Reklama

Chcesz zachować zdrowy i młody wygląd? Mieć pięknie odżywioną skórę i miękkie, błyszczące włosy? Doceń olej rzepakowy – złoty nektar, który dostarcza wiele właściwości odżywczych naszemu organizmowi.

Reklama

Olej rzepakowy - właściwości zdrowotne

Znany od setek lat rzepak to roślina wyjątkowa. Dzięki procesowi tłoczenia można uzyskać z jej ziaren wyjątkowy produkt – olej. Tłoczony z podwójnie ulepszonych odmian rzepaku stanowi jeden z cenniejszych produktów pochodzenia naturalnego, który idealnie sprawdza się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce!
Zawarte w nim kwasy tłuszczowe nienasycone: omega-6 i omega-3 w odpowiednim stosunku w proporcji 2:1 wpływają na prawidłową gospodarkę lipidową organizmu. Przeciwdziałają rozwojowi oraz wspomagają leczenie chorób układu krążenia poprzez wpływ na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. Dodatkowym atutem są zawarte w oleju witaminy E, K oraz prowitamina A. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości - jest to bardzo ważny składnik naszej diety. Wspomniana witamina E bierze udział w niezastąpionej ochronie naszego DNA. Dostarcza antyoksydantów, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników wpływających niekorzystnie na nasze zdrowie.

Mat.prasowe

Witamina E wpływa również korzystnie na naszą skórę i pozwala walczyć z oznakami starzenia. Warto pamiętać, że jedna łyżka tego drogocennego oleju pokrywa ok. 50% zapotrzebowania organizmu na witaminę E! Dzięki tym właściwościom olej rzepakowy świetnie sprawdza się w przygotowywaniu naturalnych, domowych kosmetyków. Jego oleista konsystencja idealnie sprawdza się w przygotowaniu maseczek, peelingów, kremów.

Olej rzepakowy to prawdziwy dar od natury, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie. To jeden z nielicznych produktów, który może być spożywany przez niemowlęta już od 6. miesiąca życia. Można go dodawać do sosów oraz zupek. Idealnie sprawdza się również jako składnik różnych sałat. Jest neutralny w smaku oraz kolorze, a dzięki swojej wysokiej temperaturze dymienia, sprawdza się podczas pieczenia oraz smażenia.

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.olejrzepakowy.com i na Facebooku www.facebook.com/olej.rzepakowy.skarbem.europy

Materiał powstał w ramach kampanii Olej Rzepakowy skarbem Europy

Mat.prasowe

Mat.prasowe

„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.”

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama