiele właściwości odżywczych naszemu organizmowi.

Olej rzepakowy - właściwości zdrowotne

Znany od setek lat rzepak to roślina wyjątkowa. Dzięki procesowi tłoczenia można uzyskać z jej ziaren wyjątkowy produkt – olej. Tłoczony z podwójnie ulepszonych odmian rzepaku stanowi jeden z cenniejszych produktów pochodzenia naturalnego, który idealnie sprawdza się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce!
Zawarte w nim kwasy tłuszczowe nienasycone: omega-6 i omega-3 w odpowiednim stosunku w proporcji 2:1 wpływają na prawidłową gospodarkę lipidową organizmu. Przeciwdziałają rozwojowi oraz wspomagają leczenie chorób układu krążenia poprzez wpływ na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. Dodatkowym atutem są zawarte w oleju witaminy E, K oraz prowitamina A. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości - jest to bardzo ważny składnik naszej diety. Wspomniana witamina E bierze udział w niezastąpionej ochronie naszego DNA. Dostarcza antyoksydantów, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników wpływających niekorzystnie na nasze zdrowie.

olej-rzepakowy-wlasciwosci
Mat.prasowe

Witamina E wpływa również korzystnie na naszą skórę i pozwala walczyć z oznakami starzenia. Warto pamiętać, że jedna łyżka tego drogocennego oleju pokrywa ok. 50% zapotrzebowania organizmu na witaminę E! Dzięki tym właściwościom olej rzepakowy świetnie sprawdza się w przygotowywaniu naturalnych, domowych kosmetyków. Jego oleista konsystencja idealnie sprawdza się w przygotowaniu maseczek, peelingów, kremów.

Olej rzepakowy to prawdziwy dar od natury, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie. To jeden z nielicznych produktów, który może być spożywany przez niemowlęta już od 6. miesiąca życia. Można go dodawać do sosów oraz zupek. Idealnie sprawdza się również jako składnik różnych sałat. Jest neutralny w smaku oraz kolorze, a dzięki swojej wysokiej temperaturze dymienia, sprawdza się podczas pieczenia oraz smażenia.

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.olejrzepakowy.com i na Facebooku www.facebook.com/olej.rzepakowy.skarbem.europy

Materiał powstał w ramach kampanii Olej Rzepakowy skarbem Europy

olej-rzepakowy
Mat.prasowe

olej-rzepakowy
Mat.prasowe

„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.”

 

Przeładuj

Wojewódzki w "Idolu" nazwał ją "Pączkiem". Dziś Nina Cieślińska pracuje w telewizji i wygląda jak zupełnie inna osoba

zobacz 00:48