Reklama

Pieczenie chleba w domu podczas kwarantanny stało się jedną z ulubionych rozrywek Polaków! Właśnie dlatego w sklepach brakuje drożdży, które podobnie jak makarony czy papier toaletowy, stały się prawdziwym towarem deficytowym. Kto je upolował, z pewnością może upiec domowy chleb! Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na domowy chleb - m.in. Magdy Gessler czy Ewy Wachowicz. Gotowi? Czas start!

Reklama

Pieczenie chleba - prosty przepis

Zaczniemy od prostego przepisu na chleb:

Składniki:

  • 15 gramów świeżych drożdży,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 5 łyżek oleju,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżka soli,
  • 3 szklanki letniej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz drożdże z cukrem i poczekaj aż się rozpuszczą.

  2. Rozpuszczone drożdże połącz z mąką, olejem, solą i wodą.

  3. Zagniataj ciasto przez około 7 minut – do momentu, kiedy będzie się tylko delikatnie przyklejać do dłoni.

  4. Włóż ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.

  5. Wyrośnięte ciasto zagnieć w podłużny bochen i przełóż do formy.

  6. Piecz 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, a następnie 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Przepis na domowy chleb Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki razowej
  • 150 ml zakwasu żytniego
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać w misce zakwas z drożdżami i wodą.
  2. Dodać oliwę i sól. Stopniowo wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto
  3. Pod koniec dodać pestki słonecznika.
  4. Posmarować czystą miskę oliwą i przełóż ciasto. Przykryć natłuszczoną folią i odstawić w ciepłe miejsce. Odczekać 2 godziny.
  5. Uformować bochenek, posmarować oliwą i posypać mąką. Odstawić do wyrastania na godzinę. Piec 40 minut w temp. 210 stopni.

Gotowe! Filmik - tutaj.

Chleb bezglutenowy w domu - przepis Anny Lewandowskiej

Oczywiście nie może zabraknąć przepisu dla nietolerujących glutenu. Oto propozycja Anny Lewandowskiej:

Składniki:

  • 500 g mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki z amarantusa
  • 3 łyzki masła klarowanego
  • 25 g drożdży lub zakwas
  • 1 łyżeczka cukru (najlepiej ksylitol)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki wody (mniej więcej)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • garść rodzynek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Drożdże utarłam z cukrem i odrobiną ciepłej wody, odstawiłam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Wymieszałam mąkę z solą, zmielonym siemieniem lnianym, drożdżami, masłem i ciepłą wodą, odstawiłam w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości ciasta. Wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia i umieściłam w niej ciasto.Posmarowałam wierzch masłem i wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. godziny w 210 °C, patyczkiem sprawdzałam, czy chleb jest już gotowy - pisze Anna na swoim blogu hpba.pl.

Chleb na zakwasie - prosty przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 50 g - mąki żytniej razowej
  • 50 g - mąki pszennej
  • 300 ml - wody
  • 40 g - drożdży
  • 1 łyżeczka - cukru
  • 300 g - pszenicy
  • 1 szklanka - otrębów żytnich
  • 1 łyżeczka - soli
  • 2 - jajka
  • szczypta czarnuszki lub słonecznika

Sposób przygotowania:

Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, mąkę żytnią razową i cukier. Wymieszać.

Pszenicę (najlepsza będzie orkiszowa) wsypać do robota z ostrymi nożami i zmielić na mąkę. Dodać zakwas, otręby i sól (ew. jajka). Wyrobić ciasto. Przełożyć do prostokątnej foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st. C.

Jak ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, zwiększyć temperaturę do 200 st. C i piec ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.

Podawać z rzodkiewką i pomidorem.

Tutaj - zdjęcia.

Na stronie ewawachowicz.pl pojawił się również przepis na chleb pełnoziarnisty.

Pieczenie chleba w domu - chleb pełnoziarnisty

Składniki:

  • ½ kg - mąki z pełnego przemiału
  • 4 łyżki - ziaren słonecznika
  • 4 łyżki - siekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki - otrębów owsianych
  • 4 łyżki - siemienia lnianego
  • 50 g - drożdży
  • ½ l - wody
  • 1 łyżeczka - cukru
  • 1 łyżeczka - soli
  • mleko do zwilżenia
  • czarnuszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier. Zalać ciepłą wodą (100 ml), wymieszać i odstawić.

Do miksera wsypać mąkę. Dodać ziarna słonecznika, orzechy włoskie, otręby i siemię lniane. Wlać ciepłą wodę (400 ml) oraz rozpuszczone drożdże. Posolić. Dokładnie wymieszać.

Przełożyć do prostokątnej formy (np. keksówki, 30 cm x 12 cm), natłuszczonej masłem lub smalcem gęsim i wysypanej mąką razową. Wierzch wyrównać i zwilżyć mlekiem. Posypać czarnuszką.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C. Po 20-30 minutach podnieść temperaturę do 200 st. C i piec przez 1 godzinę.

Na który przepis się skusicie?

Eastnews
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama