Świąteczne potrawy Ani Lewandowskiej! Bez glutenu, jajek, laktozy. To będą jeść "Lewi" w święta?
Świąteczne potrawy Ani Lewandowskiej! Bez glutenu, jajek, laktozy. To będą jeść "Lewi" w święta?
1 z 13
Jak będzie wyglądać Wigilia u Ania Lewandowskiej i Roberta Lewandowskiego? Bez jajek, glutenu i laktozy! :). Ania Lewandowska zaproponowała swoi fanom kilka potraw świątecznych, które są dietetyczne i świetnie nadają się dla alergików. Nas zainteresowała zupa piernikowa i alternatywny makowiec głównie z maku.
Ania wszystkim potrawom zrobiła zdjęcia w świątecznej dekoracji. Gdzie znajdziecie dokładne przepisy. Na blogu Lewandowskiej! A jak bywało kiedyś? Ania czasem robiła babeczki z proszku albo zmawiała w barze mlecznym!
Nie było tak tragicznie, żebym stołowała się w fast foodzie, ale zdarzało się, że na przykład na święta zrobiłam babeczki z proszku, co teraz jest dla mnie nie do pomyślenia! Ale wtedy byliśmy jeszcze bardzo młodzi, mieszkaliśmy w Poznaniu, a ja zupełnie nie umiałam gotować. Dzwoniłam do mamy i pytałam, czym zalać włoszczyznę, żeby wyszła zupa, a jak Robert miał ochotę na spaghetti bolognese, to jechałam do sieciówki z makaronami i zamawiałam studenckie porcje za 4,80, wrzucałam w domu do sitka i żartowałam, że właśnie ugotowałam - powiedziała w jednym z wywiadów.
Zobaczcie jakie potrawy na święta proponuje teraz Lewandowska.
Zobacz także: Co Anna Lewandowska pije i je w ciąży? Zebraliśmy najbardziej smakowite potrawy! ZDJĘCIA
2 z 13
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 150 g maku
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 6-8 daktyli
- 6 suszonych śliwek
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki migdałów blanszowanych
- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 5 kropel aromatu z wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie na blogu Lewandowskiej.
3 z 13
pód ciasta
- 180 -200 g mąki kokosowej
- 2 jajka
- 100 g oleju kokosowego (kupisz TUTAJ)
- 40 g cukru kokosowego (kupisz TUTAJ)
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka korzennych przypraw
Masa
- 2 małe upieczone dynie około 700/800 g
- 3 jajka
- około 100 g cukru kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego (wcześniej schłodzone w lodówce)
- sok z połowy pomarańczy
- 2 łyżki macy
- 2 łyżki korzennych przypraw
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 8 daktyli
Reszta na blogu Lewandowskiej.
4 z 13
Składniki:
- 4 filety z pstrąga (możesz zastąpić inną rybą ze skórą np. tilapia, miętus, łosoś)
- starta skorka z cytryny
- pół pęczka świeżego kopru
- szczypta soli morskiej
- szczypta czarnego, grubo mielonego pieprzu
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 gałązka trawy cytrynowej
- imbir – ok. 3 cm
- puszka mleczka kokosowego
- szczypta kurkumy
Wykonanie na blogu Lewandowskiej.
5 z 13
Składniki :
ciasto:
- 1 szklanka mąki gryczanej plus mąka do posypania – może być ziemniaczana
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
- 1/2 szklanki mąki z tapioki
- szczypta soli
farsz
- 4 ugotowane buraki
- 6 daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta tymianku
Reszta na blogu Lewandowskiej.
6 z 13
Składniki:
- 800 g batatów
- 200 ml mleka roślinnego (ja dodałam kokosowego i ryżowego)
- 100 g cukru kokosowego (kupisz TUTAJ)
- 40 ml oleju kokosowego (kupisz TUTAJ)
- 3 jajka
- 1/2 pomarańczy- sok
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g rodzynek
- 50 g mąki kokosowej
Reszta na blogu Lewandowskiej.
7 z 13
Świąteczny krem z czekolady z piernikowymi przyprawami i żurawiną
- 6/8 daktyli Mediool
- 80 g gorzkiej czekolady
- mleko kokosowe – gęsta część z puszki
- 1 łyżka oleju kokosowego (kupisz TUTAJ)
- 1 łyżka Lio żurawiny (kupisz TUTAJ)
- przyprawy korzenne
- kilka kropel cytryny
Reszta na blogu Lewandowskiej.
8 z 13
Składniki (4 porcje)
- kilka lasek kory cynamonu
- 8-10 goździków
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 2 łyżki miodu lub cukru kokosowego (kupisz TUTAJ)
- 2 łyżki maliny (kupisz TUTAJ) lub żurawiny Lio Shake (kupisz TUTAJ)
- ok. 5 cm kawałek imbiru – pokroić w plastry
- 3 szklanki wrzątku
Reszta na blogu Lewandowskiej.
9 z 13
ciasto
- 250 g mąki z tapioki
- 80 g mąki kukurydzianej
- 160 g mąki ryżowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 300 ml wrzątku
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 g oleju kokosowego rozpuszczonego w 10 ml wrzącej wody
farsz:
- 250 g suszonych grzybów
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- sól morska
- pieprz czarny
- liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie na blogu Lewndowskiej.
10 z 13
Makowiec
Składniki:
- 200 g maku
- 100 g sezamu
- 1 szklanka mleka roślinnego (dodałam kokosowe)
- 2 duże banany
- 1/2 szklanki rodzynek
- 50 g płatków z migdałów
- 20 g wiórków koksowych
- 6 daktyli bez pestek
- sok z połowy cytryny lub pomarańczy
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
Wykonanie na blogu Lewandowskiej.
11 z 13
Składniki:
- wywar warzywny (seler, pietruszka, marchew, cebula, por, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól morska, pieprz czarny)
- ok. 30 pierników bezglutenowych (przepis TUTAJ)
- 200 g suszonych śliwek
- 200 g rodzynek
- 200 g suszonych moreli
- 3 łyżki cukru kokosowego (kupisz TUTAJ)
- 20 goździków
- 1 łyżka cynamonu + 3 laski kory cynamonowej
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 litr kompotu ze śliwek/z suszu
Wykonanie na blogu Lewandowskiej.
12 z 13
13 z 13