Pieczenie chleba w domu! Oto najlepsze, proste przepisy na chleb Magdy Gessler, Ewy Wachowicz i Ani Lewandowskiej
Ze sklepów znikają drożdże, bo Polacy pieką chleba w domach. Chleb w domu - jak upiec, proste przepisy na domowy chleb.
Pieczenie chleba w domu podczas kwarantanny stało się jedną z ulubionych rozrywek Polaków! Właśnie dlatego w sklepach brakuje drożdży, które podobnie jak makarony czy papier toaletowy, stały się prawdziwym towarem deficytowym. Kto je upolował, z pewnością może upiec domowy chleb! Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na domowy chleb - m.in. Magdy Gessler czy Ewy Wachowicz. Gotowi? Czas start!
Pieczenie chleba - prosty przepis
Zaczniemy od prostego przepisu na chleb:
Składniki:
- 15 gramów świeżych drożdży,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 5 łyżek oleju,
- pół łyżeczki cukru,
- łyżka soli,
- 3 szklanki letniej wody.
Sposób przygotowania:
Połącz drożdże z cukrem i poczekaj aż się rozpuszczą.
Rozpuszczone drożdże połącz z mąką, olejem, solą i wodą.
Zagniataj ciasto przez około 7 minut – do momentu, kiedy będzie się tylko delikatnie przyklejać do dłoni.
Włóż ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagnieć w podłużny bochen i przełóż do formy.
Piecz 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, a następnie 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Przepis na domowy chleb Magdy Gessler
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soli
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 250 g mąki razowej
- 150 ml zakwasu żytniego
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 3 łyżki pestek słonecznika
Sposób przygotowania:
- Wymieszać w misce zakwas z drożdżami i wodą.
- Dodać oliwę i sól. Stopniowo wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto
- Pod koniec dodać pestki słonecznika.
- Posmarować czystą miskę oliwą i przełóż ciasto. Przykryć natłuszczoną folią i odstawić w ciepłe miejsce. Odczekać 2 godziny.
- Uformować bochenek, posmarować oliwą i posypać mąką. Odstawić do wyrastania na godzinę. Piec 40 minut w temp. 210 stopni.
Gotowe! Filmik - tutaj.
Chleb bezglutenowy w domu - przepis Anny Lewandowskiej
Oczywiście nie może zabraknąć przepisu dla nietolerujących glutenu. Oto propozycja Anny Lewandowskiej:
Składniki:
- 500 g mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki z amarantusa
- 3 łyzki masła klarowanego
- 25 g drożdży lub zakwas
- 1 łyżeczka cukru (najlepiej ksylitol)
- 1 łyżeczka soli
- 3 szklanki wody (mniej więcej)
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- garść rodzynek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Drożdże utarłam z cukrem i odrobiną ciepłej wody, odstawiłam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Wymieszałam mąkę z solą, zmielonym siemieniem lnianym, drożdżami, masłem i ciepłą wodą, odstawiłam w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości ciasta. Wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia i umieściłam w niej ciasto.Posmarowałam wierzch masłem i wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. godziny w 210 °C, patyczkiem sprawdzałam, czy chleb jest już gotowy - pisze Anna na swoim blogu hpba.pl.
Chleb na zakwasie - prosty przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 50 g - mąki żytniej razowej
- 50 g - mąki pszennej
- 300 ml - wody
- 40 g - drożdży
- 1 łyżeczka - cukru
- 300 g - pszenicy
- 1 szklanka - otrębów żytnich
- 1 łyżeczka - soli
- 2 - jajka
- szczypta czarnuszki lub słonecznika
Sposób przygotowania:
Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, mąkę żytnią razową i cukier. Wymieszać.
Pszenicę (najlepsza będzie orkiszowa) wsypać do robota z ostrymi nożami i zmielić na mąkę. Dodać zakwas, otręby i sól (ew. jajka). Wyrobić ciasto. Przełożyć do prostokątnej foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st. C.
Jak ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, zwiększyć temperaturę do 200 st. C i piec ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Podawać z rzodkiewką i pomidorem.
Tutaj - zdjęcia.
Na stronie ewawachowicz.pl pojawił się również przepis na chleb pełnoziarnisty.
Pieczenie chleba w domu - chleb pełnoziarnisty
Składniki:
- ½ kg - mąki z pełnego przemiału
- 4 łyżki - ziaren słonecznika
- 4 łyżki - siekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki - otrębów owsianych
- 4 łyżki - siemienia lnianego
- 50 g - drożdży
- ½ l - wody
- 1 łyżeczka - cukru
- 1 łyżeczka - soli
- mleko do zwilżenia
- czarnuszka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier. Zalać ciepłą wodą (100 ml), wymieszać i odstawić.
Do miksera wsypać mąkę. Dodać ziarna słonecznika, orzechy włoskie, otręby i siemię lniane. Wlać ciepłą wodę (400 ml) oraz rozpuszczone drożdże. Posolić. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć do prostokątnej formy (np. keksówki, 30 cm x 12 cm), natłuszczonej masłem lub smalcem gęsim i wysypanej mąką razową. Wierzch wyrównać i zwilżyć mlekiem. Posypać czarnuszką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C. Po 20-30 minutach podnieść temperaturę do 200 st. C i piec przez 1 godzinę.
Na który przepis się skusicie?