Mozaika Restauracja 2
Mat. prasowe
Newsy

Sztuka serwowania – najnowsze trendy w food platingu od topowych Chefów Restaurant Weeka

Jak przygotować apetyczne kompozycje na talerzu i czym jest plating w gastronomii, rozmawiamy z top Chefami biorącymi udział w Restaurant Weeku.

Serwowanie dań jest sztuką. I choć to smak gra główne skrzypce, efektowne i pięknie podane danie jest równie istotne. Plating to najprościej ujmując – sztuka. A dokładniej sztuka dekorowania i serwowania dań, która wpływa na podniesienie wartości posiłku – przede wszystkim tej wizualnej. Pięknie podane danie świadczy o dbałości o Gościa, zaangażowaniu Chefów, a co za tym idzie podnosi poziom Restauracji oraz zachęca do jej odwiedzenia i spróbowania innych propozycji z menu.

Jak zaznacza Kamil Tłuczek z rzeszowskiej restauracji Patio:

Najważniejsza w food platingu jest harmonia. Wybierając elementy dania, należy kierować się sezonowością produktów, kolorem oraz ich smakiem. Wszystko, co znajduje się na talerzu, musi w równym stopniu oddziaływać na zmysł wzroku, zapachu i smaku. Ważne jest, by komponenty dania były wizualnie wyodrębnionymi elementami, które współgrają ze sobą pod względem smaku, tworząc niezapomniane doznania kulinarne.  

Patio Grand Hotel Rzeszów
Mat. prasowe

Z kolei Michał Kaczmarek z śląskiego Food&Ball dodaje:

W kuchni wszystko zaczyna się od doboru wyselekcjonowanych produktów, przetworzenia ich w różne struktury i formy, a następnie wyboru odpowiedniej zastawy i finalnie skomponowania dania na talerzu. W mojej ocenie, tuż za smakiem serwowanego dania, najważniejsza jest jego kompozycja i prezentacja na talerzu. Uważam, że tylko połączenie tych dwóch elementów będzie w stanie zachwycić Gości, nawet tych najbardziej wymagających.

Kluczowym elementem w platingu jest talerz, o czym przypomina sama nazwa. Aby dobrać odpowiednie naczynie do dania, przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jego kolor. Jak zaznacza Marcin Korczak, Chef Piwnicy Świdnickiej we Wrocławiu:

W naszej kuchni bardzo ważne są kolory, które dobieramy w zależności od barwy talerza. Biały talerz pięknie przyjmuje czerwień, zieleń, pomarańcz, purpurę. Natomiast na czarnym talerzu lepiej będą się prezentować białe i żółte odcienie. Ułożenie jedzenia na talerzu musi być sztuką, ponieważ najpierw jedzą oczy. Pierwsze wrażenie jest najważniejsze, bo pobudza nie tylko kubki smakowe, ale również wyobraźnię.

Piwnica Świdnicka
Mat. prasowe

Jeśli danie ma robić świetne wrażenie wizualnie, na talerzu nie powinno znaleźć się zbyt wiele. Warto trzymać się zasady: mniej znaczy więcej.

Obecnie w food platingu Chefowie często mnożą składniki. Panuje przekonanie, że im więcej smaków i produktów na talerzu, tym lepiej. Listki, zioła, suszki, chipsy czy kwiaty – takie ozdobniki powodują, że gubi się smak aktora pierwszego planu, czyli głównego składnika dania. A przecież to jego smak ma być w daniu wiodący

– zauważa Tomasz Koprowski z warszawskiej restauracji Mozaika i dodaje: 

Najważniejszy jest dla mnie produkt i jego jakość. Według mnie lepiej położyć na talerzu kawałek najlepszego mięsa, dobrego sosu i maksymalnie dwa dodatki. Skromność i prostota pozwalają maksymalnie podkreślić jakość i walory smakowe produktów. Można bawić się strukturami i zaproponować coś zaskakującego, jednak należy używać tego z umiarem.

Mozaika Restauracja
Mat. prasowe

Umiar w platingu jest mocno zauważalny w kuchni tajskiej.

Większość dań kuchni tajskiej opiera się na niewielkiej liczbie precyzyjnie dobranych składników. Prosta filozofia wpływa na prezentację naszych talerzy – dekoracja naszych dań stanowi zapowiedź, a zarazem podkreślenie najważniejszych nut smakowych, których mogą spodziewać się nasi Goście. Stwarza to też możliwość namacalnego przekazania Gościom, że w każdym naszym daniu znajdują się tylko autentyczne produkty najwyższej jakości – mówi Surat Butsarakham z PaTaThai Żoliborz (Warszawa).

Niewątpliwie plating powinien iść z duchem czasu. Oznacza to, że zamiast warstw majonezu i różyczek z warzyw warto wybrać inne rozwiązania, jak np. układanie dań w formie pionowej, budowanie z nich interesujących konstrukcji.

Jeśli twórca czuje, co maluje na swoim ceramicznym płótnie, i wie, co chce przekazać, Goście z pewnością to docenią. Trend, z którym całkowicie się zgadzam, brzmi: wszystko, co na talerzu – jest do zjedzenia. Dziś już nie dekorujemy, a składamy danie, w którym wszystkie składniki komponują się ze sobą wizualnie i smakowo bądź kontrastują  – zauważa Anna Drelichowska, Chef Kuchni w białostockiej Kwestii Czasu.

Trzydaniowego, autorskiego i pięknie podanego menu składającego się z przystawki, dania głównego i deseru można spróbować w okazyjnej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) podczas trwającego do 13 listopada Restaurant Weeka. Miejsca można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/

Food & Ball by Arkadiusz Milik
Mat. prasowe

Nasze akcje
Douglas
Lifestyle
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Styl Gwiazd
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Styl Gwiazd
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Styl Gwiazd
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik